טכנולוגיה חדשנית ששולבה בכלי אודיו סייעה בחיסול אחד ממתכנני טבח 7/10. המערכת "לבנדר" עזרה לאתר יעדים לתקיפה. ב-8200 מסתייעים באנשי מילואים שעובדים בענקיות טק. וצ'אטבוט בערבית מדוברת פותח במהירות ונעשה בו שימוש גם לאחר חיסול נסראללה. "ניו יורק טיימס" על מערכות הבינה המלאכותית במלחמה – והשאלות האתיות
יעקב ודסי בלו, בני זוג כבני 77, הם שניים מארבעת ההרוגים במתקפת הטילים האיראנית שפגעה בבניין מגורים בפתח תקווה. בני הזוג שהו בממ"ד בזמן האזעקה.
על פי תחקיר ראשוני של פיקוד העורף, הטיל הבליסטי פגע במדויק בקיר שבין שני ממ"דים בבניין. מדובר בטיל כבד במיוחד, והפגיעה הישירה לא הותירה סיכוי למיגון. בצה"ל מבהירים כי תקן הממ"ד נועד להגן בעיקר מפני הדף ורסיסים – ולא מפני פגיעה ישירה, שנחשבת נדירה מאוד. מהעירייה נמסר כי מאות מתושבי השכונה פונו מבתיהם, בעקבות הנזק שנגרם למבנים סמוכים. בצה"ל הסבירו כי על אף שממ"דים אינם מספקים הגנה הרמטית מפני טילים כבדים, הם עדיין נחשבים המרחב הבטוח ביותר בעת אזעקה. דיירים בבניין שנמצאו בממ"דים סמוכים – בקומות שמעל ומתחת למקום הפגיעה – לא נפגעו כלל.
בפיקוד העורף חזרו והדגישו כי "העדיפות היא תמיד להיכנס למרחב מוגן תקני. כאשר אין כזה – חדר מדרגות הוא החלופה המומלצת ביותר." לדבריהם, "הפגיעה בפתח תקווה הייתה מקרה קיצון של פריצת מיגון – שילוב נדיר של סטטיסטיקה ומקריות."
גם לאירופה נמאס ממקרון: ראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני נתפסה במצלמה מגלגלת עיניים לאחר שהנשיא הצרפתי עמנואל מקרון לחש לה משהו בזמן שישבו סביב שולחן ה-G7. הרגע המביך התרחש כאשר מנהיגים עולמיים מקבוצת ה-G7 ביניהם בריטניה, ארה"ב, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן והאיחוד האירופי נפגשו באתר הנופש היוקרתי קנננסקיס בקנדה, על רקע משברים עולמיים מעמיקים באוקראינה ובמזרח התיכון.
Italian PM Giorgia Meloni rolls her eyes at French President Emmanuel Macron during G7 meeting pic.twitter.com/LAWCEenvjW
במהלך הישיבה, מלוני נתפסה במצלמה מתכופפת לשמוע מה הנשיא הצרפתי לוחש לה. בעוד שמנהיגים עולמיים בדרך כלל מנסים לשמור על פנים אדישות במהלך הישיבות הרשמיות, מלוני לא הצליחה להסתיר את תגובתה ונראתה מגלגלת עיניים על מה שמקרון אמר לה. הרגע הזה חשף את האמת הפנימית של הפוליטיקאים, שמנסים בדרך כלל להיראות מאוד רשמיים.
כזכור, הבגידה של מקרון וצרפת התגלתה בצעד דרמטי נגד ישראל, כאשר יממה לפני פתיחת הסלון האווירי בפריז הורו מארגני התערוכה בשם ממשלת צרפת להסיר מביתני התעשיות הביטחוניות הישראליות אמצעי לחימה התקפיים, בניגוד למקובל בתערוכות ביטחוניות בעולם. בהנחיית מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם, דחה המשרד בשאט נפש את הדרישה, ובתגובה בנו המארגנים קיר שחור שחוסם את הביתנים הישראליים ומייצר הפרדה ביניהם לבין עשרות ביתנים אחרים. הפעולה החד צדדית בוצעה באישון לילה, לאחר שנציגי משרד הביטחון והתעשיות סיימו להכין את התצוגה הישראלית.
עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
משרד הביטחון כינה זאת "החלטה מקוממת וחסרת תקדים המדיפה ניחוח של שיקולים פוליטיים ומסחריים", וטען כי הצרפתים מתחבאים מאחורי שיקול מדיני כדי להדיר אמל"ח התקפי ישראלי המתחרה בתעשיות צרפת, במיוחד לאור הביצועים המרשימים של הטכנולוגיות הישראליות באיראן.
צעד זה מגיע בעת שנשיא צרפת התגאה בכך שאינו לוקח חלק בהגנה האווירית מפני טילים בליסטיים המשוגרים לישראל במתקפות איראניות, בניגוד לבריטניה העוזרת ביירוט באזור. מקרון, שקידם יוזמה מדינית לחידוש התהליך המדיני ולסיום המלחמה בעזה, ביקר את החלטות ממשלת ישראל בעזה וכינה אותן "בגידה בהיסטוריה ובזהות של ישראל", תוך שהוא דוגל בפתרון שתי מדינות והכרה במדינה פלסטינית.
מאיר חביב, חבר הפרלמנט הצרפתי לשעבר, תופס את מהלך מקרון כעבירה בלתי נסלחת ומציין כי זו הפעם השלישית תוך שנה שמקרון פועל נגד ישראל – "פעם אחת אפשר לסלוח, פעם שניה עוד איכשהו, אבל פעם שלישית זה פשע". הקיר השחור המפריד בין הביתנים הישראליים לעשרות ביתנים אחרים מעורר אצלו זיכרונות היסטוריים כבדים: "זה מזכיר את הטלאי הצהוב שהיה ליהודים בשואה".
חביב מציין כי התזמון של המהלך הצרפתי מעורר שאלות קשות – "דווקא ברגע שישראל נלחמת בשבע חזיתות מול האסלאם הקיצוני שפגע חזק בצרפת והרג יהודים, עיתונאים ומאות אזרחים, ובזמן שישראל עושה עבודה מלוכלכת ומונעת מאיראן נשק גרעיני המאיים על כל העולם".
לדבריו, המניע מאחורי החלטת מקרון הוא פוליטי גרידא – "מקרון רודף אחרי 10 מיליון מוסלמים שחיים בצרפת ואחרי השמאל הקיצוני האנטישמי". הוא חושף פער עמוק בין הרטוריקה הצרפתית למדיניותה בפועל: "צרפת אומרת שאכפת לה מישראל ושהיא דואגת לביטחונה, אבל זה בולשיט – היא לא דואגת, ההפך, היא מזיקה מאוד".