Connect with us

דעות

ניתוח של מלחמת המכסים עם ארה"ב וראיון עם ארנון בר דוד

Published

on




הנכונות להיכנע לאמריקאים בדרישה לשיפור מאזן הסחר הופכת את ישראל למדינת חסות במחיר שעבוד אינטרסים כלכליים והקווים האדומים שמציב מזכ"ל ההסתדרות ארנון בר־דוד לפני השבתת המשק.

שוק הכרמל

השבוע צוין יום הזיכרון לשואה ולגבורה. באירוע המרכזי ביד ושם היו שציינו גם את שואת הנאצים וגם את שואת חמאס שניחתה עלינו ב־7 באוקטובר במלחמה הנמשכת יותר משנה וחצי. בישראל יש מספיק שואה לכולם. יום העצמאות ה־77 בשבוע הבא יעמוד ללא סימני הוד והדר. אפילו מטס חיל האוויר המסורתי ושיט חיל הים לא יתקיימו.

טראמפ ונתניהו בבית הלבן (צילום: רויטרס)
טראמפ ונתניהו בבית הלבן (צילום: רויטרס)

החג השנה עומד בסימן רפיון העצמאות, לפחות במישור הכלכלי הגלובלי. הלחץ האמריקאי עושה את שלו, וביבי נכנע בפני הפריץ הג'ינג'י הבלתי צפוי. מילא בענייני ביטחון והתקיפה באיראן, אבל גם בענייני כלכלה אנחנו מופתעים. עוד לפני שהפריץ צייץ, מיהרנו להודיע על ביטול המכסים של מוצרי חקלאות.

זכור לי כיצד מנחם בגין התעמת כראש ממשלה מספר פעמים עם האמריקאים, וגם בפניהם הציב קווים אדומים. באחת ההזדמנות הודיע שנהיה מוכנים לרעוב ללחם אבל נעמוד על עקרונותינו. ביבי אינו בגין, ומה שנותר מבגין ומורשתו הוא רחובות וגנים לאומיים.

בימים אלה אנחנו עסוקים במסע שתדלנות לרצות את האמריקאים, שיבטלו, או לפחות יפחיתו, חלק מהמכסים במלחמת הסחר. זה מזכיר סחר־מכר בסגנון שוק הכרמל. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמור היה השבוע לצאת לארה"ב, אבל נתניהו החליט משיקולים פוליטיים לדחות את הנסיעה. אפילו בכלכלה הפוליטיקה משחקת תפקיד. אחרי ההשפלה שהכין טראמפ לביבי, לא היה טעם בהשפלה נוספת של שר האוצר עם אנגלית ה"גרדנמייזר", המתחרה רק באוקספורדית של אבא אבן. חוסר הבנת הנאמר עלול היה להוביל למסקנה שסמוטריץ' בכלל תומך בהעלאת מכסים.

נתניהו הסתפק בנייר העמדה שהוכן במהלך החג באוצר ובמשרד הכלכלה, והורה ליועצו פרופ' אבי שמחון לרכז את הטיפול. מי שטס בכל זאת הוא הכלכלן הראשי שמואל אברמסון, שממילא אמור היה לטוס לוושינגטון. נייר העמדה מתמודד עם דרישות האמריקאים: טיפול בתעריפי הביטוח המוגזמים לטענת האמריקאים בעסקות סחר, הבטחה להרחבת הרפורמה "מה שטוב לאירופה". לגבי האמריקאים, חקיקה מקילה ביבוא מזון, הרחבת נגישות לרכש הביטחוני והקלה רגולטורית בפעילות עסקית דיגיטלית.

בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

ישראל שואפת בתמורה להפחית את שיעורי המכס על תוצרת ישראלית, בתקווה להיות המדינה היחידה יוצאת הדופן. לצורך זה יש לסגור פער של כ־4 מיליארד דולר (לא כולל יהלומים) במאזן הסחר, כשהיקף יצוא הסחורות כולו עומד על 14 מיליארד דולר.

הקורבן הראשון של מלחמת הסחר הוא הסינים, שזכו במכרז הקרונות בקו הכחול בירושלים. המדינה לא מאשרת הסכם למכירת 132 קרונות בהיקף 1.4 מיליארד שקל, ותולה את זה בסיבות ביטחוניות – אף שהסיבה האמיתית היא האמריקאים. החברה הסינית CRRC מציעה לבצע את העסקה באמצעות חברת־בת אמריקאית, אבל זה לא יקרה. המפעילות דניה סיבוס וקואופרטיב דן יתקשו למצוא ספק חדש, וללא ספק – פתיחת הקו תידחה.

צעד נוסף שנוי במחלוקת הוא ביטול חובת רכש גומלין, שמשמעותו ויתור על החובה ברכישת סחורות ישראליות כתנאי ליבוא מארה"ב, או יבוא פחם ואולי נפט מארה"ב על חשבון ספקים אחרים. עוד מדובר על פתיחת השוק הישראלי ליבוא גבינות קשות אמריקאיות. מחיר חלב בארה"ב, שהינו חומר הגלם העיקרי לייצור גבינות, זול בעשרות אחוזים בהשוואה לישראל – מה שיפגע בחקלאים בישראל.

גם פתיחת מכרזי הרכב למכוניות אמריקאיות על חשבון היבוא הסיני הזול להחריד עומדת על הפרק, אבל ברשות המיסים מתנגדים בחריפות להורדת מיסי הקנייה. לכן, באגף החשב הכללי שוקלים להוסיף במכרז הרכב לעובדי המדינה את הטסלה החשמלית של אילון מאסק. המכוניות האמריקאיות היו עד היום מחוץ למשחק בגלל רמת הזיהום הגבוהה והמחיר. המהלך ירצה אומנם את מאסק ואת שאיפות הסחר הגלובליות של טראמפ, אבל להקל היום על יבוא טסלה זה כמו לחזור ולייצר בישראל את כרמל דוכס במפעלי אוטוקארס בטירת כרמל.

הדמיית הקו הכחול של הרכבת הקלה (צילום: ארקאפקט עדי בואנו בע''מ)
הדמיית הקו הכחול של הרכבת הקלה (צילום: ארקאפקט עדי בואנו בע"מ)

הניסיון לרצות את האמריקאים בעסקות הסחר הוא פתטי ועלול להפוך אותנו רשמית למדינת חסות. הרי יש סיבות לכך שמאזן הסחר הוא שלילי לרעת האמריקאים. המדינה יכולה להתערב בשוק החופשי עד לגבול מסוים, אף שעקרון כלכלת הניאו־ליברליזם של נתניהו הישן מונע התערבות בשווקים. אם המדינה רוצה להתערב, שתתכבד ותפצה את החקלאים דרך הורדת מחירי החלב ותגן על התוצרת המקומית בדרכים חלופיות, תפצה את שוק הרכב המקומי, תרגיע את אל־על ותדבר על ליבם של הסינים. אנחנו בונים על כך ששגריר ארה"ב החדש בישראל מייק האקבי הבטיח לסייע בפתרון הבעיה – אבל הוא לא הבטיח לקיים.

האצבע על השאלטר

עבור יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, חג העצמאות תמיד היה החג השמח ביותר בילדותו. השנה, בשל המלחמה וגורל החטופים, החגיגה תהיה צנועה. "אני עצוב בגלל מה שקורה במדינה – והכל בגלל הפילוג והשיסוי של נתניהו", אומר בר־דוד.

כמי שעומד בראש ארגון העובדים, איך ייתכן שעדיין לא השבתת את המשק בענייני עבודה, למעט בנושא ההפיכה המשפטית?

"שבתנו פעמיים בעניינים שקשורים לשמירת הדמוקרטיה והחטופים, כי אנחנו עוברים תקופה לא פשוטה. אני מעל לשש שנים בתפקיד, ועברתי חמש מערכות בחירות עם ממשלות מתחלפות, מהפכה משפטית ומלחמה ארוכה. יש לי אחריות עצומה. אין מקום להשתגע. לא אשבית ולא אפרק את הכלכלה על כל דבר. מחוץ לבית שלי יש ערימה של מחסומים שנפרסים לאורך ולרוחב בגלל המפגינים. מאוד לא פשוט היום להיות יו"ר הסתדרות. חוץ מהשביתות יש להסתדרות המון הישגים שלא מדברים עליהם, כמו קיצור שבוע העבודה ושמונה סופי שבוע ארוכים – שאחד כבר יצא לדרך, ועוד".

מהו הקו האדום שלך להשבתת המשק?

"תמיד שואלים אותי מה הקו האדום שלי. אני לא מתעורר כל בוקר ומחפש שביתה, אבל כשצריך – עשיתי את זה. כשהרגשתי שהדמוקרטיה בסכנה, שבתי פעמיים. עכשיו אני מחפש תוצאות. הדמוקרטיה נמצאת תחת מתקפה יומיומית, ומערכת המשפט והמערכת הביטחונית סופגות. אני מוטרד מכך, אבל המשק צריך שקט. מזל שהכלכלה חזקה ומאפשרת את המשך מימון הלחימה. אני מתעורר כל בוקר ומבקש לוודא שהמשק ממשיך לתפקד. הקו האדום שלי הוא אי־ציות לפסיקות בתי המשפט, וזה מטריד גם את ראשי המשק והוועדים. אם זה יקרה, אנחנו עלולים ללכת לאנרכיה".

יואב בן צור, ארנון בר דוד ודובי אמיתי (צילום: דוברות שר העבודה)
יואב בן צור, ארנון בר דוד ודובי אמיתי (צילום: דוברות שר העבודה)

איך הפכה ההסתדרות מגוף שאמור לעסוק בענייני עבודה לשומרת הסף של הדמוקרטיה?

"כשיושבים אנשים בפרלמנטרים ובמוקדי כוח אחרים, הם מבינים שהגוף היחיד שיכול לעשות שינוי או להניע מהלך דרמטי הוא ההסתדרות, ואני שמח שככה זה. ההסתדרות רלוונטית גם מבחינת חברתית, והיא הייתה חלק מהגופים שהקימו את מדינת הרווחה. בשום מקום בעולם זה לא קיים".

האם אתה לא מרגיש פראייר מכך שההסתדרות תרמה יום הבראה של העובדים, והמדינה צחקה לכם בפנים?

"אני אף פעם לא מרגיש פראייר, אף על פי שאני חי תחת ממשלת ימין על מלא. היו בינינו שיחות על מה שצריך לתת כדי להיכנס מתחת לאלונקה ומה המדינה צריכה לתת. אבל הם לא נתנו כלום. בתקופה קשה אני צריך להיות אחראי. מזערתי את רוב הנזקים שאמורים היו להפיל על השכירים. גם במשבר הקורונה ומשברים אחרים תרמנו את חלקנו. ההסתדרות מוכיחה את עצמה כגוף אחראי וממלכתי. הלוואי שהאוצר היה מתנהל כמונו. יש לנו הצלחות נוספות: כל חודש נחתמים הסכמים קיבוציים, וב־2024 חתמתי על 380 הסכמים קיבוציים משמעותיים, כולל רפורמה לעובדים סוציאליים, לפסיכולוגים ובמקצועות הבריאות. אנחנו משפרים כל יום את מעמד העובד".

מה טיב הקשר שלך עם אנשים בליכוד כמו חיים כץ או מירי רגב?

"אני ביחסים מצוינים עם כל נציגי המפלגות שמרכיבות את הפוליטיקה, כולל כל שרי הליכוד, חוץ מיריב לוין וראש הממשלה בנימין נתניהו. ביבי איבד אותי במהפכה המשפטית, וביתר שאת גם במלחמה האחרונה ובמהלכים האחרונים שלו. בניגוד לעבר, הוא לא ניסה ליצור איתי קשר ואין לי איתו כלום, והוא יודע למה".

איך חוגגים את העצמאות בשבוע הבא, ומה אתה מאחל לעם ישראל?

"אני כמובן מאחל שהחטופים יחזרו במהרה, שהמלחמה תסתיים בניצחון, ושכל כוחות הביטחון ואנשי המילואים יחזרו בשלום. נכון שישראל צריכה למגר את האויבים, אבל היא צריכה קצת שקט, אחדות חברתית ולא רק פוליטית. אני כועס על הפירוד שראש הממשלה זורע, ועל הפילוג והקיטוב שיצר פה. זה דבר בלתי נסלח".





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דעות

פערי המיגון: בין ממ"דים למקלטים ריקים, ומי נשאר מאחור?

Published

on



לפער הזה, בין מי שיש להם ממ"ד או ממ"ק ויכוחים להתמגן בצורה הקלה והבטוחה ביותר, לבין מי שיש להם מקלט ויכולים להתמגן בצורה פחות נוחה ומהירה ולאלה שאין להם דבר, ניתן לשייך מעמדות ומגזרים ברורים, שמשתקפים לצערנו גם בשמות ותמונות הנפגעים מהירי האיראני. לפי מחקר של מרכז אדוה, למעמד החברתי-כלכלי של הישראלים יש קשר ברור למידת היותם בעלי ממ"ד. כך, בעוד שרק לכרבע מישראלים המשתייכים לעשירון הנמוך ביותר יש ממ"ד, השיעור הזה גדל ל40%-45% מעשירונים 5-6 ולכ-60% מהעשירונים העשירים ביותר.

בחברה הערבית המצב גרוע אפילו יותר. דוח מבקר המדינה מלפני מספר שנים מצא כי בעוד בכלל האוכלוסייה (כולל החברה הערבית) לכרבע מהאוכלוסיה אין מיגון כלל, לא ממ"ד ולא מקלט במרחק סביר (שיעור שערורייתי בפני עצמו), בחברה הערבית לבדה השיעור הזה מזנק לכ-46% שהם חסרי מיגון. שיעור בלתי נתפס.

כך למשל, בעוד בכרמיאל ישנם 126 מקלטים ציבוריים, בטמרה הלא רחוקה, שם נהרגו ממש עכשיו ארבע בנות משפחה אחת, ישנם אפס מקלטים כאלה.

לצערנו המלחמה שבה אנחנו נמצאים כבר שנה וחצי הולכת ומתארכת ועכשיו אפילו מסלימה, ובאופן כללי אנחנו חיים באזור לא יציב ורווי אלימות. בהינתן המצב הזה ההפקרה של אזרחי ישראל שאינם אמידים לחסדי השוק בתקווה שליזמים פרטיים ישתלם לממן על חשבונם בנייה מחדש או חיזוק של הבניין שלהם והוספת ממ"ד, מה שכבר הוכח כלא רלוונטי בערים ושכונות שאינם נמצאים באזורי הביקוש, וההפקרה הפושעת של אזרחי ישראל הערבים ללא מיגון כלל, למרות הזמן הארוך שהיה להתארגנות, לפיזור מיגוניות, להכשרת מקלטים וכו', היא הפקרה פושעת שמחייבת מתן דין וחשבון לציבור.

על הממשלה לקחת את פערי המיגון בקבלת ההחלטות הביטחונית, ולתקצב את צמצומן במסגרת הוצאות המלחמה באופן אקטיבי ובלי להסתמך על חסדי השוק, ויפה שעה אחת קודם.

הכותב הוא מנכ"ל שותף במרכז הרעיוני של קרן ברל כצנלסון, לשעבר יועץ מדיניות לשר העבודה והרווחה ורפרנט תכניות עבודה במשרד ראש הממשלה



Source link

Continue Reading

דעות

אהוד ברק ואהוד אולמרט "איבדו את זה", התקשורת הישראלית מאכזבת

Published

on




מהשעה שלוש לפנות בוקר ביום שישי ה-13 ביוני 2025 אנחנו באופרה אחרת. במשך שנים תרחיש של מלחמה עם איראן נחשב כ'מלחמת יום הדין'. והנה אנחנו בעיצומו של התרחיש ובעיצומה של 'מלחמת יום הדין'. באנגלית יש את הפתגם המוכר: Better safe than sorry – שמשמעותו עדיף להיות זהירים מראש מאשר להתחרט אחר כך. ואכן, טוב עושה פיקוד העורף שלא מעגל פינות ולא מוותר על הנהלים. אחרי 96 שעות מפתיחת מערכת 'עם כלביא' מספר תובנות חשובות שראוי לציין בימים מתוחים אלה. 

יש דבר כזה ניצחון

לפני כשנה קיים פרופסור אבי שגיא, פילוסוף בהשכלתו ואחד ממחברי 'רוח צה"ל', שיחה בפודקאסט שבמהלכו הוא קבע נחרצות ש"חתירה לניצחון וראיית המלחמה כך שיש גורם אחד, וזה מדינת ישראל, ובצד השני יש את מי שצריך לנצח – מייצר עיוורן מוסרי". ובכן הגיע הזמן לומר את האמת הפשוטה הן כלפי הקביעה המופרכת, ילדותית וחלולה הזאת והן כלפי הפרופסור שמתברר שהוא די בור ועם הארץ, כי אולי בעולם המדומיין וחסר הערכים והמוסר שבו 'הפרופסור' חי אין ניצחון, בעולם האמיתי שבו אנחנו חיים לא רק שיש ניצחון, אלא שניצחון על הרע המוחלט הוא ניצחון האמת והטוהר. ניצחון על משטר האייתולות שפועל להשמידנו הוא ניצחון אמיתי, טהור וראוי מאין כמוהו. 

החות'ים (צילום: רויטרס)
החות'ים (צילום: רויטרס)

פרשנים ומומחים שלא מבינים דבר

מה-7 באוקטובר אנחנו מוצפים בפרשנים, מומחים וגנרלים מזדקנים שמשמעים את דעתם מעל כל במה ותחת כל עץ רענן. באורח כמעט פלאי רוב הפרשנים, המומחים והגנרלים הם חברים במקהלה בעלת קול מונוטוני מתכתי אחד. רובם חסרי חזון, נטולי עומק ומלאי אגו. כמה פעמים חברי המקהלה הלזו נתנו את הערכותיהם בגבות מורמות ובקול רציני ותוך ימים ספורים, לעיתים אפילו תוך שעות בודדות, הכל התהפך עליהם באחת. אנשים הגונים היו לוקחים צעד לאחור, מודים שטעו ומנמיכים פרופיל, לא 'בני האלים' הללו. הם כנראה בזים לפרשנות של עצמם, ולכן אין להם בעיה לומר היום דבר אחד, למחרת את היפוכו וביום השלישי שוב לחזור בהם. נערי גומי בקרקס יכולים ללמוד מהם טכניקות של הגמשה וגמישות.  

אהוד ברק ואהוד אולמרט 

צמד האהודים, שאגב מתעבים אחד את השני, הם אירוע בפני עצמו. חכמנו כבר אמרו ש"הקינאה, התאווה והכבוד מוציאין את האדם מעולם". מצד אחד, ברוך השם שני האהודים מזדקנים אל מול עינינו, ואין לי אלא לאחל להם עוד שנים רבות בבריאות טובה, אך מצד שני, ברור לכולם שהשניים איבדו את זה לגמרי. מילא השינאה החולנית שלהם כלפי נתניהו. מילא הרצון הקנאי שלהם שיהיה כאן רע מתוך מחשבה מופרכת שמישהו יקרא להם להציל את המדינה. אבל למה ערוצי התקשורת המרכזיים מזמינים ומראיינים אותם שוב ושוב. דעתם מזמן השתבשה עליהם. העמדות שהם מביעים לא מחוברים למציאות. כאמור, שני אנשים זקנים ומרירים שעדיין מאמינים ששעתם הגדולה עוד לפניהם. עד לא מזמן ריחמתי עליהם, היום אני בז להם.

אהוד ברק, אהוד אולמרט (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)
אהוד ברק, אהוד אולמרט (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)

תקשורת המיינסטרים הישראלית

מה לא נאמר על התקשורת הישראלית. שהיא חלולה, רדודה, פופוליסטית, בעלת אג'נדה שמאלית מובהקת, מנותקת מהישראליות השורשית האמיתית. ובכן, התקשורת איננה גוף אמורפי חסר פנים וצורה. התקשורת הישראלית מורכבת מעיתונאים, פרשנים ומומחים. רובם הגדול עשויים מאותו עור ומגיעים מאותו בית גידול. התקשורת הישראלית והעיתונאים הישראלים היו יכולים להרוויח את עולמם אם רק היו הגונים והוגנים.

אין לי בעיה שרובם מתנגדים, שלא לומר שונאים את הממשלה הנבחרת. כבר התרגלתי לרעיון שרובם המוחלט כלל לא מייצגים את מר ישראל ישראלי, כל מה שאני ורבים רבים כמוני מבקשים ומצפים זה קצת הגינות וקורטוב יושרה. מאז ה-7 באוקטובר, פרט לגיהוקים נקודתיים, רוב התקשורת ורוב העיתונאים נכשלו במבחן אלמנטרי זה. אפס מקצועיות, אפס אובייקטיביות, אפס הגינות ואפס יושרה.

אולפן חדשות 12 (צילום: צילום מסך חדשות 12)
אולפן חדשות 12 (צילום: צילום מסך חדשות 12)

רובם הפכו לשחקנים בולטים במחנה הרל"ביסטי. אנחנו זוכרים איך ליטפו את המפגינים בהפגנות נגד הרפורמה, גם כשהיה ברור שמדובר בהפגנות לא חוקיות שפוגעות בשלום הציבור. חוסר היכולת שלהם להסתיר את השמחה לאיד שלהם כל פעם שנתניהו או הממשלה נתקלים בקשיים הפכו את התקשורת והעיתונאים לאופוזיציה האמיתית של הממשלה ואיבדו את אמון הציבור. 

החברה הישראלית

המון מים עברו אפילו בירדן שלנו מאז ה-7 באוקטובר. ככל שהמלחמה התקדמה, וככל שההישגים שלנו הצטברו בצפון מול החיזבאללה, מול סוריה וכן, גם מול החמאס, רוב החברה הישראלית הבינה שמה שהתקשורת והאופוזיציה מנסים למכור להם הם בעיקר אג'נדה פוליטית ופחות דאגה כנה למדינה ולעם. החברה הישראלית הוכיחה בגרות, גדלות נפש ובעיקר חיבור לארץ ולכל חלקי העם. ישראל מודל 2025 היא מדינה ציונית, יהודית, דמוקרטית הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים ומדמיינים, ועל כך מגיע לחברה הישראלית ציון לשבח.

פעילי חיזבאללה (צילום:  REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)
פעילי חיזבאללה (צילום: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

עד הניצחון המוחלט!

הכותב הוא ראש מטה שר החוץ לדיפלומטיה והסברה, והקונסול הכללי של ישראל בדרום-מערב ארה"ב לשעבר





Source link

Continue Reading

דעות

מדברים על הכל, רק לא על האסטרטג הגרוע בתולדות ישראל

Published

on



ובכן, ישראל כרגע, בגלל המלחמה בעזה – שהיה צריך לסיים אותה עם הסכמים בינלאומיים עם מדינות ערב, ארצות הברית ואירופה והיא לא הסתיימה אך ורק בגלל שיקולים פוליטיים של ראש הממשלה – היא אחת המדינות השנואות ביותר בעולם המערבי והערבי.

גם אם בממשלות האירופיות והערביות מבינים שאסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני, אף אחת מהן לא תתחייב לסייע לישראל. זה יערער אותן יותר מדי ברמה הפוליטית הפנימית. במקביל, הפרלמנט האיראני בטהרן עשוי לאשר לאיראן לנטוש את ה-NPT – האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, שעליה חתמה מראשיתה ב-1968. כלומר בגלל התקיפה הישראלית, הדרך שלהם לגרעין סלולה בלי פיקוח בינלאומי (סטייל צפון קוריאה).

ישראל של נתניהו, איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' כל כך שנואה והשמידה את תדמיתה כמדינה חפצת חיים שפועלת כדי להגן על העם היהודי – שאפילו כבר אי אפשר לבנות יותר על תמיכה מיידית מארצות הברית של דונלד טראמפ.

וגם זו טעות אסטרטגית קשה של נתניהו. ובעתיד קשה לדעת מה יקרה כשיעלה דמוקרט לשלטון אחרי שנתניהו, במעשיו, נאומיו המתריסים כנגד הדמוקרטים והחלטותיו, הפך את קיומה של ישראל לנושא שמעורר מחלוקת בקונגרס האמריקאי.



Source link

Continue Reading

כל העדכונים