צריכת חלבון היא חיונית להפחתת משקל. האופן שבו מוסיפים חלבון לתפריט קובע את קצב ירידת המשקל מבלי להשפיע על הבריאות. חלבון משחק תפקיד מפתח בהרזיה על ידי הגברת תחושת השובע, שמירה על מסת השריר וקידום חילוף החומרים. על פי דיווח שפורסם בעיתון Times of India, ישנה רשימת מזונות שמאיצים את ירידת המשקל.
1. ביצים ביצים נחשבות לאחד המזונות העשירים ביותר בחומרים מזינים, עשירות בחלבון וויטמינים איכותיים. ביצה אחת מכילה כ-6 גרם חלבון. ביצים מגבירות תחושת שובע, מה שמוביל להפחתה כללית בצריכת קלוריות.
2. חזה עוף חזה עוף נחשב למזון מועדף בדיאטות להרזיה, עשיר בחלבון ודל בשומן. מנה אחת (100 גרם) מכילה כ-31 גרם חלבון, מה שהופך אותו לבחירה טובה לבניית שרירים ושריפת שומן.
חזה עוף צלוי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
3. יוגורט יווני יוגורט יווני הוא מקור מצוין לסידן, פרוביוטיקה וחלבון. כוס אחת ממנו מכילה כ-20 גרם חלבון ללא צריכת קלוריות עודפות. הפרוביוטיקה שנמצאת ביוגורט יווני מקדמת את תהליך העיכול ובריאות המעיים, דבר חשוב לניהול משקל יעיל.
4. גבינת קוטג' גבינת קוטג' היא מקור עשיר בחלבון, כאשר כל גביע מכיל כ-28 גרם חלבון. גבינת קוטג' מכילה חלבון קזאין שמתעכל לאט, מה שמעניק תחושת שובע לזמן ממושך יותר. כמו כן, גבינת קוטג' היא מקור מצוין לסידן, מה שעוזר לקדם את חילוף החומרים וירידה במשקל.
5. עדשים עדשים נחשבים למקור מצוין לחלבון צמחי, מספקים כ-18 גרם חלבון לכל כוס. הם עשירים בסיבים, מה שמסייע לעיכול, מקדם את בריאות המעיים ועוזר בירידה במשקל על ידי תחושת שובע לזמן ממושך יותר.
עדשים (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')
6. קינואה קינואה היא חלבון שמכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות לגוף. כל כוס מבושלת מכילה כ-8 גרם חלבון, בנוסף לסיבים, מגנזיום וברזל. כמו כן, היא מווסתת את רמות הסוכר בדם ומפחיתה את התשוקה העזה לאוכל.
7. שקדים שקדים, אגוזים ופיסטוקים מספקים כמות טובה של חלבון, שומנים בריאים וסיבים. חופן שקדים מכיל כ-6 גרם חלבון, מה שהופך אותו לחטיף מצוין שעוזר לרסן את התיאבון. אך יש לשים לב לגודל המנות, שכן אגוזים עשירים בקלוריות.
8. חומוס חומוס נכלל במרכיבים התזונתיים העשירים בחלבון וסיבים, ולכן הוא מזון בריא לירידה במשקל. מנה אחת של חומוס מבושל מכילה כ-15 גרם חלבון.
חומוס – מה היתרונות שלו? (צילום: אינגאימג')
9. טופו טופו מתאפיין בהיותו חלבון צמחי המופק מפולי סויה. כל 100 גרם טופו מכילים כ-10 גרם חלבון, והוא בחירה מצוינת לצמחונים.
10. זרעי צ'יה זרעי צ'יה עשירים בחלבון, סיבים וחומצות שומן אומגה-3. שתי כפות גדולות של זרעי צ'יה מכילות כ-4 גרם חלבון. זרעי צ'יה תופחים בקיבה, יוצרים מרקם ג'לטיני שגורם לתחושת שובע ומונע אכילת יתר.
11. חלב חלב הוא מקור מצוין לויטמינים, סידן וחלבון. כוס אחת של חלב מכילה 8 גרם חלבון. גם גבינה וקפיר הם מקורות לחלבון שעוזרים לשמור על בריאות המעיים.
ממש בעוד מספר ימים יסיימו תלמידי בית הספר ביסודי, חטיבה ותיכון את שנת הלימודים הנוכחית ומאות אלפי תלמידים יחזרו הביתה להורים עם התעודה ביד.
ההתרגשות של התלמידים מהיציאה לחופש הגדול היא ברורה ומובנת, אך לא כל הילדים מחכים ליום הזה באותה ההרגשה. התעודות שיקבלו יכולות להשפיע על מצב הרוח וההתלהבות ולעיתים גם לצנן אותה. ביום חלוקת התעודות, התלמידים מקבלים משוב על כל השנה שהייתה ובתוכה הציונים, ההערכה הכללית וההתנהגות בתוך מסגרת בית הספר שקיבלו מהמורים וכעת הזמן להציג אותה לנו, ההורים.
מי מאיתנו ההורים לא זוכר היטב את הרגע הזה בתור ילדים… החשש, הציפייה, המתח וההשוואה בין החברים מי קיבל תעודה "טובה" יותר או פחות. כידוע, התעודה וציון הם מדד שנקבע ע"י מערכת החינוך ומראה על התוצאות המצטברות, לעיתים בהערכה מילולית ולעיתים מספרית בהתאם לשכבת הגיל.
העניין הוא שיש לנו בחיים מדדים שונים להצלחה ולא תמיד מה שיופיע באותו מסמך רשמי, יעיד על החוזקות של הילדים או על מידת המסוגלות האמיתית שלו מטעמים שונים ומקשיים רבים שיכולים להופיע בתוך מסגרת לימודית כזו. יש ילדים שיחוו אכזבה ביחס לעצמם או שירגישו דאגה ואף פחד להציג את התעודה להורים שלרוב יקראו ויביעו את דעתם על העניין בצורה של ביקורת. כשילד מרגיש שהוא לא הצליח להביא תוצאות מספקות להורים שלו הוא אף עלול להחביא, להסתיר או לשקר בנוגע לתעודה ולהתקשות להתמודד איתה.
כאן התפקיד ההורי שלנו נכנס לפעולה ואפשר להגיב בצורה מיטיבה כך שהילדים שלנו ילמדו את השיעורים החשובים בהתמודדות עם תסכול, אכזבה, ייאוש וחוסר הצלחה בדרך שתבנה אותם ולא בדרך שתגרום להם לסלוד או להימנע מלימודים. אוסיף שחשוב יותר במהלך כל השנה לנהל שיח מיטיב, פתוח ותומך עם הילדים על כל חוויה שהם עוברים (לימודית או חברתית) ולא רק כשמגיעים לזמן הזה של קבלת התעודות בסוף השנה, שם כבר אין אפשרות לתקן אבל לפחות כן ניתן יהיה להגיע לתובנות מקדמות לקראת השנה החדשה שתבוא.
אז הנה כמה טיפים חשובים שמתחילים קודם כל בכם ובאופי התגובה שלכם:
טיפ ראשון: אל תביעו במילים גדולות ודרמטיות דעתכם על התעודה כגון "מה זה הציונים האלה?", "אני לא מאמין למה שאני קורא" או ביטויים כמו "ילד כמוך יכול הרבה יותר" "חבל שלא הקשבת לי" ועוד משפטים שרק יורידו לילד שגם ככה קשה לו כרגע. במידה ואתם מאוכזבים, תשמרו את זה לעצמכם ותחזירו אל הילד ברפלקציה שאלות שיובילו אותו לחשוב ולהביע רגש ודעה אישית על מה שקיבל. כשנותנים את הבמה לצד השני, קל יותר לשתף ממקום רגוע ואפילו להסיק לבד מסקנות ולקחת אחריות ישירות מהילד. נסו לשאול "מה אתה חושב על התעודה?" "זה משקף בעיניך את היכולות שלך?" "ממה אתה הכי מרוצה?" "מה המקצוע שהכי אהבת ללמוד השנה?" נסו להימנע מהשאלה "למה"? כי היא רק מעכבת וביקורתית. השאלות הכי חשובות מתייחסות לעתיד ולמה אפשר לשפר ולתקן ולא על מה שכבר נעשה, לדוג' "מה יעזור לך להבין את החומר בחשבון טוב יותר?" "מה אתה צריך כדי לתרגל יותר את האנגלית שלך?" "מה תעשה אחרת לפני תקופת מבחנים"? "מה אתה מציע שנעשה בקשר לפער שיש לך ב..?" כמובן ששאילת השאלות היא לא בגדר "חקירה" אלא מתוך סקרנות ורצון להקשיב לצורך של היל ומשם להתקדם לפתרונות.
טיפ שני: תדגישו בפניו את הדברים הטובים שכן הצליח בהם, גם אם מדובר בנושאים שוליים יותר או במילה טובה שהמחנכת כתבה עליו. לא הכל זה ציונים, יש המון מקומות לשאוב מהם גאווה- כמו השתתפות בכיתה, יחס לחברים, נוכחות והתמדה ובכלל עצם הניסיון שהילד למרות שקשה לו התמודד וניגש למבחן, הלך לתגבורים והתאמץ- אלו מדדים חשובים לא פחות שיכולים לתת לילד מוטיבציה גם לאתגרים הבאים. לראות את החיובי ולתת חיזוק על עצם ההשקעה והמאמץ כי הדרך חשובה יותר מהתוצאה.
טיפ שלישי: עודדו את הילדים (גם אלו שהביאו את התעודה הטובה ביותר) בדרך ספציפית ולא כללית ועם התייחסות לתכונות שזיהיתם בהם. עידוד איכותי עוזר לילד להבין את החוזקות שבו ולראות בעין טובה את עצמו ולהצליח לשכפל שוב את אותה תכונה/התנהגות רצויה. עידוד לא איכותי שלא נותן ערך הוא "אלוף" "תותח" "כל הכבוד" "מהמם" "מושלם" "נסיך" "וואו"… במקום זה נסו משפטים כמו "ראיתי שסיימת עד הסוף ולא ויתרת גם כשהיה ארוך וקשה" "זה מעשה ממש חברי ונדיב מצידך" "כמה סבלנות היתה לך" "איזה זיכרון טוב יש לך" "איזו השקעה, אתה מאוד יסודי" "אתה המגשר והמרגיע של הכיתה", "הצלחת לעמוד ביעדים שהצבת לעצמך" "אתה בטח מאוד גאה בעצמך".
טיפ רביעי: תנו להם לראות את החוברות והמחברות שלהם ממש מתחילת השנה ועד לסוף והראו להם פיזית את מגמת השיפור ואת העבודה הקשה שצברו בכוחות עצמם. זה יראה להם בעיניים את הדרך שעשו וייתן להם את ההבנה ותחושת המסוגלות להמשך. זה עובד במיוחד עם ילדים בגיל הצעיר שרק למדו השנה קרוא וכתוב וההתקדמות שלהם בטווח זמן קצר היא משמעותית וניכרת מאוד (כיתות א'-ב').
טיפ חמישי: אל תערכו השוואות בין האחים על התעודות שקיבלו. כל ילד הוא עולם, יש בו חוזקות וחולשות שונות והוא מתמודד באופן שונה עם אתגרים. ההשוואות פוגעות לא רק בילד ה"חלש" יותר בלימודים אלא גם במערכת היחסים עם האח/ות ויוצר תחרות לא בריאה. ההשוואה היא אך ורק בין הילד עצמו לפוטנציאל שלו. זה נכון גם לגבי תאומים שלומדים ממש באותה כיתה. זכרו כי השוואות מורידות את הביטחון העצמי.
טיפ שישי: אל תעמידו לילדים תנאים והתניות בצורת פרסים/עונשים בנוגע לציונים בתעודה. אין קשר בין ציון טוב לקבלת צעצוע חדש על תעודה "טובה" או להחרמת הנייד מהילד כי לא הגיע להישגים כפי שציפו ממנו. זה לא יתרום לשיפור התעודה או למשמעת גבוהה יותר בבית הספר. ככל שתחמירו את התגובה שלכם, ככה הילדים שלכם ימנעו וינסו להסתיר, לשקר ולפחד להודות ולקחת אחריות. בנוסף גם פרסים או ניסיון לשכנע ילד להשקיע לא יחזיק מעמד לאורך זמן ולכן העבודה ההורית היא על מתן הערכים ואכיפה של הכללים ולא לשחד או לשדל באמצעות מתנות.
טיפ אחרון: תזכרו שהתעודה היא לא בשבילכם ההורים. המטרה היא לא לשמח/לרצות או ללמוד למענכם. לכן אל תתייחסו באופן כל כך אישי למצב הלימודי של הילד והראו לו כל הזמן את המטרה האמיתית של הצלחה בתחום הלימודי והסבירו את הסיבות והערך שיש ללמידה בשבילו ולמענו. לא רק כדי שיתקבל אח"כ למקום טוב או יגיע לתפקידים גבוהים בצבא, אלא ממש לפרט מה זה תורם לדעת נושאים חשובים כמו מדעים, טבע, שפה נוספת, ידיעת הארץ, היסטוריה וכו'. בדקו איתם מה התחומים שיותר מעניינים אותם ומשם תגיע גם ההצלחה לאורך זמן.
לסיום: זכרו שתעודות מצטיינות מעולם לא הבטיחו חיים מאושרים ומוצלחים יותר ולא בהכרח אלו שמתקשים בביה"ס לא יצליחו בתחומי החיים הבוגרים. נסו לחשוב על אנשים שאתם מכירים מהעבר וגם על מפורסמים שהגיעו להשיגים במגוון תחומים למרות שאפילו לא סיימו עם תעודת בגרות.
בנוסף, אם אתם מזהים קושי אמיתי כמו קשב וריכוז, בעיה דידקטית כלשהי או קושי רגשי/חברתי בכיתה, אל תתעלמו ותחכו. הקיץ הוא זמן טוב להתחיל לקבל עזרה של אנשי מקצוע ולהתחיל תהליך תומך כהכנה וחיזוק גם לשנה הבאה וזו שאחריה.
שיהיה לכולנו סוף שנה פורה וחופש גדול מהנה ומעשיר.
הכותבת היא מאמנת אישית, מדריכת הורים ואמא ל-5 ילדים ש-4 מהם יחזרו עם תעודה ביד בשבוע הקרוב
מחפשים משהו טעים לאירוח או פשוט לנשנוש אחר הצהריים? הנה מתכון מנצח של נוי, שמביא איתו גם נוחות, גם מראה מרשים וגם שילוב נהדר בין תפוחי אדמה, גבינה צהובה וקייל. ההכנה פשוטה, המרקם ממכר, והערך הקלורי נשאר נמוך: רק 35 קלוריות ליחידה!
אבל לפני שמתחילים להכין, ד״ר מאיה רוזמן עם כמה דברים מעניינים על המרכיבים.
תפוחי אדמה – לא האויב בדיאטה תפוחי אדמה זכו למוניטין בעייתי בגלל הפחמימות שבהם, אבל למעשה הם מכילים רק כ־80 קלוריות ל־100 גרם, והם מקור מצוין לאשלגן, ויטמין C וסיבים תזונתיים (במיוחד אם משאירים את הקליפה). הם גם משביעים מאוד – ומאפשרים שליטה על הכמויות כשרוצים משהו טעים ומבושל. בניגוד לצורת ההכנה המטוגנת שמכפילה את הקלוריות, באייר־פרייר (טיגון באוויר) מתקבל תוצאה פריכה ומוזהבת בלי טיפה של שמן.
גבינה צהובה – סידן בטעם ממכר במתכון של נוי יש גם גבינת מוצרלה, תוספת שמוסיפה טעם, שומן, מרקם מתוחכם – וגם תרומה תזונתית: חלבון איכותי, סידן, ויטמין B12. המוצרלה נמסה לתוך הבצק ומחברת את כל הטעמים. אפשר להחליף אותה גםב־20 גרם גבינה צהובה 9% שומן – לקבלת גרסה מלוחה יותר.
נגיסי תפוחי אדמה עם 35 קלוריות ליחידה (צילום: ד"ר מאיה רוזמן)
קמח פולנטה – הפתעה שמייצבת במקום להשתמש בקמח לבן רגיל, המתכון הזה עושה שימוש ב־קמח פולנטה(תירס טחון גס), שנותן מרקם קראנצ'י יותר וקליל.
שימו לב: פולנטה – קמח תירס שונה לגמרי מקורנפלור. פולנטה היא בעצם תירס טחון גס – לא "קמח תירס" במובן של קורנפלור (עמילן תירס), אלא גרסה טבעית יותר של הדגן כולו. כשהמתכון של נוי משתמש בפולנטה, הוא מרוויח יותר מרקם וגם יותר ערכים תזונתיים.
אז מה ההבדל?
• פולנטה: עשויה מגריסי תירס מלאים, מכילה פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ברזל, מגנזיום, אבץ וויטמינים מקבוצת B (בעיקר B1 ו־B6). זה לא קמח מלא במובן של חיטה מלאה – אבל זה בהחלט יותר טבעי, פחות מעובד ועם ערכים משמעותיים יותר מקורנפלור. • קורנפלור: עמילן תירס טהור, לבן ומעובד מאוד, ללא סיבים וללא מינרלים כמעט. משמש בעיקר להסמכה – אך נטול ערך תזונתי.
ערכים תזונתיים של פולנטה (ל־100 גרם יבש):
• כ־370 קלוריות • 75 גרם פחמימות (רובן מורכבות) • 7–9 גרם חלבון • 4–5 גרם סיבים תזונתיים • תכולת ברזל: כ־2 מ"ג • מגנזיום: כ־40 מ"ג • ללא גלוטן באופן טבעי כך שפולנטה היא תחליף טוב יותר, מזין יותר – והרבה פחות מעובד בהשוואה לקורנפלור או לקמחים לבנים.
קייל – תוספת שדרוג בריאותית הקייל, שידוע כסופר־פוד ירוק, עשיר בכלורופיל, ויטמין K, ברזל, וסיבים תזונתיים – משתלב כאן מצוין גם בטעם וגם בצבע. הקייל, שנכנס בשנים האחרונות לקטגוריית "סופר־פוד", מצדיק את המוניטין שלו: הוא שייך למשפחת המצליבים (כמו ברוקולי וכרוב), וידוע בריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים.
מה יש בקייל?
• ויטמין K – מעל 600 מיקרוגרם ל־100 גרם (פי 5 מהכמות היומית המומלצת!) • ויטמין C – כמו בתפוז • סידן – כ־150 מ"ג ל־100 גרם (דומה ליוגורט) • ברזל, מגנזיום, אשלגן וסיבים תזונתיים • לוטאין וזאקסנטין – נוגדי חמצון שמגינים על העיניים
מחקר שפורסם ב־Nutrition Research Reviews סקר עשרות מחקרים על ירקות מצליבים, וקייל דורג כאחד מהעשירים ביותר ב־פיטוכימיקלים אנטי־דלקתיים. בין היתר, נמצא קשר בין צריכת קייל להפחתת סיכון למחלות לב, שיפור פרופיל שומנים בדם, והגנה מפני סוגים מסוימים של סרטן.
2 תפוחי אדמה בינוניים 20 גרם חמאה חצי כוס מוצרלה מגורדת ¾ כוס קמח פולנטה מלח, אבקת שום לפי הטעם כוס קייל קצוץ פירורי לחם – לא חובה, למרקם קראנצ'י
אופן הכנה: מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים לגמרי, מועכים לפירה חלק. מוסיפים את כל שאר המרכיבים (למעט פירורי הלחם) בעוד הפירה חם – זה חשובכדי ליצור בצק אחיד וגמיש. יוצרים צורת אליפסה קטנה בגודל ביס, ואם רוצים – מגלגלים בפירורי לחם. אופים באייר־פרייר 20 דקות על 200 מעלות, עד להזהבה.
35 קלוריות ליחידה – לא כולל פירורי הלחם (אם תבחרו לוותר, תחסכו עוד כמה קלוריות).
טיפ להגשה: אפשר להגיש עם גביע יוגורט ביו מעורבב עם שום ועירית, או לצד סלסה קרה. מתאים גם לאירוח וגם כנשנוש אחה"צ שלא יוצא מכלל שליטה.
חם או קר? מה באמת מפעיל את מערכת העיכול – קפה, תה, או טמפרטורת המשקה? ד״ר מאיה רוזמן עונה על השאלה.
אם אתם מרגישים שהבטן שלכם זזה רק אחרי הקפה של הבוקר – זה לא רק בראש שלכם. אבל האם זה הקפאין? אולי זה בכלל חום המשקה? ומה ההבדל בין תה לקפה בהשפעה על פעילות המעיים?
נוזלים חמים או קרים – מה משפיע יותר על העיכול?
מסתבר שטמפרטורת המשקה שאנחנו שותים משפיעה על תנועת מערכת העיכול לא פחות מהקפאין עצמו. מחקרים הראו כי שתייה של נוזלים חמים (כמו מים חמימים, תה או קפה), יכולה לעורר את הרפלקסים הנוירולוגיים של מערכת העיכול, במיוחד בבוקר כשהגוף עדיין במצב מנוחה. החום מרפה את השרירים במעי, משפר את זרימת הדם ומעודד התכווצויות שמקדמות את המעבר. לעומת זאת, נוזלים קרים נוטים דווקא להאט את תהליך העיכול, במיוחד אם שותים אותם סמוך לאכילה.
הם מכווצים את כלי הדם בקיבה ובמעיים, מאטים את תנועתיות מערכת העיכול, ובמקרים מסוימים עלולים אף לגרום לאי נוחות או גזים – בעיקר אצל אנשים עם רגישות במערכת העיכול.
קפה או תה – מה באמת מפעיל את מערכת העיכול?
עבור רבים, המשקה הראשון של היום הוא לא רק עניין של עונג או ערנות – אלא גם מהלך אסטרטגי להפעלת מערכת העיכול. אבל האם זו השפעה פסיכולוגית? האם זה באמת הקפאין? ואולי זה בכלל הנוזלים החמים? הנה כל מה שידוע על הקשר בין שתיית קפה או תה לבין פעילות המעיים – ומה כדאי לבחור אם אתם מרגישים "תקועים".
קפאין – מעורר גם את המוח וגם את המעיים
מחקר שפורסם בכתב העת Gut מצא כי קפאין אכן מגביר את תנועתיות המעיים. איך זה קורה? הקפאין משפיע ישירות על השרירים החלקים במערכת העיכול, מגביר כיווץ של שרירי המעי ומאיץ את המעבר של המזון לאורך הצינור העיכול. התוצאה: גירוי שמוביל לרפלקס גסטרו-קוליק – התכווצות המעיים שמתרחשת זמן קצר לאחר שתייה או אכילה, במיוחד בבוקר.
מחקר מ־American Journal of Physiology מצביע על כך שקפאין מפעיל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית, זו שאחראית לעיכול, רוגע ושחרור. הוא גם מגביר הפרשת חומצת קיבה – מה שתורם לעיכול יעיל יותר, ומשפיע על מערכת העצבים של דופן המעי עצמו. במילים פשוטות: הקפה לא רק מעיר אותנו – אלא גם את מערכת העיכול שלנו.
מה עם תה?
גם תה, במיוחד תה שחור, מכיל קפאין, אך לרוב בכמות קטנה יותר. בנוסף לקפאין, התה מכיל חומצות טאניניות (טאנינים), שמאטים את קצב העיכול– ולכן, למרות הגירוי העדין שיש בו, ההשפעה שלו על המעיים חלשה יותר מזו של קפה. חשוב לציין: תה שחור עובר חמצון – תהליך כימי שמשחרר קפאין וזמין יותר למערכת העיכול. לעומת זאת, תה ירוק כמעט ואינו עובר חמצון – ולכן הקפאין שבו פחות זמין וחלקו מתפרק.
השפעת הנוזלים עצמם
לא הכל זה קפאין. גם עצם השתייה משפיעה: שתייה של מים חמימים, תה חם או קפה – מסייעת לרכך את הצואה ולהפעיל רפלקסים במערכת העיכול, בעיקר בשעות הבוקר. מחקרים מראים כי שתייה חמה בבוקר מעודדת פעילות מעיים אצל כ־60% מהאנשים, ללא קשר לקפאין. מעבר לכך – נוזלים מרככים את הצואה, עוזרים לה להחליק במעי ומונעים עצירות.
כמה קפאין יש בקפה או בתה?
קפה פילטר (250 מ"ל): 60–150 מ"ג קפאין
תה שחור (250 מ"ל): 40–80 מ"ג
תה ירוק (250 מ"ל): 24–45 מ"ג
קפה נטול קפאין (250 מ"ל): 2–5 מ"ג
אגב, אפילו קפה נטול קפאין עשוי לגרום לפעילות מעיים אצל חלק מהאנשים – כנראה בגלל מרכיבים נוספים, לא רק הקפאין.
בשורה תחתונה, אם אתם מחפשים משקה שמעורר את מערכת העיכול – קפה כנראה יעשה את העבודה טוב יותר מתה. אם אתם רגישים לקפאין – גם שתייה חמה של מים או תה עדין בבוקר יכולה לעזור. ולא לשכוח – שתייה מספקת לאורך היום היא המפתח לתפקוד מעיים תקין, ולא רק בבוקר.