
גם המופתי הראשי לשעבר של בוסניה והרצגובינה, מוסטפא צ'ריץ', בחר להגיב בהצהרה פומבית כנגד כינוס הוועדה המתמדת שהייתה צפויה להתקיים בסרייבו תוך כדי שהוא משווה את חומרת המלחמה בעזה לשואה.
הוא ציין כי הכינוס בסרייבו "איננו מוסרית במלואו" עד אשר ועידת רבני אירופה תתבטא ב"קול ברור הקורא להפסקה מיידית של רצח העם בעזה, להפסקת הרג האזרחים ולשימוש ברעב ככלי מלחמה, להסכם שלום ולשחרור כלל האסירים משני הצדדים, ולנסיגה מיידית וללא תנאים של צה"ל מרצועת עזה, כדי שניתן יהיה לשקם את האזור ההרוס ולאפשר בו חיים אנושיים נורמליים."
בוסניה והרצגובינה, מדינה בעלת רוב מוסלמי ומועמדת להצטרפות לאיחוד האירופי, מתאפיינת בגלי אנטישמיות שגברו במיוחד בעקבות ה-7 באוקטובר ושמקורם בעיקר בגורמים אסלאמיסטיים. אלה נוהגים להסוות את שנאתם כלפי יהודים באירופה תחת מעטה של ביקורת פוליטית על מדינת ישראל. בנוסף, המדינה ידועה כבית משגשג עבור תנועות אסלאם רדיקלי ובראשם "האחים המוסלמים".
נשיא ועידת רבני אירופה, הגאון רבי פנחס גולדשמידט, הגיב בחריפות לביטול כינוס הוועדה המתמדת ולמכתבו של השר: "בעקבות מכתבו של השר, אף נציג מהממשל בבוסניה והרצגובינה לא יצר קשר עם ועידת רבני אירופה. המסר שאיננו רצויים הוא ברור. החרם הפתאומי, אותו מוביל שר בממשלה, כלפי אזרחים אירופים יהודים שכל עניינם הוא קידום החיים היהודיים ביבשת וקיום דיאלוג דמוקרטי – הוא שערורייה."
"אירועי ועידת רבני אירופה מטרתם קידום דיאלוג, הגברת הפעילות הבין-דתית ועידוד מעורבות אזרחית. ההפסד כולו של העיר סרייבו. אנו מברכים על כך שממשלת בוואריה תתמוך בהעברת האירוע למינכן, ונמשיך ללא היסוס לפעול לטובתן של הקהילות היהודיות ברחבי אירופה."
"עם זאת, קיימת כאן שאלה רחבה יותר: ההחלטה לבטל כנס יהודי על אדמה אירופית חושפת מציאות מדאיגה ביותר. מדובר בהפרה ברורה של מחויבויות וערכים אירופיים (כאמור באמנת זכויות היסוד של האיחוד האירופי, סעיפים 10 ו-22; ובהצהרת מועצת אירופה נגד אנטישמיות משנת 2020). בוסניה והרצגובינה צריכה להימחק מרשימת המועמדות להצטרפות לאיחוד האירופי לאחר שתקפה כך קבוצה דתית אירופית. סרייבו הכריזה על עצמה כ"עיר של פתיחות וסובלנות" – לכולם חוץ מאשר ליהודים."
Source link