Connect with us

ביטחון

התקיפה בתימן: חיל הים הישראלי העביר מסר לחות'ים – ולמזרח התיכון

Published

on




התקיפה בנמל חודידה בתימן באמצעות כלי שיט של חיל הים היא אמירה אזורית חשובה. הטילים כוונו לעבר הרציפים של הנמל התימני אבל הם כוונו גם למקום אחר, לא רחוק משם, לטהרן. המורכבות לתקוף דרך הים היא לא בהגעה ליעד כאלפיים קילומטרים מנמל אילת, אלא דווקא בדרך חזור. מרגע שהטילים שוגרו מסיפון הספינות, הכלים הימיים הופכים לגלויים. העובדה כי כלי השייט מוגבלים במהירות השייט ביחס למטוסי קרב הופכים אותם לחשופים לפגיעה. 

אבל בצה״ל מרגישים בטוחים לשגר את הספינות של חיל הים למשימה שהייתה עד לפני כמה שבועות שמורה באופן בלעדי לחיל האוויר. מדוע בצה״ל קיבלו את ההחלטה לתקוף מהים: ראשית יש כאן העברת מסר. באשר ליכולות ולעוצמה הישראלית שלא מתכנסת רק בחיל האוויר. אגב דרך הים ניתן לבצע מהלכים נוספים החל מאיסוף מודעין ועד הנחתת כוחות רגליים. 

טילים של חות'ים (צילום: רשתות ערביות)
טילים של חות'ים (צילום: רשתות ערביות)

שנית, אומנם ספינות חיל הים הן יותר איטיות ממטוסי הקרב וזמן ההפלגה שלהן בחזרה לנמל הבית נמדד לא בדקות אלא בשעות עד יממות. אבל לספינות חיל הים יש אמצעי הגנה רבים החל ממערכות מכ״ם המזהות איומים מטווח רחוק ועד אמצעי נשק להגנה מכיפת ברזל ומערכות ירוט נגד מטוסים. אגב, בקרוב תוכנס לספינות מערכת הירוט ״מגן אור״ המבוססת על טכנולוגיה הירוט לייזר, שפותחה על ידי רפאל. 

הדבר השלישי הפעולה הימית מתבצעת אחרי שצהל פגע והשמיד את חיל האוויר של החות׳ים. לצד זאת שהם פגעו ביכולת הימית של החות׳ים במפרץ עדן. סביר להניח כי הספינות של חיל הים יצאו למשימה וחצו את המפרץ הערבי כאשר הם זכו למעטפת פיקוח והגנה של חיל האוויר וכשגורמים נוספים. משהו כמו שהורה מאפשר לילד הקטן לצעוד את הקטע האחרון לגן לבד. הילד אומנם צועד עם תיק האוכל עד השער אבל ההורה עומד בקרן הרחוב צופה ועוקב בדריכות אחר הילד ומאבטח אותו במגמה אחת מאחור. 

לפי שעה לא ניתן לפרסם מה היה הרכב הכח הימי בתקיפה. היכולת של הספינות לפגוע במדויק בעזרת טילים שמשוגרים מלב ים מאפשרת לספינות להתחיל את ניתוק המגע מיעד התקיפה ולבצע בעצם את המשימה המורכבת לנוע חזרה לנמל הבית בישראל.





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביטחון

איראן מאיימת: "נשק יום הדין כבר בשימוש – נמשיך עד להשמדת ישראל"

Published

on




לאחר ימים של מתקפות כבדות ושיגור של מאות טילים בליסטיים – שבמהלכן נהרסו מאות מבנים ונהרגו אזרחים רבים ברחבי ישראל – מאיימת טהרן להסלים את המערכה. 

איראן הודיעה היום (שני) כי החלה לעשות שימוש בטילים היפרסוניים מדויקים במסגרת מתקפותיה נגד ישראל – כך דווח בערוץ אל-ערבייה. ההודעה מגיעה לאחר איומים מצד משמרות המהפכה בטהרן, ולפיהן "הפעולות הבאות יהיו הרסניות יותר, קשות יותר, מדויקות יותר – וקטלניות יותר מכל מה שראינו עד כה".

טילים בליסטיים היפרסוניים נבדלים מטילים בליסטיים אחרים בעיקר במהירותם ובמסלולם. טיל היפרסוני טס במהירות שעולה על פי חמישה ממהירות הקול, כלומר במהירויות של מעל 6,000 קמ"ש. ההבדל המרכזי הנוסף הוא ביכולת התמרון של הטיל ההיפרסוני. בניגוד לטילים בליסטיים רגילים, שברגע שנורה טיל הוא משייט במסלול קבוע, הטיל ההיפרסוני מסוגל לבצע תמרונים חדים במהירות גבוהה, מה שמקשה מאוד על יירוטו באמצעים הקיימים.

ההרס בחיפה לאחר פגיעת התקיפה האיראנית (צילום: בתיה גלעדי)
ההרס בחיפה לאחר פגיעת התקיפה האיראנית (צילום: בתיה גלעדי)

ברקע התקיפות של ישראל על יעדים באיראן, בהם הושמדו תשתיות נרחבות במדינה וחיסול של רבים מצמרת ההנהגה הצבאית והמדינית, בטהרן הבהירןו כי איראן מסרבת בשלב זה לשיחות על הפסקת אש, ודחתה פניות מצד קטר ועומאן, בטענה כי לא תנהל משא ומתן לפני שתשלים את פעולת התגמול שלה. משמרות המהפכה הודיעו: "המאבק בישראל יימשך עד השמדתה המוחלטת", והבהירו כי כל התקפה ישראלית תיענה בהסלמה נוספת. 

במקביל, סוכנות הידיעות "טסנים" פרסמה כי הטילים ההיפרסוניים ישוגרו מעתה "בכמות גבוהה בהרבה", במטרה לחדור את מערכות ההגנה האווירית הישראליות.





Source link

Continue Reading

ביטחון

כמו בחיסול הנייה: כך ישראל מאתרת את מיקומם של הבכירים האיראנים | דיווח

Published

on




סוכנות הידיעות "פארס", המזוהה עם "משמרות המהפכה" באיראן, פרסמה היום (שני) דיווח לפיו ישראל עושה שימוש בטכנולוגיות מעקב אחר טלפונים ניידים לצורך ביצוע חיסולים בשטח הרפובליקה האסלאמית. לפי הדיווח, מדובר בשיטה שמטרתה לאתר במדויק את מיקומם של בכירים איראנים, גם כאשר הטלפונים כבויים.

בידיעה שפורסמה נטען כי ישראל כבר השתמשה בשיטה זו בעבר, בין היתר לצורך חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה בטהרן – טענה שלא נתמכה באישור רשמי כלשהו. לפי הסוכנות, "אפילו כיבוי טלפונים ניידים במקומות מפגש או בעת פריסה מבצעית, אינו מבטיח שמירה על מיקום דיסקרטי".

איסמעיל הנייה ברגעיו האחרונים (צילום: רויטרס)
איסמעיל הנייה ברגעיו האחרונים (צילום: רויטרס)

עוד מודגש כי כלי תקשורת באיראן ממליצים על שימוש בטלפונים מאובטחים ומונעי מעקב כדי לצמצם את הסיכון לחשיפה. במקביל, גורמים במערכת הביטחון בטהרן הנחו קצינים ובכירים ממשלתיים לאסוף את מכשירי הטלפון הניידים שלהם ושל הסובבים אותם, במטרה לצמצם את חשיפת המיקומים והמידע הרגיש. הדיווח מתפרסם על רקע המשך המבצע "עם כלביא", כולל המשך הפעילות החשאית המיוחסת לישראל בשטח איראן.

כזכור, מוקדם יותר היום אישר צה"ל כי הוא חיסל את ראש המודיעין של משמרות המהפכה מוחמד חאזמי. התקיפה הביאה גם לחיסולו של סגנו מוחמד חסן מחקקי, ראש אגף המודיעין של כוח קודס מוחסן באקרי וסגנו אבו אלפאזל ניחואי. במהלך חמשת גלי התקיפה הראשונים בפתיחת המבצע חוסל המטכ"ל האיראני שכלל בין היתר את רמטכ"ל איראן ומפקד "משמרות המהפכה". כמו כן חוסלו מדענים בכירים בתוכנית הגרעין האיראנית וצמרת הפיקוד של חיל האוויר והחלל של "משמרות המהפכה". 





Source link

Continue Reading

ביטחון

התקיפה באיראן: טילי שיהאב המאיימים עלינו הפכו לבעיה של האיראנים

Published

on




משעות הבוקר (שני), חיל האוויר זיהה כמה משאיות המכילות אמצעי לחימה, ובהן משאיות הנושאות משגרי טילי קרקע-אוויר, הנעות ממערב איראן לכיוון טהרן בניסיון להימלט מתקיפות צה"ל. בסגירת מעגל מהירה, חיל האוויר תקף את המשאיות והשמיד את אמצעי הלחימה והמשגרים.

באיראן מבינים כי טילי שיהאב-3 הקטלניים הפכו למלכודות מוות, כי חיל האוויר פיתח שורה של טכניקות מבצעיות לאתר ולהשמיד את הטילים. את הירי לישראל מבצעים האיראנים ממרחב מערב המדינה. הם משגרים כאמור טילים מסוג שיהאב 3 – הטיל פותח באופן מלא באיראן והוא מבוסס על הטיל הצפון קוריאני נודונג-1. אורך הטיל 12 מטרים ראש הנפץ נע בין 750 ק״ג ל1.2 טון. טווח הטיסה – כ-1,350 ק״מ.

תקיפת אתרי השיגור במערב איראן, מנגנונים במכולות (צילום: דובר צה''ל)
תקיפת אתרי השיגור במערב איראן, מנגנונים במכולות (צילום: דובר צה"ל)

איראן ביצעה התאמות כאשר צמצמה את ראש הקרב למשקל 500 ק״ג, וכך הגדילה את טווח הטיסה על ידי הגדלת כמות הדלק. הטיל הוא טיל בליסטי שיוצא מהאטמוספרה ונופל כמו כדור לקרקע, תוך ניצול האנרגיה של הנפילה להגברת עוצמת ההרס שהוא יוצר.

הטיל בנוי בטכנולוגיה ישנה של אווירונאוטיקה, מה שמקל את היכולת לגלות אותו לפני השיגור ובמהלכו. בגלל גודלו הוא נדרש למשטח גדול לשיגור וכן למערכות תדלוק גדולות, מה שמאפשר גילוי מוקדם שלו על הקרקע בשעה שהצד השני אוחז בעליונות אווירית.

בחיל האוויר פיתחו יכולת מבצעית של איתור הטילים גם במהלך השינוע שלהם על גבי משאיות הענק. העובדה כי הכטב"מים של חיל האוויר מרחפים כל העת במרחבי איראן, בדגש על העיר טהרן ומערב המדינה, מאפשר להם לבצע ״מרדפים״ אחרי המשאיות עם המשגרים והטילים. 
צבא איראן מנסה להסוות את המטען של המשגרים והטילים, אולם בשל יכולות הזיהוי של חיל האוויר הדבר לא מסייע יותר מדי לכוחות האיראנים.

מטוסי קרב של חיל האוויר לפני התקיפה באיראן (צילום: דובר צה''ל)
מטוסי קרב של חיל האוויר לפני התקיפה באיראן (צילום: דובר צה"ל)

בצה״ל התייחסו היום למהלך שבו חיל האוויר הצליח למנוע שיגור של עשרות טילים לעבר ישראל הלילה: בשעות הלילה עדכן פיקוד העורף את הציבור על כוונה של איראן לבצע תקיפה. הציבור כבר נדרש להגיע למרחבים המוגנים, ולאחר ארבעים דקות פיקוד העורף הסיר את ההתראה מבלי שנורה טיל אחד לעבר ישראל.

בצה״ל סיפרו כי המטוסים היו בדרך לתקוף את המשגרים תקיפה יזומה. כאשר המטוסים היו בדרך ליעד, התברר כי האיראנים עושים פעולות הכנה לטווח הזמן המיידי לבצע את השיגור. בחיל האוויר עשו הערכת מצב מהירה שבה החליט מפקד החיל, אלוף תומר בר, לתקוף מיידית את קרון השליטה והפיקוד ולמנוע את הוצאת השיגורים. כמעט במקביל, המטוסים ביצעו את התקיפה היזומה ותקפו עשרים משגרים בו זמנית.





Source link

Continue Reading

כל העדכונים