שמש אביבית מאירה את הכביש הפתלתל, כשמסביב כבר אפשר לראות כרמי גפנים ומטעי פרי בירוק עמוק. בכל פיתול של הדרך מתגלה נוף חדש של הגליל העליון – פסיפס של גבעות, עמקים והרים רחוקים המתמזגים עם קו האופק. האוויר כאן צלול וצח, טעון בריחות של אדמה ופריחה עונתית, מנקה את הריאות ומרענן את המחשבות.
הגליל העליון היה בשבילי תמיד מקלט של שקט ויופי, אך בשנה וחצי האחרונות השקט הזה היה מסוג אחר – עמוק מדי, שונה. המלונות עמדו סגורים, הכבישים התרוקנו, והמבקרים נעלמו. אבל כמו נחל איתן המפלס את דרכו בין סלעי הבזלת, האזור הזה יודע להתחדש ולהמציא את עצמו מחדש.
על דפי ההיסטוריה הגלילית נכתבים עכשיו פרקים חדשים של התאוששות. הטבע כאן לא נכנע – הפריחה שוב חוזרת לכסות את ההרים, הכרמים ממשיכים להניב, וריח של התחדשות נישא באוויר. במציאות הזו, שני מלונות מובילים – גליליון על כביש 90 וכפר גלעדי בקיבוץ הוותיק – לא רק פתחו מחדש את שעריהם, אלא הגדילו לעשות והשיקו יוזמה ייחודית: חבילת "דרך היין", המחברת בין שני הדברים שהגליל מיטיב לספק – נופש מפנק ויין משובח.
המלון שמתכתב עם הנוף
במלון גליליון, שיושב ממש על הכניסה של אגמון החולה, הלובי המואר שופע אור טבעי. זהו כבר לא אותו מלון שנסגר בתחילת המלחמה. הנהלת המלון ניצלה את תקופת הסגירה הכפויה לשיפוץ מקיף בהשקעה של 5 מיליון שקל.
המלון המשופץ כולל 120 חדרים וסוויטות, מהם משקיף הנוף המרהיב של עמק החולה, הרי הגולן והחרמון המושלג בחורף. הספא המחודש מציע עשרה חדרי טיפולים, סאונה יבשה ורטובה, ובריכת שחייה חיצונית שמזמינה להירגע מול הנוף המרהיב.
מלון גליליון – נוף גליליון (צילום: רותם גולן)
בפטיו החיצוני של המלון שודרגה גם פינת הישיבה החיצונית, שכעת כוללת גם טרסת צפייה מיוחדת לכיוון עמק החולה. בשעות הערב, כשהשמש שוקעת מעבר להרים, זהו מקום מושלם לכוס יין ולהתבוננות במרחבים. השקט והרוגע שיורדים על האזור משרים שלווה עמוקה, רחוקה מהמולת העיר והיומיום.
המסעדה של מלון גליליון עברה גם היא התחדשות, אחרי שלאחרונה השף אביב משה מונה כיועץ הקולינרי שלה ושל מלון כפר גלעדי. במסגרת ההתחדשות, אביב משתף פעולה עם השפים תומר חקנזר (גליליון) ואילן אסרף (כפר גלעדי). בתפריט החדש שבנה ניתן לראות מנות המשלבות את המטבח הגלילי והמטבח המודרני, כמו: סלמון בקרמל סויה, אסדו על עצם בקרם ג'ינג'ר ורוטב טריאקי, כבדים על פולנטה תירס, פרגית מתובלת בראס אל חנות ועוד.
בית היין מלון גליליון (צילום: יח"צ)
נופש בחיק ההיסטוריה
לא רחוק משם, גם מלון כפר גלעדי התעורר לחיים מחדש. המלון, השוכן בקיבוץ הוותיק, עבר אף הוא שיפוץ מקיף בהשקעה של 3 מיליון שקל. 158 החדרים והסוויטות עוצבו מחדש, הריהוט הוחלף, והלובי המרווח כולל כעת קמין מרכזי, פינות ישיבה נעימות ובר משקאות המגיש את מיטב היינות הגליליים.
המלון ממוקם על שטח רחב ידיים, טבול בצמחייה, מדשאות וגינות מטופחות, ומשקיף אל נוף עוצר נשימה של הרי הגולן והחרמון. המתחם כולל שתי בריכות שחייה – בריכה קיצית פתוחה ובריכה מחוממת מקורה. בסמוך לבריכה יש ספא עם חדרי טיפולים וסאונה.
מלון כפר גלעדי (צילום: יח"צ)
מלון כפר גלעדי מציע חוויה שונה מגליליון – זהו נופש מודרני אומנם, אך רווי בהיסטוריה. הקיבוץ, שנוסד בשנת 1916, היה מהיישובים הראשונים בגליל העליון. בחצר המלון ניצב פסל "השומר", המזכיר את חשיבותו ההיסטורית של המקום.
למשפחות המגיעות למלון מציע המקום מועדון ילדים ונוער עם סדנאות ומשחקי גיימינג, חדר בריחה מרחבי בסימן המורשת של הקיבוץ, סיורים מודרכים בבית ראשונים, אטרקציה חקלאית הכוללת בוסתן עצי פרי וגינת ירק, שביל טיול ואופניים, פינות ישיבה וחדר אוכל בסגנון קיבוצי.
מלון כפר גלעדי (צילום: יח"צ)
טוסקנה ישראלית: דרך היין
אולי המהלך המשמעותי ביותר שמובילים שני המלונות הוא השקת "דרך היין" – חבילת נופש המשלבת אירוח מפנק עם טעימות יין וסיורים ביקבים מקומיים.
דרך היין של הגליל העליון אינה רק מסלול תיירותי – זוהי חוויה המחברת את המבקרים לנשמה של האזור דרך טעמיו. החבילה מציעה מסע תרבותי שמתחיל מרגע ההגעה למלונות, עם קבלת פנים הכוללת כוס יין מקומי.
בערב, כשהשמש שוקעת ומציירת את השמיים בגוני כתום וורוד, אפשר לצאת לטעימות יין בבית היין של המלון. השלווה של שעת השקיעה מתמזגת עם הטעמים העשירים, וכל לגימה חושפת את סודות הטרואר המקומי – את האדמה, את האקלים, ואת האנשים שמאחורי כל בקבוק. הבוקר שלמחרת מתחיל בארוחת בוקר גלילית עשירה – גבינות מקומיות, זיתים, לחמים טריים ודגים מלוחים.
לאחר ארוחת הבוקר, המסע ממשיך אל היקבים עצמם. הגליל העליון הוא מוקד של תיירות יין, עם למעלה מ־40 יקבים הפזורים ברחבי האזור – מיקבי בוטיק קטנים ועד יקבים מסחריים מוכרים. חבילת "דרך היין" מציעה מפגש עם הייננים עצמם, אלו שמקדישים את חייהם ליצירת היין המושלם.
הכרמים והיקבים: לב הגליל
מיקומו הגיאוגרפי הייחודי והאדמה הוולקנית שלו הפכו אותו לאחד מאזורי גידול היין המובילים בישראל. החבילה כוללת סיורים ביקבים המובילים באזור, שלכל אחד מהם סיפור ייחודי משלו.
למשל יקב רקנאטי בדלתון הוא אחת התחנות המרכזיות בדרך היין. היקב, שהוקם בשנת 2000 על ידי לני רקנאטי ואורי שקד, ביסס את שמו כאחד היקבים המובילים בישראל ובעולם. היינות של רקנאטי, כמו קריניאן פרא ומראווי, מספרים את סיפור הכרמים שנשתלו בבסיס הר מירון. במהלך הסיור ביקב אפשר ללכת בין שורות הגפנים, לגלות את סודות הגידול ולראות את כל תהליך היין – מהבציר ועד הבקבוק. הטעימות בסוף הסיור מאפשרות להתחבר לטעמים הייחודיים שהטרואר הגלילי מעניק ליין.
יקב רקאנטי (צילום: אביב קורט)
תחנה נוספת, לא רחוק משם, היא יקב לוריא, השוכן לרגלי הר מירון. הייחוד של יקב זה הוא בכרמים הנטועים בשלושה סוגי אדמה שונים. היינות של לוריא, כמו מרסלאן וסוביניון בלאן, משקפים את האופי הים־תיכוני של הגליל העליון. כל בקבוק מייצג את שילוב המסורת המקומית עם החדשנות הטכנולוגית.
יקב לוריא (צילום: יח"צ)
חבילת "דרך היין" היא הרבה מעבר לסתם סיור ביקבים. זו הזדמנות להתחבר מחדש לעמקי היין, להכיר את המורשת המקומית ולחוות את ההתחדשות של הגליל העליון. התחושה המתקבלת בביקור היא של אזור שלא מוותר, שממשיך להתחדש ולצמוח למרות הקשיים. מלון גליליון ומלון כפר גלעדי הם רק דוגמה לרוח ההתחדשות הזאת.
בשנים האחרונות הגליל העליון הופך בהדרגה ל"טוסקנה הישראלית" – אזור שמשלב נופים מרהיבים, אוכל משובח, יין איכותי ואירוח ברמה גבוהה. מבקרים רבים מגלים שאין צורך לנסוע לאיטליה או לצרפת כדי לחוות חופשה קולינרית מושלמת – הכל נמצא כאן, במרחק שעתיים נסיעה מהמרכז.
אך מעבר לדימוי התיירותי, הגליל העליון הוא קודם כל בית – בית לאנשים שבחרו לחיות פה, לעבד את האדמה, לגדל את הגפנים ולייצר יין איכותי. האנשים הללו, הם הנשמה האמיתית של האזור.
מחירים ופרטים: "חבילת יין" במלון גליליון: החל מ־1,335 שקל לזוג. "חבילת יין" במלון כפר גלעדי: החל מ־1,225 שקל לזוג. החבילה תקפה באמצע השבוע, ימים שבת עד רביעי בלבד.
יקב לוריא (צילום: יח"צ)
מעבר ליין: טיולים באזור
"דרך היין" היא נקודת פתיחה מצוינת לגילוי כל מה שהגליל העליון מציע. מלבד היקבים, האזור מלא באתרי טבע ומורשת מרהיבים שכדאי לבקר בהם. שמורת טבע נחל עיון, הידועה גם בשם "התנור", נמצאת במרחק נסיעה קצר ממלון גליליון. המסלול בשמורה עובר בין ארבעה מפלים מרהיבים, כשהמרשים שבהם – מפל התנור – מתנשא לגובה של 30 מטר. בימי האביב, כשהפריחה בשיאה, המסלול מוקף פרחי בר צבעוניים ומים זורמים.
תל חצור, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ממוקם גם הוא בסמוך לאזור. החפירות הארכיאולוגיות במקום חשפו שרידים מרשימים של עיר כנענית־ישראלית קדומה, שנחשבה לאחת הערים החשובות בארץ ישראל העתיקה. הסיור בתל חצור מאפשר מבט מרתק אל העבר הרחוק של האזור.
לחובבי הטבע, אגמון החולה מציע חוויה ייחודית של צפרות וטבע. בעונות הנדידה, האגמון מתמלא במיליוני ציפורים נודדות, ואפשר להבחין בלהקות ענק של עגורים, שקנאים ואווזים. הסיור באגמון יכול להתבצע ברכב גולף חשמלי, באופניים או ברגל, וכולל תצפיות מיוחדות שמאפשרות התבוננות מקרוב בעולם הטבע העשיר.
תקועים בחו״ל? חוסר הוודאות מציף שאלות רבות לגבי הזכויות כצרכנים במצב חירום. ארגון “אמון הציבור – לקידום צרכנות הוגנת” פרסם הבהרות בנוגע לזכויות אלפי הישראלים הממתינים בחו”ל ללא ידיעה מתי יוכלו לשוב.
על פי חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) מ-2012, נוסע שטיסתו בוטלה זכאי למספר הטבות: שירותי סיוע כולל מזון ושתייה ובמידת הצורך גם לינה והסעות בין שדה התעופה למלון, השבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי לפי בחירת הנוסע, ופיצוי כספי בהתאם למרחק הטיסה.
אולם החוק פוטר את חברת התעופה מתשלום פיצוי כספי אם הטיסה בוטלה בשל “נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתה, וגם אם הייתה עושה כל אשר ביכולתה – לא הייתה יכולה למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות”.
המצב הביטחוני וסגירת השמיים הם אירועים שללא ספק בגדר “נסיבות מיוחדות” ולכן חברות התעופה פטורות מתשלום הפיצוי הכספי במקרים אלו.
למרות הפטור מתשלום פיצוי כספי, הארגון מדגיש כי החוק אינו פוטר את חברות התעופה ממתן יתר ההטבות. כלומר, גם במקרה של ביטול עקב נסיבות מיוחדות, חברות התעופה עדיין חייבות לספק החזר כספי או טיסה חלופית לפי בחירת הנוסע ושירותי סיוע.
בתי המשפט הדגישו לא פעם כי המחוקק ביקש לסייג את תשלום הפיצוי, אך לא לשלול מהנוסע את הזכאות ל”שירותי סיוע” גם אם הביטול נבע מנסיבות מיוחדות.
הארגון ממליץ לישראלים התקועים בחו”ל לפעול כך: ליצור קשר עם חברת התעופה לקבלת הנחיות ומידע לגבי זכויותיהם ומועדי טיסות חלופיות, ולשמור על קבלות עבור לינה במלון, רכישת מזון או שתייה מעבר לתכנון המקורי.
הארגון מציין כי בהתאם לתיקון בחוק, הממשלה רשאית לקבוע בצו מגבלות על מספר הלילות שבהם חברת התעופה מחויבת לספק אירוח במלון, אך לא פחות משני לילות.
ארקיע הודיעה על ביטול כל הטיסות עד יום שני 30 ביוני (כולל), לרבות טיסות לאילת, בעקבות המשך הנחיות גורמי הביטחון וסגירת נמל התעופה בן גוריון לטיסות. בעת ובעונה אחת, החברה התחילה בהפעלת טיסות חילוץ יומיות. מנכ”ל ארקיע עוז ברלוביץ’ מסר כי החברה תפעיל טיסות חילוץ מדי יום, בהתאם להנחיות רשות שדות התעופה וגורמי הביטחון. לוח זמני הטיסות ומיקומי היעדים יתעדכנו מדי יום אחר הצהריים לטיסות הצפויות ביום המחרת.
החברה מדגישה כי היא ערוכה לפעול בכל חלון זמן שיאושר, כולל בסופי שבוע, במטרה להחזיר כמה שיותר ישראלים הביתה במהירות ובבטחה. נכון לעכשיו, מדובר בטיסות נכנסות בלבד לישראל וללא פעילות טיסות יוצאות. ההזמנות לטיסות החילוץ יתבצעו דרך אתר החברה בלבד, ועדכון על פתיחת מכירת הכרטיסים יתפרסם באתר, ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת. מוקד החירום בוואטסאפ לא יספק מענה בנושא הזמנות.
נוסעים שטיסותיהם בוטלו זכאים להחזר כספי מלא. נוסעים שהזמינו חבילות נופש הכוללות טיסה ומלון יקבלו החזר עבור מרכיב הטיסה בלבד, ועל מרכיב המלון עשויים לחול דמי ביטול אלא אם יינתן אישור חריג מהמלון. ארקיע קוראת לציבור לגלות סבלנות ומדגישה כי “אלפי ישראלים ממתינים לחזור הביתה, וארקיע פועלת במלוא המרץ, באחריות ובשקיפות, להחזיר את כולם בהקדם האפשרי״.
חברת התעופה ההונגרית וויז אייר הודיעה על השהיית טיסותיה לתל אביב עד 15 בספטמבר בעקבות ההסלמה הביטחונית האחרונה. החלטה זו מצטרפת לרשימה הגוברת של חברות תעופה זרות שהפסיקו לטוס לישראל.
החברה הדגישה כי "ביטחון ובטיחות הנוסעים, צוות המטוס והמטוסים בראש סדר העדיפויות של החברה". וויז אייר מוסיפה כי היא "עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות ובקשר ישיר עם כלל הגורמים הרלוונטיים ועם הלקוחות שהושפעו מכך".
השהיית הטיסות עד אמצע ספטמבר מהווה פרק זמן ארוך יחסית ומעידה על חשש עמוק מהמצב הביטחוני. רוב חברות התעופה הזרות שהשהו טיסות לישראל קבעו תאריכים קרובים יותר או הותירו את התאריך פתוח.
ההחלטה מגיעה בעת שהמרחב האווירי הישראלי עדיין סגור לטיסות אזרחיות וחברות התעופה הישראליות מתכוננות להפעלת טיסות חילוץ. השהיית הטיסות של חברות זרות מחמירה את המשבר התעופתי שאנו חווים מאז תחילת המלחמה.