Connect with us

חדשות בעולם

כך צריך לנהוג עם אל-ג'ולאני – "אחרת זו מלחמה אינסופית"

Published

on




"ג'ולאני חייב שיהיה לו כוח צבאי. הוא חייב, הוא לא יכול בלי זה", מסביר את המציאות החדשה בסוריה פרופ' אמציה ברעם, מומחה לאסטרטגיה ומזרח תיכון מאוניברסיטת חיפה, על רקע הדיווחים הגוברים על התארגנויות של מיליציות חמושות במדינה השכנה לישראל. "הארגון שלו שהוא הביא איתו לצפון מערב סוריה כשהוא הפיל את משטר אסד. הוא לא מספיק. אז הוא צריך כוחות נוספים", אומר ברעם על אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ומוסיף גישה מפתיעה שלפיה יש להגיע עמו להבנות.

לדבריו, הקמת הגדודים החדשים באזור קאנאקר אינה בהכרח התפתחות שלילית: "האם זה טוב או רע? אני חושב שזה יכול להיות לא רע. אנחנו לא יודעים, צריך לחכות כי כל כוח חדש כזה שהוא בונה, וכבר לא האיסלאמיסטים הקיצוניים שאיתם הוא הגיע, מאידליב, מצפון מערב סוריה, כשהוא הפיל את אסד זאת אומרת, הוא מקים כוח חדש, אלה אנשים מקומיים, ואני לא יודע מי הם". ברעם מדגיש כי הכל תלוי בזהות המפקדים והכוחות החדשים: "צריך לחכות יומיים, שלושה, ארבעה או שבוע, לראות מי זה האנשים האלה, מי הם המפקדים. מי המפקד על כל היחידות החדשות האלה. זה הכי חשוב".

כוחות צה''ל בסוריה (צילום: REUTERS/Jamal Awad)
כוחות צה"ל בסוריה (צילום: REUTERS/Jamal Awad)

הוא מוסיף כי "החיילים, אם הם באים מהאוכלוסייה הסונית הכללית, ולא מתוך תנועות קיצוניות ג'יהאדיסטיות, אז זה טוב. אם הם באים מתנועות מגויסים, מתנועות שכבר קיימות, של ג'יהאדיסטים זו בעיה". בנוגע לאיום ממשי של פעולות טרור מסוריה, ברעם אינו מזלזל באזהרות: "קודם כל זה ריאלי", הוא קובע. "יש שם גורמים צריך לזכור. שגם תחת הנשיא אסד, היו באזור הזה, של הגולן הסורי ודרעה, כל האזור משולש הגבולות הישראלי, הירדני, סורי היו שם כל מיני קבוצות חמושות, שלאסד לא הייתה שליטה מלאה עליהם".

הוא מזכיר כי "עד לפני כשלוש שנים, שנתיים וחצי, היו שם אלפי לוחמים של דאעש. אלפי לוחמים של דאעש. אלו מרחק של 20-30 קילומטר מרמת הגולן. זאת אומרת, כל האזור הזה הוא אזור די פרוע, וגם היום הוא די פרוע". "כשיש ארגונים קיצוניים שאומרים לנו לתקוף את ישראל, אני מאמין להם. וכן, אני רוצה להגיע ליציבות שם", מדגיש ברעם. "כיוון העבודה הנכון הוא לחפש הבנות עם ג'ולאני", אומר ברעם בראיון. "פשוט לגמרי. גם הוא לא רוצה שתתפתח מלחמה בינינו ובינו. הוא לא רוצה, אני אומר את זה, אני מאמין לו בגלל זה".

ברעם מציע אסטרטגיה מעשית: "הייתי מחפש דרך איך עושים את זה עם ג'ולאני ביחד. אני לא יודע איך עושים את זה עכשיו, אבל הייתי מנסה. דרך האמריקאים, דרך הצרפתים, דרך האמירויות דרך הסעודים. הייתי מחפש דרך איך להגיע להבנה עם ג'ולאני, בדיוק לאיזור הזה, במקום ראשון". האינטרס האסטרטגי של ישראל, לפי ברעם, צריך להיות הסדר קבע: "אחר כך הייתי מתחיל לבנות את התוכנית, איך אני יכול לסגת חזרה על הקווים של 1974, של הפסקת האש עם סוריה ,אחרי מלחמת יום הכיפורים".

ברעם מדגיש כי יש לעשות זאת "בתנאי, כמובן, שהשטח נתפס על ידי חיילים, עם ציוד קל, לא ציוד כבד, אבל שיכולים לשמור על האזור, זה האינטרס האידאלי שלי. אני לא רוצה שם ארטילריה, אני לא רוצה שם טנקים, אני לא רוצה שם טילים, אבל אני בכלל לא רוצה שם חיילים, שנאמנים למדיניות של יציבות, הייתי מחפש את זה". הוא מוסיף ומסביר כי "לנו יש אינטרס אסטרטגי לטווח ארוך, שגם אנו וגם ג'ולאני נדע מי יושב שם, ושיושבים שם חיילים וקצינים, שנאמנים לדמשק, ושרוצים ביציבות. בעיקר, שרוצים ביציבות".

ברעם מזהיר כי "כל הזמן שאנחנו יושבים על הקווים, מעבר לאזור המפורז הזה אנחנו יוצרים גירוי בלתי פוסק באוכלוסייה הסורית, השכנה. כי זה שטח שלא מקובל עליהם שאנחנו יהיה שם. על 74 הם כבר ויתרו, לדעתי. אבל לא מעבר לזה". "לכן השהייה שם היא לצורכי ביטחון שוטף, הכרחית. אבל אם אפשר להגיע להסדר יותר יציב, אני הייתי מחפש אותו", הוא מדגיש.

בהתייחסו לתקיפות חיל האוויר האחרונות בסוריה, ברעם תומך בפעולה: "אני חושב שהתקיפה הייתה לא רק מוצדקת אלא גם הכרחית, אבל מוכרחים תמיד כל צעד צבאי ללוות בהסדר והבנות מדיניות. אחרת זה לא שווה כלום. אחרת זו מלחמה אינסופית". הוא מזהיר במיוחד מפני התרחבות טורקית בסוריה: "אסור לאפשר לטורקיה להגיע לשם. טורקיה לא יכולה להתחיל לבנות בסיסים בתוך סוריה. כי השלב הבא יהיה מלחמה בינינו בין טורקיה. לא השתגענו".

פליטים סורים בטורקיה חוגגים את נפילת משטר אסד, על רקע תמונתו של ארדואן (צילום: רויטרס)
פליטים סורים בטורקיה חוגגים את נפילת משטר אסד, על רקע תמונתו של ארדואן (צילום: רויטרס)

לסיכום, ברעם אומר כי ג'ולאני צריך "להציב באזור הגבול, של איתנו כוחות שהוא סומך עליהן ב-100%, והן לא אסלאמיסטים. אלא חיילים סבירים שלו, שהוא יכול לסמוך עליהן, שהם שומרים על יציבות". הוא מזהיר כי בהיעדר הסדר כזה, "תהיה שם מלחמת התשה בלתי פוסקת. אבל זה בשבילנו זה פתרון, ורק כשכל פתרון אחר נכשל".





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות בעולם

למי מגיע מתווה הסיוע החדש אשר גיבש בנק ישראל?

Published

on




בנק ישראל גיבש מתווה סיוע במטרה לתמוך באזרחים המתמודדים עם השלכות מבצע "עם כלביא". איילון בנימין, אחראי על הסברה בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, הסביר למי בדיוק מיועד הסיוע. 

לדבריו, "הסיוע הזה מיועד למשקי בית, לקוחות שהבית שלהם נפגע בעקבות המלחמה והם נאלצו להתפנות מביתם או שחלילה הם נפצעו באופן פיזי ונאלצנו להתאשפז בעקבות אותה פגיעה, אז לאותה אוכלוסייה אנחנו מאפשרים הקלה תזרימית בדמות דחיית תשלומי המשכנתאות והלוואות צרכניות לתקופה של שלושה חודשים, ללא חיוב בריבית ובעמלות. אוכלוסייה נוספת שמקבלת מענה במסגרת המתווה אלה בתי העסק".


עד מתי המתווה?
"אנחנו לקחנו תקופה של חודשיים-שלושה. כלומר משקי בית, שלושה חודשים של דחייה ובתי עסק לתקופה של חודשיים. אנחנו לא יודעים כמה זמן המלחמה הזאת תיקח. בהערכות של גורמי ביטחון מדובר במספר שבועות, לכן בחרנו בתקופה של חודשיים. כל המתווים שלנו הם דינמיים. אם נידרש והמלחמה תימשך לאורך זמן, כן נהיה עם יד על הדופק. המתווה מתחיל ב-1 ביולי כדי שבתי העסק יוכלו בנחת להגיש את הבקשה, להוכיח את הפגיעה. אין לחץ להגיש מייד ב-1 ביולי, אפשר להגיש גם ב-31 ביולי".

בהמשך אמר לגבי עסקים כי "אם מדברים על העסקים, אז מדובר על עסקים קטנים וזעירים עם מחזור פעילות של עד 25 מיליון שקלים. אותם אלו שיוכיחו פגיעה, יציגו אישור על כך מרואה חשבון, יועץ מס או עורך דין, יוכלו לדחות את ההלוואות שלהם בסכום מצטבר של עד שני מיליון שקלים לתקופה של חודשיים, גם כאן ללא חיוב בריבית ובעמלות".





Source link

Continue Reading

חדשות בעולם

דונלד טראמפ מנסה למנף את התקיפה של ישראל להסכם גרעין

Published

on




בניגוד לדיווחים שפורסמו בימים האחרונים לפיהם איראן מעוניינת בהפסקת אש מול ישראל, לדברי גורם ישראלי בטהרן לא מוכנים להתקדם להפסקת אש ומשא ומתן על תוכנית הגרעין.

לדברי הגורם, הפרסומים הדרמטיים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הלילה, באו על רקע הסירוב האיראני לחזור לשולחן המשא ומתן בנוגע לתוכנית הגרעין למרות התקיפות הישראליות בלב איראן. מי שיזם את הפניית בעניין החזרה למשא ומתן, כך לדברי הגורם, היא דווקא ארצות הברית. בארה"ב רצו להשתמש בתקיפות הישראליות כמנוף לחץ על איראן לחזרה למשא ומתן. ואכן, נשיא ארה"ב פרסם במהלך המבצע כי הוא מאמין שהפתרון בנושא הגרעין האיראני צריך להיות מדיני.

חמינאי (צילום: רויטרס)
חמינאי (צילום: רויטרס)

עם זאת, כשבוושינגטון ניסו לפנות לטהרן, הם נתקלו בסירוב לדבר אפילו על חזרה לשולחן המשא ומתן עד שישראל לא תפסיק את התקיפות באיראן. המשמעות היא כי האיראנים מעוניינים בסיום המלחמה מצד ישראל, בטרם יהיו מוכנים לדון בנושא הגרעין.

טראמפ המתין שחמינאי יתעשת, אך אתמול בלילה "נשבר לו" והוא פרסם כי על כל תושבי טהרן להתפנות באופן מידי: "איראן הייתה צריכה לחתום על ה"הסכם" שאמרתי להם לחתום. איזה בושה, ובזבוז חיי אדם. בפשטות, לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני. אמרתי את זה שוב ושוב! כולם צריכים לפנות מיד את טהרן".

בנוסף, טראמפ התייחס לאגף הבדלני של המפלגה הרפובליקנית שמתנגד לתמיכה אמריקנית במלחמה הישראלית נגד איראן: "אמריקה תחילה פירושה הרבה דברים גדולים, כולל העובדה שלאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני".





Source link

Continue Reading

חדשות בעולם

תושבת טהרן: אני לא רוצה שהעיר תהפוך לעזה

Published

on



בניגוד לישראל, באיראן אין התרעות מפני תקיפות אוויריות ואין מקלטים לרוץ אליהם. התקיפות של חיל האוויר, יחד עם דיווחים על סדרת מכוניות תופת שהתפוצצו בטהרן, הוסיפו לפאניקה והבלבול בקרב תושבי הבירה.

אפילו כמה מתומכי המשטר, כך דווח, כועסים על כך שההגנות שבהן התגאה המשטר נחשפו כחדירות כל כך.

דוניה לא נמית על תומכי המשטר, והיא נהגה להתריס נגד קוד הלבוש שלו כשיצאה לרחובות עם ראש חשוף. אך כעת, בשל דחיית המבחנים באוניברסיטה בשל המצב, היא לא יוצאת מהבית.

"אני כל כך מפחדת בלילה", היא אמרה. "אני לוקחת כמה כדורים כדי להירגע ולנסות לישון".

טהרן היא עיר גדולה, ובכל זאת כל שכונה נפגעה בדרך כלשהי מהנזק", סיפרה צעירה אחרת ל-BBC בשפה הפרסית. "בינתיים, כל מה שאנחנו עושים זה לבדוק את החדשות בכל שעה ולהתקשר לחברים וקרובי משפחה שהשכונה שלהם נפגעה כדי לוודא שהם עדיין בחיים".

היא ומשפחתה עזבו כעת את ביתם כדי לשהות באזור שבו אין מבני ממשלה ידועים, אם כי במדינה כמו איראן, קשה לדעת מי מתגורר לידך.

לדבריה, ההתקפות של ישראל מפלגות את הציבור האיראני. יש החוגגים את האבידות של המשטר, בעוד שאחרים כועסים על אלה שמעודדים את ישראל. הדעות משתנות שוב שוב במהירות, והמחלוקות קורעות משפחות מסוימות



Source link

Continue Reading

כל העדכונים