Chicago Mayor Brandon Johnson came under fire from local Jewish leaders after he wore a keffiyeh, or a traditional Palestinian headscarf, to a public event this week.
The Chicago chapter of the Council on American–Islamic Relations posted a picture of Johnson with its executive director, Ahmed Rehab, at an event to mark Arab Heritage Month. In it, Johnson, who was elected in 2023, is wearing a black-and-white keffiyeh.
Chicago – “Destroy Israel” and “Make USA Jew Free” were scrawled across a sign at Argyle & Clark. Meanwhile, Mayor Brandon Johnson posed with CAIR, proudly wearing a keffiyeh – a symbol appropriated to promote violence against the Jewish people. Disturbing, @ChicagosMayor. pic.twitter.com/ztAchgnCSf
“Chicago Mayor Brandon Johnson (appropriately) commemorated Arab Heritage Month this week. Arab Heritage should be honored and celebrated,” Rabbi Ari Hart of Skokie Valley Agudath Jacob Synagogue wrote on Facebook. “But would it not be possible [to] commemorate Arab Heritage without wearing the symbol that millions of Jews around the world saw worn to celebrate the murder, rape and kidnapping of October 7th?”
Hart was voicing concerns about keffiyehs that have accrued over the last year and a half as the keffiyeh has become closely associated with anti-Israel protests that followed Hamas’ Oct. 7, 2023, attack on Israel. While the keffiyeh has a long history and is not considered a hate symbol even by staunchly pro-Israel watchdog groups such as the Anti-Defamation League, the protests have caused many Jews to grow wary and even feel threatened when seeing it in public places.
Brandon Johnson, mayor of Chicago, during the Democratic National Convention (DNC) at the United Center in Chicago, Illinois, US, on Monday, Aug. 19, 2024. (credit: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)
Johnson faces pushback from Jewish groups
“We understand that Mayor Johnson may not have intended to cause harm, but at a time of historic antisemitic threat levels, including in Chicago, symbols matter. Their public use, especially by elected officials, carries weight and meaning,” Lisa Katz, chief government affairs officer of the Combat Antisemitism Movement, a pro-Israel group, said in a statement.
The Chicago Jewish Alliance, launched in early 2024 after Johnson cast the tie-breaking vote in favor of a City Council resolution calling for a ceasefire in the Gaza war, condemned the mayor’s attire at the Arab Heritage Month event.
“For the mayor of Chicago to stand there — cloaked in a symbol now synonymous with Jewish bloodshed, flanked by an organization that justifies it — is more than tone-deaf. It’s a betrayal,” the group said in a Facebook post. “It tells Jewish Chicagoans: your pain doesn’t matter. Your dead don’t count. Your safety is negotiable.”
CAIR-Chicago pushed back against the group’s characterization in its own post. “Reducing an entire people’s heritage to terrorism is not advocacy — it’s dehumanization,” the group said.
“By their logic, should the kippah be cancelled because Israeli soldiers wear it? Of course not. But, that is their argument.”
Johnson, who was previously a progressive activist in Chicago’s teachers union, is historically unpopular, with an approval rating of well under 20%. Among his many critics are many in the city’s Jewish communities who have felt betrayed by his public criticism of Israel — he called its conduct in Gaza “genocidal” last year — and concerned that he is inadequately concerned with Jewish safety.
Last October, he drew criticism for condemning the shooting of an Orthodox Jewish man but neglecting to mention the victim’s Jewish identity. The shooter, who prosecutors revealed had mapped Jewish sites in Chicago, was charged with a hate crime and terrorism before dying in jail.
בניינים רבים ניזוקו בימים האחרונים בעקבות מטחי הטילים מאיראן, וכתוצאה מכך המוני אזרחים נותרו מחוסרי בית. חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, שוחח היום (שני) עם ענת דוידוב ב-103fm על פעילות הרשויות כדי לסייע לתושבים.
"כרגע אנחנו עובדים בהתאם לכל התוכניות שהכנו. ב-17 השנים האחרונות התכוננו לתרחישים האלה, תמיד היה לנו את צפון ודרום כתרחישי ביניים, אבל לתרחיש הזה תמיד התכוננו. עכשיו, יחד עם פיקוד העורף, יחד עם כולם, נמצאים בלב ההתקפה ועושים את הכול על מנת לטפל בתושבים. יש פה גם טיפול מבחינת עורף, מבחינת ביטחון, טיפול כלכלי, מיסויי, רווחתי. כל המכלולים עובדים יחד כדי לספק את השירותים הנדרשים", הסביר.
איפה הממשלה? "ממשלה לא אמורה לעשות את זה, אנחנו אמורים לעשות את זה. ממשלה אמורה לטפל בנושא של מיסוי, של פינוי, כמובן פיקוד העורף וכוחות ההצלה ברגע האמת, אבל יחד עם זאת, על כל מה שתרגלנו כל השנים, אנחנו בעצם עושים את זה. כרגע אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא, כאשר האינטרס הוא לטפל מיידית. הווה אומר, כאשר יש פגיעה של טיל במקום מסוים, מגיעים כוחות ההצלה והכוחות הרשותיים כדי לתת מענה ולטפל בתושבים".
אם הבית נפגע, זו הרשות מפנה ומממנת? "אנחנו מוכנים לסייע ובתנאי שזו רשות ולא חובה. אם הרשות לא יכולה לעמוד בזה ולא מסוגלת לטפל באירוע, הם (האוצר) אמורים לטפל. אנחנו בסך הכול כוח עזר שלהם, לא הפוך. ללא ספק האוצר צריך להיכנס עכשיו מתחת לאלונקה באופן מלא, הווה אומר לייצר חבילות שמתאימות לכל מקום כזה שנפגע, מיידית, זה עוד לפני שאני מדבר על מה עושים עם נושא העובדים, עובדים לא חיוניים, עובדים חיוניים".
כמה כסף צריך? "אני לא יודע להגיד בדיוק, אבל אני יודע דבר אחד, שצריך לקחת, סתם לדוגמה, מספר של 10,000 או 20 אלף מפונים במקומות שהיו פגיעות, לשים בצד את העלות עבור הלינה לשבעה ימים. אם זה יעמוד לטובת השלטון המקומי כקרן שממנה אנחנו נוכל לצאת ולטפל, נוכל לסייע להם. אם הם רוצים לעבוד בשיטה שהם מטפלים והם עושים, אנחנו נהיה כוח העזר שלהם. אנחנו יכולים להיות גם המכפיל כוח".
אלה סכומים של מיליארדים. "בסוף כשאתה יוצא, בטח ובטח למלחמה כזאת, אתה לוקח בחשבון שצריך לשים בצד כמה מיליארדים טובים לטובת טיפול מיידי בתושבים, בנפגעים, בבתי מלון שצריך להלין אותם, בסיוע הכלכלי המיידי לאותן רשויות. ממתינים כרגיל כדי שנתחיל את התהליך עד שיוכלו להתחיל לחלק בהתאם לקריטריונים. אנחנו על זה. כמובן שאם נראה שיש התעלמות או כל דבר אחר, אנחנו נאמר את זה בצורה ברורה. התקציבים צריכים לעמוד לטובת הרשויות כדי שנוכל לטפל מיידית בתושבים".
האוצר משתף פעולה? "בינתיים לפחות בשיחות משתפים פעולה. בואי נראה שגם בתקציבים משתפים פעולה, לא רק בשיחות".
"יש לנו נוהל לינה בבתי ספר"
בהמשך התייחס גם לסוגיית המחסור במרחבים מוגנים: "יש לנו נוהל לינה בבתי ספר, זה בערך 350-300 לכל בית ספר, שם יש ממ"דים, שם יש ציודים, אנחנו יודעים למשוך מזרנים וכל הציוד הנדרש במסגרת מה שנקרא משק לשעת חירום, יחד עם משרד הפנים ורשות חירום לאומית וכולנו ביחד על זה".
אתה מצפה שבבית ספר אנשים יבואו להתגורר בכל התקופה הזאת של המלחמה? "לא חובה, כי במהלך היום אנחנו יחסית נמצאים במצב יותר טוב. מאפשרים להם את האופציה לבוא לאותו מקום, ללון בלילה, לקום למחרת, לחזור, כאשר אנחנו מעמידים להם את כל מה שנדרש. הוצאנו נוהל מסודר, עכשיו כל רשות תצטרך להחליט בפני עצמה ואנחנו נעמיד לה את כל הציוד הנדרש. בסוף, כשהייתי בבת ים אתמול, ראית, מי שנכנס לממ"ד, הממ"ד נשאר שלם ולכן צריך להיכנס לשם, צריך לרדת לחדר המדרגות, למקלטים למטה. מי שעשה את זה בבת ים, נשאר בחיים. מי שלא, אנחנו יודעים מה קרה. הנחיות פיקוד העורף הן לא המלצה".
"אם זה הולך למשהו יותר ארוך, צריך חל"ת, צריך לייצר חבילות סיוע"
לאחר מכן גם נשאל, האם יש צורך במתווה של הוצאה לחל"ת, והשיב: "התשובה היא לחלוטין כן. צריך לראות האם אנחנו הולכים למשהו ארוך, מעבר לסוף השבוע הקרוב. אם זה הולך למשהו יותר ארוך, צריך חל"ת, צריך לייצר חבילות סיוע, צריך לעשות פה תוכנית מסודרת. אנחנו יושבים על האוצר כדי שיתחיל להניע את הגלגלים על מנת שהדברים האלה יתחילו לקבל משנה תוקף כבר בתחילת השבוע. צריך עבודה מהירה. היינו בקורונה, מכירים את זה, היינו במבצעים, היינו אחרי 7 באוקטובר, גם כאן צריכים להיכנס מיידית, להתחיל להעמיד את כל מה שצריך כדי שהמערכת תחזור לעצמה וכמה שיותר מהר, תחת מה שנקרא – משק לשעת חירום".
חיים ביבס בוועדת הכספים (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
כמה זמן נוכל להחזיק מעמד ככה? "אנחנו מדינה שהיא למודת אירועים, מלחמות. מה שמדהים זה שאנחנו, קצת אחרי מלחמת לבנון השנייה, כל התרגולים שלנו, לפחות פעמיים בשנה, זה תרגולים של טילים מהצד המזרחי, בעיקר מאיראן, למרחב מדינת ישראל, והכנה למה קורה כאשר זה פוגע בבניין, בתשתיות, בכל הדברים, אנחנו מתרגלים את זה. עכשיו הגענו לזמן האמת ובזמן האמת אנחנו מבינים ללא ספק שאנחנו עדיין תחת הרושם ותחת התהליך הראשוני. ללא ספק משבוע הבא יצטרכו לעשות חשיבה יותר משמעותית לגבי מה לפתוח, מה לעשות, כדי להחזיר את האנשים לסוג של שגרת חירום. צריך לייצר את ההבנה שאנחנו נמצאים במלחמה".
נשיא ארה"ב עזב את פסגת ה-G7, הדהים כשדרש מכל תושבי טהרן לעזוב, אמר כי "משמעות 'אמריקה תחילה' היא שלעולם לא יהיה לאיראן נשק גרעיני" – אבל עדיין לא ברור אם ארה"ב תצטרף למלחמה. האמריקנים אמנם מעבים כוחות, אבל מנגד דווח כי "טראמפ הפציר בסגנו להציע לאיראנים פגישה". אלו כל הסימנים המעידים
דני אברהם, בן 59 מקריית מוצקין, נהרג מפגיעת הטיל האיראני לפנות בוקר בבתי הזיקוק (בז"ן), כך הותר הלילה (שני) לפרסום. דני, שנהרג יחד עם שניים מחבריו לעבודה, אחד מהם טרם זוהה סופית, הותיר אחריו אישה, איריס, חברת חייו מאז גיל 16, ושני ילדים. הלווייתו תיערך בכפוף להנחיות פיקוד העורף, מחר בשעה 13:30, בבית העלמין "תל רגב".
"דני היה איש משפחה במלוא מובן המילה. משפחה יקרה זו, שתרמה רבות לקהילה שלנו, נקלעה עם בוקר למסע אבלות שנכפה עליה באכזריות" – ספד ראש העיר, ציקי אבישר.