Connect with us

כלכלה

הטלטלה בשווקים: פיטורים המוניים, אבטלה ואיפה יפלו הממשלות?

Published

on




קריסה בשערי המניות בבורסות בעולם תימשך בימים הקרובים ואולי בחודשים הקרובים עד שיימצא שיווי משקל עולמי חדש, הכל תוך תנודות עקב מלחמת הסחר העולמית עליה הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. בתוך יומיים ירד שווי המניות בארה"ב בכ-6.6 טריליון דולר, השווה ל-22% מהתוצר האמריקאי. המשמעות היא כי תחושת העושר של האמריקאים נפגעה קשות, כפי שלא היה לפחות מאז תחילת 2020 עם פרוץ נגיף הקורונה שהביא להתרסקות שערי המניות ב-20 לפברואר אותה שנה.

הצרכנים האמריקאיים נפגעו גם בשווי הפנסיות שלהם, המחוזקות בניירות ערך, ומטבע הדברים, כך נפגעו קשות גם חסכונותיהם. עתה מצבם הכלכלי והפיננסי של האמריקאים יהיה במצב שקשה לצאת ממנו – גם פחות כסף והון בידיהם לצריכה והשקעה, וגם עליית מחירים בשל המכסים הגבוהים. התוצאה עלולה להיות צירוף של ירידה בקצב הצמיחה בעוד המחירים מאמירים בשל מכסי הייבוא, כלומר סטגפלציה. הפחתת הריבית בארה"ב נדחתה לפי שעה לזמן לא ידוע.

מיתון בארה"ב משמעותו מיתון בשאר העולם, ההערכה היא כי בארה"ב נמחקו לפחות כ-4 עד 5 טריליון דולר נוספים משווי השוק. עולם יותר עני מבלי יכולת לייצא לארה"ב יפגע קשות בכלל הסחר העולמי. אין מדינה בעולם שיכולה לקלוט היקף הסחורות שהאמריקאים קנו, פשוט לא קיים. לארה"ב היה גרעון מסחרי של 1,202 מיליארד דולר בשנת 2024, לעומת 846 מיליארד דולר בשנת 2019. הגרעון המסחרי ממשיך לגדול בהתמדה, ובחודשיים הראשונים של השנה קפץ הגרעון המסחרי של ארה"ב לקצב שנתי של 1,815 מיליארד דולר, עפ"י נתונים אמריקאיים מנוכי עונתיות.

העולם נתקע עם סחורות, חברות בעולם יהיו חייבות להפחית מחירים מחד גיסא, ולייעל הייצור באמצעות אוטומטיזציה ייעול ופיטורים המוניים של עובדים. מה יפן תעשה עם כלי הרכב שהיא מייצרת עבור ארה"ב בהיקף שנתי של 17 מיליארד דולר? מה הודו תעשה עם תעשיית היהלומים והאבנים הטובות שהיא מייצאת לארה"ב בשווי של 3.6 מיליארד דולר בשנה, וצרפת עם מיליוני בקבוקי יין ושמפניה בשווי שנתי של 15.6 מיליארד יורו שהיא מייצאת לארה"ב, או שכנתה גרמניה עם רכב בשווי של 25.6 מיליארד דולר שהיא מייצאת לארה"ב? לאיזה מדינות תדחוף סין צעצועים בשווי של 30.7 מיליארד דולר בשנה שהיא מייצאת לארה"ב? פשוט אין תחליף לשוק האמריקאי בשוק צעצועים. 

התוצאה של כל האמור היא שפיטורים המוניים יהיו בעולם, האבטלה תגבר, המהומות יתגברו בעולם בדרישה למקום עבודה יגברו. הביקוש לטיסות יפחת. הביקוש לדירות ירד. במדינות חלשות יפלו משטרים לא לפני שהשליטים יגבירו הוצאות הבטחון והצבא בכדי להסיט דעת הקהל

אפילו ישראל תוכל להסיט גודל הגזירה, מכס של 17% על כל הייבוא האמריקאי מישראל, לאחר ביקורו המתוכנן של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון, ישראל אף היא תיפגע היות וישראל סוחרת עם כל העולם. עולם שנכנס להאטה כלכלית או מיתון ירכוש הרבה פחות מכל המדינות, כולל מישראל.

עפ"י נתונים אמריקאיים, הגרעון המסחרי האמריקאי עם ישראל בשנת 2024 היה 7.4 מיליארד דולר. בחודשיים הראשונים של השנה גירעונה של ארה"ב הוכפל ל-1.3 מיליארד דולר לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ישראל מטילה מכס עם כלי רכב אמריקאיים. עוד ישראל מטילה מגבלות לא מכסיות על מזון ופירות, מכסה להיקף מסוים לתקופה מסוימת. ישראל נכנסת לתקופה כלכלית קשה עם שאר העולם בנוסף לגיהינום החטופים, המלחמה בסוריה ולבנון, החות'ים שממאנים להיכנע לאמריקאים והצורך להשמיד מתקני הגרעין באירן והכל על רקע פילוג אדיר בחברה הישראלית שלא היה כמותו כחמישה עשורים.





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלכלה

וולט תעביר סיוע של 10,000 שקל לבתי עסק שספגו פגיעה פיזית ממתקפת הטילים

Published

on


שליחים של וולט

בחברת השליחויות הודיעו כי כל עסק שנגרם לו נזק ממשי (חלונות שבורים, קירות שנפגעו) יהיה זכאי לסיוע. תומר כהן, מנכ"ל Wolt ישראל: "זה רגע האמת מבחינתנו, להיות שם בשבילם, לא רק בשגרה, אלא גם בחירום"



Source link

Continue Reading

כלכלה

לא מספיק לכלום: המדינה נותנת 500 שקל למי שנפל עליו טיל

Published

on



לפני שנה בדיוק, בסוף יוני 2024, פנה מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, לראש הממשלה נתניהו, והתריע שהמדינה עדיין לא השלימה את שיפור המנגנונים לפינוי תושבים במלחמה. המבקר עמד על הקטטות בין משרד הפנים למשרד הביטחון, מי אחראי לפינוי מאורגן, מי אחראי לפינוי עצמאי, ומי אחראי על שום דבר. אז פנה.

את התוצאה אנחנו רואים בימים האחרונים לנגד עינינו. אזרחים מבוהלים עומדים מחוץ לבניינים שהתמוטטו אחרי פגיעת הטיל, עם שקיות בידיים, מחכים שמישהו יטפל בהם. היו כאלה שבילו ככה יותר מ-10 שעות עד שפונו לבתי מלון, חלקם לא קיבלו אוכל. מי שלקח יוזמה שוב, הן הרשויות המקומיות ומשרד התיירות. כאילו אנחנו בלופ של שידורים חוזרים.

ובואו נדבר על מס רכוש. העובדי המסורים מיהרו להגיע לזירות הנפילה, ושבעה צוותים עשו ככל שביכולתם כדי לסייע למאות האנשים שהתקהלו שם. בגלל מחסור חמור בעובדים, כי למה שהמדינה תתגבר את מערך כוח האדם של הגוף הכי עסוק במשרד האוצר, הצטברו תורים ארוכים מול פקיד מס רכוש אחד באתר בבת ים, שלא הצליח לעמוד בעומס. כמו אחרי אסון טבע בעולם שלישי.

ואי אפשר שלא להזכיר את מערכת החינוך, שנכנסת בפעם המי יודע כמה לנוהל זום מאז הקורונה, ועדיין מקרטעת אחרי כמעט חמש שנים, כשהיא מנסה להתניע שמירה של מסגרת לימודית לילדים. גם תפעול פשוט של מערך מיומן, לא מצליחים להרים שם.

ואיפה הנחמה? בעם הנפלא שלנו. אזרחי ישראל המדהימים, נכנסו לוואקום המייאש שמשאירה המדינה. תוך שעות, התמלאו קבוצות וואטסאפ בקריאות לאסוף ציוד למען המפונים: בגדים, חיתולים, מצעים, שמיכות, מזון, וכל מה שאפשר כדי להפוך את הימים הקשים האלה לקלים יותר עבורם. קובעי המדיניות ימשיכו להאמין שהם עושים עבודת קודש למען הציבור, וינשנשו את הפטל המוזהב שלהם, בדרך ללשכה. אנחנו נמשיך לסבול.



Source link

Continue Reading

כלכלה

יום שלישי ברציפות: עליות בבורסה בת"א; מניית בזן חזרה להיסחר והיא בירידה

Published

on


הבורסה לניירות ערך בתל אביב

פתיחת המסחר בבורסה מסמנת יום שלישי ברציפות של עליות, למרות המלחמה עם איראן ונפילות נוספות במרכז הבוקר. כל המדדים המובילים עולים בעד אחוז. לאחר הפגיעה הישירה בבתי הזיקוק, מניית בזן יורדת בכ-3%



Source link

Continue Reading

כל העדכונים