לפי דיווח בטלגרף הבריטי, איראן הורתה ליועציה ולאנשי צבא לעזוב את תימן, בכך נוטשת את בעלי בריתה החות'ים בזמן שארה"ב מסלימה את מבצע התקיפות האוויריות.
בכיר איראני אמר לטלגרף כי המהלך נועד למנוע עימות ישיר עם ארה"ב במקרה שחייל איראני ייהרג. הגורם הרשמי אמר שאיראן גם מצמצמת את האסטרטגיה שלה של תמיכה ברשת שלוחים אזוריים כדי להתמקד באיומים הישירים מארה"ב במקום זאת.
הדאגה העיקרית של טהרן, אמר המקור, הייתה "טראמפ ואיך להתמודד איתו". "כל פגישה נשלטת על ידי דיונים עליו, ואף אחת מהקבוצות האזוריות שתמכנו בהן בעבר אינה נדונה", אמר המקור.
מפציץ אמריקאי ומטוסי קרב ישראליים (צילום: פיקוד מרכז ארה"ב)
היו תקיפות כמעט יומיות על החות'ים מצד ארה"ב מאז שהודעות צ'אט קבוצתי מבכירים בממשל טראמפ שדנו בתקיפות דלפו לתקשורת בחודש שעבר. התקיפות, שדונלד טראמפ תיאר כ"מוצלחות באופן בלתי נתפס", השמידו יעדים צבאיים חשובים והרגו מפקדים.
דובר הפנטגון אמר שיישלחו עוד מטוסי קרב לאזור אך לא סיפק פרטים ספציפיים. עם זאת, חיל האוויר של ארה"ב הודיע בסוף החודש שעבר כי "מספר" מטוסי A-10 ת'אנדרבולט II לתקיפת קרקע ו-300 אנשי צוות אוויר בדרך למזרח התיכון.
החות'ים אמרו שהם תוקפים ספינות מלחמה אמריקאיות בים האדום, כולל נושאת המטוסים USS הארי ס. טרומן, שהובילה מאמצים לתקוף אותם. עדיין לא נפגעו ספינות, אך חיל הים האמריקאי אמר שאש החות'ים היא הכבדה ביותר שמלחיו נתקלו בה מאז מלחמת העולם השנייה.
נושאת המטוסים USS קרל וינסון, כעת באסיה, גם בדרכה למזרח התיכון לתמוך בטרומן. המקור במשטר האיראני אמר: "הדעה כאן היא שהחות'ים לא יוכלו לשרוד והם חיים את החודשים או אפילו הימים האחרונים שלהם, אז אין טעם להשאיר אותם ברשימה שלנו".
"הם היו חלק משרשרת שהסתמכה על נסראללה ואסד, ולשמור רק על חלק אחד מהשרשרת הזו לעתיד אין בזה היגיון", הוסיף.
דונלד טראמפ, עלי חמינאי (צילום: רויטרס)
במקביל, טראמפ מגביר את הלחץ על איראן לדון בהגבלת תוכנית הגרעין שלה. בשבוע שעבר טראמפ העביר מפציצי חמקן B-2 לבסיס הצבאי האמריקני-בריטי דייגו גרסיה באיי צ'אגוס. עמדת ארה"ב על איראן והמזרח התיכון השתנתה באופן קיצוני מאז שטראמפ עלה לשלטון.
סנאם וקיל, מנהלת תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה במכון המחקר הבינלאומי צ'טהאם האוס, אמרה שהגברת התקיפות האמריקאיות בתימן היא ניסיון של ממשל טראמפ להתרחק מהממשל הקודם. ג'ו ביידן הסיר את הגדרת החות'ים כארגון טרור ב-2021 – החלטה שטראמפ ביטל בינואר.
"טראמפ מנסה להוכיח שהוא יעיל יותר בסיום ופתרון סכסוכים מאשר ממשל ביידן", אמרה וקיל. "התקיפות קשורות למסע הלחץ המקסימלי שהוא תמך בו והוא רוצה בו-זמנית לשלוח מסר לאיראן ולציר ההתנגדות שהממשל שלו הולך לנקוט בגישה נועזת יותר לפעילויות אזוריות מערערות יציבות".
These Houthis gathered for instructions on an attack. Oops, there will be no attack by these Houthis!
הטלוויזיה האיראנית אישרה היום (שישי) כי מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי ורמטכ"ל צבא איראן מוחמד באקרי חוסלו במתקפת הפתע הלילית של ישראל על המדינה. על פי דיווחים בתקשורת האיראנית, במתקפה חוסלו גם סגן הרמטכ"ל רולאם-עלי רשיד, ושני בכירים בפרויקט הגרעין האיראני: מוחמד מהדי טהראנצ'י – פיזיקאי בכיר באיראן, ופריידון עבאסי – לשעבר ראש האירגון לאנרגיה אטומית של איראן.
בדיווח נוסף, נמסר כי עלי שמח'אני – ראש תוכנית הגרעין האיראנית ויועץ בכיר למנהיג העליון חמינאי, נפצע קשה בתקיפה. חמינאי עצמו הגיב למתקפה ואיים כי "ישראל תקבל עונש קשה". המנהיג העליון של איראן אישר שכמה מפקדים בכירים ומדענים נהרגו בתקיפות, אך הוסיף שיורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מידית במשימות שלהם. בצבא איראן איימו כי ישראל "תשלם מחיר כבד" על המתקפה.
עקב המצב הביטחוני והמצב המיוחד שהוכרז בעורף לאחר התקיפה באיראן, ולאחר התייעצות עם שר הביטחון ישראל כץ, שר העבודה יואב בן צור חתם כעת (שישי) על הצו, שמשמעותו: עובדים במפעלים למתן שירותים קיומיים יכולים להמשיך ולעבוד בשטח שהוכרז ״במצב מיוחד בעורף״ בהתאם להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף.
המשמעות של הצו, היא, במידת הצורך ניתן יהיה לגייס את העובדים לקיום המשק החיוני בשעת חירום. תוקף הצו עד יום י״ט בסיוון התשפ״ה (15 ביוני).
מדובר במפעלים המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כדוגמת תשתיות מים, חשמל, דלק, גז, רפואת חירום (בתי חולים, בתי חולים גריאטריים, מכוני דיאליזה, מוסדות סיעודיים ושירותים תומכים) , רפואה בקהילה (קופות חולים ושירותים תומכים), אספקת מזון, מוסדות רווחה ושירותים תומכים, שירותי תחבורה, נמלים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה ומפעלים התומכים את הצבא וכד'.
פתיחת מקלטים (צילום: עיריית אשקלון)
בתוך כך, המקלטים העירוניים ברשויות מקומיות ברחבי הארץ נפתחו, בעקבות הנחיות פיקוד העורף. בנתיבי איילון ובצירי תנועה נוספים הייתה תנועה ערה של כלי רכב, כאשר רבים מיהרו לשוב לבתיהם ורבים נוספים יצאו לקרובי משפחה וחברים, שבבתיהם קיימים מקלטים, מרתפים או ממ"דים.
לאור מצב החירום בעורף, מדוללת פעילות הרכבת וזו תופעלנה בקווים עיקריים וחיוניים. הרכבות הקלות בירושלים ובתל אביב לא יפעלו כלל עד להודעה חדשה, וגם התחבורה הציבורית תדולל.
באשר לטיסות, רבבות ישראלים השוהים בחו"ל אינם יכולים לשוב בטיסות לנתב"ג, בשל סגירת המרחב האווירי של ישראל. אתמול היה יום שיא של תנועת נוסעים בנמל התעופה בן גוריון מאז פרוץ המלחמה, כאשר במהלכו עברו כ-74,100 נוסעים ב-442 טיסות בינלאומיות נכנסות ויוצאות – בסך הכל יצאו מנתב"ג כ-38 אלף נוסעים בטיסות בינלאומיות ונכנסו לישראל כ-36,100 נוסעים.
לאחר ההודעה של שר הביטחון על מצב מיוחד בעורף, נוסעים רבים שהיו בנתב"ג, בצ'ק אין ובהמתנה לטיסות נאלצו לשוב על עקבותיהם. גם אלפי ישראלים שהיו אמורים לשוב לארץ, נאלצו להישאר בחו"ל. חברת התעופה ארקיע הודיעה, כי לאור המצב הבטחוני והנחיות פיקוד העורף ורשויות התעופה, היא מפסיקה את טיסותיה עד להודעה חדשה. שתי טיסות של החברה – מניו יורק ומקרואטיה, שהיו בדרכן לישראל הוסטו לנחיתה בנמל התעופה בלרנקה, קפריסין.
חברת אל על הודיעה על עצירת טיסותיה בקווים מישראל ואליה. גם חברת ישראייר הודיעה על הפסקת כל טיסותיה. בניסיון לתת מענה לנוסעים הרבים שנאלצו לשוב מנתב"ג לבתיהם, רכבת ישראל הודיעה על הפעלת רכבות מיוחדות במהלך השעות הקרובות.
מנהיג איראן, האייתולה עלי ח’אמנאי, פרסם הבוקר (שישי) הודעה רשמית בעקבות המבצע הישראלי באיראן. בהודעה שפורסמה בחשבון הטוויטר הרשמי שלו בשפה הפרסית נכתב: "המשטר הציוני, לפנות בוקר, ביצע פשע במדינתנו היקרה, כשהושיט את ידו המטונפת והמדממת לביצוע מתקפה. בפעולה זו, נחשפה שוב טבעו המרושע של המשטר – הפעם באמצעות תקיפת אזורים אזרחיים."
לדבריו, מדובר בהסלמה חמורה ובלתי מוצדקת, וכי "המשטר חייב לצפות לעונש קשה". עוד הוסיף: "ידה החזקה של הכוח הצבאי של הרפובליקה האסלאמית לא תחדל מלרדוף אחריו, בעזרת אללה. במתקפות האויב, מספר מפקדים ומדענים נהרגו כשהם שהידים. יורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מיד את משימותיהם, אם ירצה השם".
גם דובר צבא איראן התייחס למתקפה, ואמר כי "התקפות ישראל קיבלו סיוע מארצות הברית". לדבריו, מדובר בשיתוף פעולה ישיר בין שתי המדינות, אשר יוביל לתגובה קשה מצד טהראן.
"על ארצות הברית לצפות לתגובה קשה מצד הכוחות המזוינים של הרפובליקה האסלאמית," אמר הדובר. "היא תשלם מחיר כבד על חלקה במתקפה הזו."