שביתה כללית תשתק את יוון ביום רביעי, 9 באפריל 2025, כאשר איגוד העובדים היווני ADEDY הכריז על השבתת פעילות במחאה על תנאי העסקה ובדרישה להחזרת "משכורות 13 ו-14" לעובדים. השביתה תשפיע באופן משמעותי על התחבורה האווירית, הימית והיבשתית ועלולה לשבש את תוכניותיהם של אלפי ישראלים שמתכננים לנסוע ליוון או לחזור ממנה בימים אלה.
מדובר בעיתוי קריטי במיוחד עבור הישראלים, שכן השביתה מתרחשת שלושה ימים בלבד לפני ערב חג הפסח. על פי הנתונים, כ-50 טיסות מתוכננות להמריא ולנחות בקו ישראל-יוון ביום זה, עם כ-8,000 נוסעים בסך הכל בשני הכיוונים.
כבר עכשיו חברות התעופה הודיעו על ביטולים של טיסות. אייר חיפה הודיעה על ביטול טיסות חיפה-אתונה ואתונה-חיפה שתוכננו למחר. הצפי, שעוד חברות ישראליות יבטלו טיסות בהמשך היום, מאחר ונמל התעופה של אתונה פרסם הודעה רשמית המאשרת כי לא יתקיימו טיסות מ/אל נמל התעופה משעה 00:00 ועד 23:59 בשל הצטרפות פקחי הטיסה לשביתה הכללית. הודעה דומה פורסמה גם באתרי נמלי התעופה האזוריים המנוהלים על ידי Fraport Greece.
מטוס אייר חיפה (צילום: עמית אגרנוב)
השפעה על חברות תעופה ישראליות
השביתה צפויה להשפיע על מספר רב של ישראלים שתכננו לפתוח את חופשת החג שלהם מחר. הקו ליוון עמוס ביותר, כשחברות ישראליות וגם זרות תגברו אותו מראש עם מספר גבוה של טיסות. רק מחר אל על וסאן דור תכננו 6 טיסות למדינה השכנה. ארקיע אמורה להוציא שתי טיסות לאתונה, וישראייר מתוכננות עם חמש טיסות. גם בלו בירד תכננה חמש טיסות, TUS אחת ואגיאן שלוש טיסות. בגדול, מדובר על כ-50 טיסות שמתוכננות על הקו.
מקווי חופשה, נמסר: "בשיתוף עם חברות התעופה בלו בירד איירווייס ו TUS, החברה כבר פועלת לקבלת אישורים להקדמת הטיסות המתוכננות לכרתים, אתונה, רודוס וסלונקי, בכפוף לאישורי מנהל התעופה היווני. כלל לקוחותינו יעודכנו בהתאם ובמהירות האפשרית בנוגע לטיסתם המתוכננת".
על פי הודעת איגוד העובדים היווני, הטיסות היחידות שיורשו לנחות ולהמריא ביוון מחר יהיו של גורמי ממשל וטיסות חירום רפואיות. בעבר, במקרים של שביתות דומות, הצליחו חברות התעופה הישראליות לשנות את זמני הטיסות ולהקדים או לאחר אותן מחוץ לשעות השביתה. אולם הפעם, בשל העומס הרב ערב חג הפסח ומספר הטיסות הגדול, הסיכוי לכך נמוך.
TUS AIRWAYS (צילום: יח"צ)
השפעה על תיירים השוהים ביוון
השביתה תשפיע גם על תיירים ישראלים שכבר נמצאים ביוון. איגוד העובדים מתכנן להשבית את רוב התחבורה הציבורית, אם כי שירותי המטרו עשויים להמשיך לפעול באופן חלקי. בנוסף, צפויות הפגנות המוניות שיובילו לחסימות כבישים והפרעות לסדר הציבורי, במיוחד באתונה. מטיילים צריכים להיערך לשיבושים בתנועה ולתכנן את צעדיהם בהתאם.
גם שירותי המעבורות יושבתו לחלוטין למשך 24 שעות, מה שיקשה על מעבר בין האיים ומהאיים ליבשה.
נוכח המצב, ההמלצה לנוסעים היא ליצור קשר עם חברת התעופה או סוכן הנסיעות שלכם לבירור מצב הטיסה ואפשרויות חלופיות. היו מוכנים לאפשרות של שהייה נוספת ביוון אם אתם כבר שם.
חברות התעופה הישראליות צפויות לפרסם הודעות מעודכנות במהלך היום לגבי שינויים אפשריים במועדי הטיסות. מומלץ לעקוב אחרי האתרים הרשמיים שלהן ולבדוק עדכונים באופן שוטף.
למרות ששירותים ציבוריים רבים יושבתו, רוב בתי המלון, המסעדות והעסקים הפרטיים צפויים להמשיך לפעול, אך ייתכנו שיבושים ושירות מצומצם.
כמו כן, לפי פרסומים מיוון, מערכת הרכבות תושבת לחלוטין, ושירותי האוטובוסים והחשמליות יפעלו רק בין השעות 9:00 בבוקר ל-9:00 בערב.
תקועים בחו״ל? חוסר הוודאות מציף שאלות רבות לגבי הזכויות כצרכנים במצב חירום. ארגון “אמון הציבור – לקידום צרכנות הוגנת” פרסם הבהרות בנוגע לזכויות אלפי הישראלים הממתינים בחו”ל ללא ידיעה מתי יוכלו לשוב.
על פי חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) מ-2012, נוסע שטיסתו בוטלה זכאי למספר הטבות: שירותי סיוע כולל מזון ושתייה ובמידת הצורך גם לינה והסעות בין שדה התעופה למלון, השבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי לפי בחירת הנוסע, ופיצוי כספי בהתאם למרחק הטיסה.
אולם החוק פוטר את חברת התעופה מתשלום פיצוי כספי אם הטיסה בוטלה בשל “נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתה, וגם אם הייתה עושה כל אשר ביכולתה – לא הייתה יכולה למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות”.
המצב הביטחוני וסגירת השמיים הם אירועים שללא ספק בגדר “נסיבות מיוחדות” ולכן חברות התעופה פטורות מתשלום הפיצוי הכספי במקרים אלו.
למרות הפטור מתשלום פיצוי כספי, הארגון מדגיש כי החוק אינו פוטר את חברות התעופה ממתן יתר ההטבות. כלומר, גם במקרה של ביטול עקב נסיבות מיוחדות, חברות התעופה עדיין חייבות לספק החזר כספי או טיסה חלופית לפי בחירת הנוסע ושירותי סיוע.
בתי המשפט הדגישו לא פעם כי המחוקק ביקש לסייג את תשלום הפיצוי, אך לא לשלול מהנוסע את הזכאות ל”שירותי סיוע” גם אם הביטול נבע מנסיבות מיוחדות.
הארגון ממליץ לישראלים התקועים בחו”ל לפעול כך: ליצור קשר עם חברת התעופה לקבלת הנחיות ומידע לגבי זכויותיהם ומועדי טיסות חלופיות, ולשמור על קבלות עבור לינה במלון, רכישת מזון או שתייה מעבר לתכנון המקורי.
הארגון מציין כי בהתאם לתיקון בחוק, הממשלה רשאית לקבוע בצו מגבלות על מספר הלילות שבהם חברת התעופה מחויבת לספק אירוח במלון, אך לא פחות משני לילות.
ארקיע הודיעה על ביטול כל הטיסות עד יום שני 30 ביוני (כולל), לרבות טיסות לאילת, בעקבות המשך הנחיות גורמי הביטחון וסגירת נמל התעופה בן גוריון לטיסות. בעת ובעונה אחת, החברה התחילה בהפעלת טיסות חילוץ יומיות. מנכ”ל ארקיע עוז ברלוביץ’ מסר כי החברה תפעיל טיסות חילוץ מדי יום, בהתאם להנחיות רשות שדות התעופה וגורמי הביטחון. לוח זמני הטיסות ומיקומי היעדים יתעדכנו מדי יום אחר הצהריים לטיסות הצפויות ביום המחרת.
החברה מדגישה כי היא ערוכה לפעול בכל חלון זמן שיאושר, כולל בסופי שבוע, במטרה להחזיר כמה שיותר ישראלים הביתה במהירות ובבטחה. נכון לעכשיו, מדובר בטיסות נכנסות בלבד לישראל וללא פעילות טיסות יוצאות. ההזמנות לטיסות החילוץ יתבצעו דרך אתר החברה בלבד, ועדכון על פתיחת מכירת הכרטיסים יתפרסם באתר, ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת. מוקד החירום בוואטסאפ לא יספק מענה בנושא הזמנות.
נוסעים שטיסותיהם בוטלו זכאים להחזר כספי מלא. נוסעים שהזמינו חבילות נופש הכוללות טיסה ומלון יקבלו החזר עבור מרכיב הטיסה בלבד, ועל מרכיב המלון עשויים לחול דמי ביטול אלא אם יינתן אישור חריג מהמלון. ארקיע קוראת לציבור לגלות סבלנות ומדגישה כי “אלפי ישראלים ממתינים לחזור הביתה, וארקיע פועלת במלוא המרץ, באחריות ובשקיפות, להחזיר את כולם בהקדם האפשרי״.
חברת התעופה ההונגרית וויז אייר הודיעה על השהיית טיסותיה לתל אביב עד 15 בספטמבר בעקבות ההסלמה הביטחונית האחרונה. החלטה זו מצטרפת לרשימה הגוברת של חברות תעופה זרות שהפסיקו לטוס לישראל.
החברה הדגישה כי "ביטחון ובטיחות הנוסעים, צוות המטוס והמטוסים בראש סדר העדיפויות של החברה". וויז אייר מוסיפה כי היא "עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות ובקשר ישיר עם כלל הגורמים הרלוונטיים ועם הלקוחות שהושפעו מכך".
השהיית הטיסות עד אמצע ספטמבר מהווה פרק זמן ארוך יחסית ומעידה על חשש עמוק מהמצב הביטחוני. רוב חברות התעופה הזרות שהשהו טיסות לישראל קבעו תאריכים קרובים יותר או הותירו את התאריך פתוח.
ההחלטה מגיעה בעת שהמרחב האווירי הישראלי עדיין סגור לטיסות אזרחיות וחברות התעופה הישראליות מתכוננות להפעלת טיסות חילוץ. השהיית הטיסות של חברות זרות מחמירה את המשבר התעופתי שאנו חווים מאז תחילת המלחמה.