משפחות החטופים הטיחו הערב (שבת) ליד שער בגין בקריה האשמות קשות בראש הממשלה בנימין נתניהו וטענו כי "אינטרסים זרים" מנהלים את לשכתו ומסכלים את החזרת החטופים.
מירב סבירסקי, אחותו של איתי סבירסקי שנחטף בחיים ונרצח בשבי וגופתו חולצה: "השבוע החל להיחשף קצה הקרחון של האינטרסים הזרים שמנהלים את לשכת נתניהו ואת המדינה – ושהובילו לסיכול החזרת החטופים", אמרה מירב. "מבצע ההשפעה שניהלה לשכת נתניהו לשיפור תדמית קטאר, תוך השחרת מצריים – הוא עוד מבצע טרפוד עסקה".
לטענת המשפחות, הייתה אפשרות להחזיר את כל החטופים ולסיים את המלחמה, אך נתניהו העדיף "בצע כסף ואינטרסים אישיים" על פני הצלת חיים והשבת החללים. המשפחות הדגישו כי חמאס הודיע שמחצית מהחטופים מוחזקים במקומות שבהם מתוכננות תקיפות ישראליות.
מרב סבירסקי בהצהרה (צילום: אבשלום ששוני)
ויקי כהן, אימו של נמרוד כהן החטוף, תיארה את המצב הבלתי נתפס בשבי: "בזמן שחטופים עוברים שואה ושותים מים מאסלות בשבי, נתניהו נמצא בנופש תענוגות באירופה! בזמן שהם מורעבים וחיים על רבע פיתה ביום, נתניהו מבלה בארוחות פאר במלונות!".
כהן הוסיפה כי "בזמן שחטופים כבולים בשלשלאות, נתניהו מבקש מראש השב"כ לרדוף את האזרחים והמשפחות שנאבקות לשחרורם". היא האשימה כי בלשכת נתניהו "האינטרסים של קטאר קודמים לחטופים".
המשפחות מתחו ביקורת על המדיניות הנוכחית של הלחץ הצבאי, וציינו כי "הלחץ הצבאי כבר הרג 41 חטופים". יפעת קלדרון, בת דודתו של שורד השבי עופר קלדרון, פנתה במהלך האירוע לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לקראת פגישתו הצפויה עם נתניהו השבוע: "נתניהו משקר כשהוא אומר שלחץ צבאי יחזיר את החטופים. הדרך היחידה להחזרת כל החטופים במהירות היא בסיום המלחמה והחזרת כולם בפעימה אחת! אין דרך אחרת!".
קלדרון הדגישה את תפקידו של טראמפ בשחרור החטופים בשלב א' של העסקה ואמרה: "אתה היחיד שיכול להביא לעצירת המלחמה והחזרת כולם בפעימה אחת. בכל שאר האיומים אפשר לטפל אחרי החזרת כל החטופים".
הצהרת משפחות החטופים בשער בגין, הקריה (צילום: אבשלום ששוני)
עמרי ליפשיץ, בנו של עודד ליפשיץ ז״ל ויוכבד ליפשיץ. שיתף: "עוד ועוד עדויות מחרידות מהשבי ממשיכות להיחשף. במקום להתרכז בהחלמה ושיקום, שורדי שבי אמיצים וגיבורים נאלצים לספר על הזוועות שעברו כדי להציל את החברים שנותרו מאחור!".
לדבריו, החטופים סובלים מ"הרעבה מכוונת, עינויים, התעללות, פציעות, מחלות, נכויות", והאשים את ראש הממשלה: "ראש ממשלת מדינת היהודים, הוא האחראי לכך שבמקום 'לעולם לא עוד' – יהודים עוברים שואה עוד ועוד!".
משפחות החטופים קראו לציבור להצטרף למחאה ההמונית: "אנחנו קוראים לציבור, תשטפו את הרחובות! האמת המתגלה היא רעידת אדמה, חטופים משלמים בחייהם על אינטרסים פושעים. חייבים להציל את החטופים ואת המדינה!".
המשפחות חזרו שוב ושוב על הקריאה "החטופים הביתה – ונתניהו הביתה!" וטענו כי רק החלפת ההנהגה תאפשר את החזרת החטופים. המשפחות הדגישו כי האינטרס הישראלי הוא סיום המלחמה והחזרת כל החטופים בפעימה אחת, וקראו לפעולה מיידית להצלת יקיריהם.
"אני עומדת כאן הערב מולכם, חופשייה! אבל הלב שלי נשאר שם, עם כל מי שעוד בשבי," פתחה אלבג. "אני עומדת כאן כדי להיות הקול שלהם – הקול של אלה שאין להם אפשרות לדבר, לצעוק, לבקש עזרה."
אלבג תיארה את הקושי שחוותה כאשר קרסה העסקה הראשונה לשחרור חטופים. "רגע אחד שבו כל מה שהחזיק אותנו – התנפץ. היינו בטוחות שאנחנו יוצאות משם הביתה. היינו בטוחות שהסיוט הזה נגמר. הדלתות לא נפתחו. והסיוט נמשך."
היא תיארה בפירוט את התנאים הקשים בשבי: "הם עוברים שם גיהינום! שנה וחצי של עינויים ואלימות פיזית, נפשית, פסיכולוגית – ואפילו מינית!" לדבריה, החוטפים "איימו עלינו בקטיעת ידיים אם יגלו ששיקרנו להם או עשינו משהו אסור. אסרו עלינו לבכות, אסרו עלינו להתחבק, אסרו עלינו להקשיב אחת לשנייה ברגעי משבר."
עם התקרב חג הפסח, התייחסה אלבג לסמליות של החג. "השבוע פסח – חג החירות. אבל איזה חירות יש פה, כש-59 אנשים עדיין בגיהנום של חמאס?" היא שיתפה בזיכרון המר של חגיגת הפסח בשבי: "את החג הכי משפחתי עשינו רחוק מהבית. היינו בדיכאון. העבידו אותנו שם! היינו משרתות שלהם!"
בנוגע למאמצי שחרור החטופים, הדגישה אלבג: "ללא דעות פוליטיות – כל חזרה ללחימה מסכנת אותם! אם זה הוראות מהדרגים הבכירים של חמאס – החטופים הם הראשונים לשלם את המחיר!"
היא סיימה בקריאה נרגשת: "החטופים חייבים לחזור! עכשיו! התנאים שם בלתי נסבלים. הם לא יכולים להחזיק שם עוד הרבה זמן! אנחנו עם אחד, לב אחד – ואנחנו לא משאירים אף אחד מאחור! אין ניצחון, שום ניצחון, בלי שכל 59 החטופים בבית!"
בתחילת דבריה הודתה אלבג לכל הנאבקים למען החטופים, לחיילי צה"ל וכוחות הביטחון "שבפיקוח נפש מסכנים את חייהם לביטחון המדינה", ולמשפחות החללים: "ליבי איתכם."
אלפי תושבים פונו מפרוץ מבצע "עם כלביא" לעשרות בתי מלון, בעקבות נזקים שנגרמו לבתיהם מפגיעות טילים ששוגרו מאיראן. מבת ים, שם היו האבדות הקשות ביותר בנפש והנזקים הכבדים ביותר לרכוש, פונו כאלף מפונים, כולם שוהים בתשעה בתי מלון בעיר ובתל אביב.
משתי זירות נפילת הטילים ברמת גן, העירייה פינתה כ-955 תושבים ל-326 חדרי מלון, בהם שוכנים 634 מבוגרים, 297 ילדים ו-24 תינוקות. בעירייה מעריכים, כי תושבים נוספים מהאזור התפנו ביוזמתם באופן עצמאי. מסיכום ביניים עולה כי שישה מבנים הוגדרו כלא תקינים למגורים, לשניים מהם כבר הוצאו צווי הריסה.
מפונים בכפר המכביה (צילום: אבשלום ששוני)
כ-60 בניינים נפגעו מפגיעות הדף בדרגות שונות, אך לא נאסרו למגורים. מעיריית תל אביב נמסר, כי מתחילת מבצע "עם כלביא" פונו 877 תושבים ותושבות ל-11 בתי מלון ברחבי העיר. מינהל ההנדסה של העירייה מבצע עבודות מיפוי, כדי לקבוע היכן יש צורך להרוס בניינים והיכן ניתן לבצע עבודות שיקום. מלון כפר המכביה ברמת גן, שעבר עבודות שדרוג בהשקעה של כעשרה מיליוני שקלים, לקראת עונת הקיץ, קלט מאות מפונים, רבים מהם מהעיר.
המלון עם המרחבים הירוקים הפך למבוקש בקרב משפחות עם ילדים. "יש במלון כ-270 חדרים מרווחים, מהם כ-120 המיועדים למשפחות. המלון הוא למעשה 'קלאב' עם מרחבים פתוחים. אומנם בשל הנחיות פיקוד העורף מועדון הספורט והבריכה סגורים, אבל למאות המפונים יש כאן מרחבים ירוקים", סיפר מנכ"ל כפר המכביה גליל יצחקי. עובדים מהאגף לשירותים חברתיים בעיריית רמת גן, לצד עובדים ומתנדבים המפעילים עבור הילדים ובני הנוער פעילות העשרה, מנסים להנעים את זמנם.
"אנחנו פועלים סביב השעון כדי להעניק לתושבים השוהים בבתי מלון מעטפת מלאה", סיפר ראש מטה המפונים ברמת גן, ירון שמואלי. "ראש העירייה כרמל שאמה הכהן הקצה לנו משאבים עירוניים רבים".
מתנדבים של ארגון לב אחד (צילום: ארגון לב אחד)
"אנחנו מתנדבים בעמותת 'לב אחד' דרך מכינה קדם צבאית. התחושה היא מדהימה, לעזור לחבר'ה, לראות אותם, לראות את הפנים שלהם, לחייך אליהם" סיפר גיא, שעמד מאחורי דוכן הפעלה של משחקי יצירה לילדים, שהוצב על המדשאה. "בהתחלה האווירה כאן היתה קשה. היה שפוף, אבל לאט לאט הכל מתרומם. חבר'ה פה מתחילים לחייך. אנחנו מרגישים פה מאוד משמעותיים. כיף לעשות שמח כמה שאפשר". מתנדבת נוספת מ"לב אחד", סיפרה עוד: "הגעתי מנס הרים כדי לסייע למפונים וההרגשה היא של סיפוק עצום". הילדים הרבים קיבלו מהעירייה ומארגוני מתנדבים צעצועים ובמתחם אף הוקמה תינוקיה לפעילות לגיל הרך.
"כל הדיירים בבניין פונו עקב הרס בכל הדירות. אני עצמי לא הייתי בדירה בזמן האירוע בשישי בערב, רק אשתי והילדים והם נכנסו לממ"ד. אני מתנדב במשטרת מרחב דן וקיבלתי את ההודעה מאשתי שנפל הטיל על הבית", סיפר רון הלל, תושב העיר. "מיד לאחר מכן קיבלתי את האירוע בקשר המשטרתי וחתרנו למגע, על מנת לטפל מיידית, חילצתי את אשתי והעברתי אותה למקום בטוח. המשכתי לטפל באירועים עד הבוקר ואז הביאו אותי לכפר המכביה, על מנת לארגן קורת גג".
הלל סיפר על קבלת הפנים: "היחס של העובדים הסוציאליים פה, היחס של ראש העירייה והצווים שלו, הוא יחס הולם, הוא יחס כיפי. תומכים בנו, נותנים לנו את כל מה שצריך. נותנים לך מגורים, קורת גג, כל הזמן מתשאלים אותך איך אתה מרגיש. הילדים פה מקבלים גם סיוע של המון המון צוותים שעוזרי להם במשחקים, בבגדים, במתנות ולשמח אותם, להפיג להם את הטראומה שהם חטפו באותו ערב. זה פשוט מדהים שישנם אנשים כאלה בקהילה, בעיריית רמת גן וכמובן גם נמצאים פה צוותים של העבודה הסוציאלית שעושים עבודה מאוד יפה".
על הצפוי הוא אמר: "אני מתגורר בשכירות, המטרה שלי היא לצאת מהמלון כאן, לחזור למעגל העבודה וכמובן למצוא דירה ולשלם שכירות במקום שראוי למגורים ולחזור לחיים שהייתי בהם מקודם. המקום הזה, כאן בכפר המכביה, הוא רק פלסטר, כדי להתארגן, לחפש דירה, כדי שהילדים יחוו קצת טוב מכל הרע הזה שהם חוו באותו יום שהטיל נפל".
מפונה נוספת, אם לשני ילדים, סיפרה עוד: "מחמם את הלב לראות את העובדים והמתנדבים הרבים, שעושים הכל למעננו. אבל אני כבר מצפה לחזור הביתה כמה שיותר מהר, אין כמו הבית".
במהלך ביקורי בכפר המכביה הגיעו לסיור יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ ביחד עם חברי הכנסת מתן כהנא וחילי טרופר. הם סיירו ביחד עם ראש העירייה כרמל שאמה הכהן, ממלאת מקומו עו"ד עינב בר כהן וסגנו ישראל זרי. גנץ שוחח עם מפונים ועם עובדים ומתנדבים והעיר לשאמה הכהן: "אחד מהלקחים הוא שהמדינה צריכה להעביר יותר סמכויות לשלטון המקומי, שמכיר טוב יותר את התושבים".
אדוני הנשיא טראמפ – זו ההזדמנות שלך להיכנס לספרי ההיסטוריה, לצד רוזוולט. הורה על תקיפת המתקן בפורדו וסייע לנו לעשות את העבודה המלוכלכת עבור שאר העולם. זה הזמן שלך להוביל קואליציה, כשמאחוריך מדינות אירופה, שתסיים את מפעל הגרעין האיראני ותאלץ את האייתוללות להגיע להסכם שלא יאפשר להם לשוב ולחדשו
נשיא ומנכ"ל צים, אלי גליקמן, אמר כי "נרתמנו להיענות לפנייה של הנהלות בתי החולים, והנחינו את אוניית הקו שלנו שהייתה בדרכה לארץ לאסוף את אנשי הצוות הרפואי מנמל לימסול בקפריסין ולהביאם בבטחה ארצה. אנו רואים זאת כחלק מהמחויבות שלנו לסייע ככל שביכולתנו למאמץ הלאומי בעתות חירום, ובפרט למערכת הרפואה והצוותים המסורים המצילים חיים יום־יום. צים היא החברה היחידה הממשיכה להגיע לנמלי ישראל בכל מצב, כפי שעשינו בכל שעת חירום במהלך השנים".
פרופ' אלי קונן, מנהל מכון הדימות בשיבא, שנמצא על המשט: "אנחנו חוזרים לישראל, והלב מתרחב מההירתמות והמסירות של כל הגורמים שפעלו כדי להחזיר אותנו הביתה. התחושה היא של שליחות אמיתית — לחזור ולהיות חלק מהמאמץ הלאומי, כל אחד בתחומו. יש כאן אנשי צוות מהשורה הראשונה שעמדו באי־ודאות, ועכשיו אנחנו חוזרים לעבודתנו בשיבא, בגאווה ובנכונות מלאה. זו לא רק חזרה פיזית, זו גם חזרה למקום שבו אנחנו הכי נחוצים. תודה ענקית לעובדי צים באונייה. קיבלו אותנו בסבר פנים יפות, בחום רב, ענו לכל בקשה או צורך שלנו במהלך השייט. האונייה לא ערוכה להכיל הרבה נוסעים, הם פינו את כל החללים הפרטיים שלהם – פינות אוכל, מועדון רגיעה שלהם… הכול היה לרשותנו, והם פינו לנו מקום… פשוט מדהימים".