יין אינו רק משקה בתרבות היהודית – הוא מסמל שמחה, חירות וחגיגיות. מפורים שזה עתה חגגנו, שבו נהוג לשתות “עד דלא ידע", ועד לליל הסדר המתקרב, שבו ארבע כוסות הן חלק בלתי נפרד מהטקס. בעוד לכל משפחה ישנה קערת הסדר שלה — מי עם גפילטע פיש ומי עם דגים חריפים, מי שקורא את כל ההגדה ומי שמדלג, מסובים סביב שולחן או מתרווחים בכורסאות — המכנה המשותף לכולנו הוא אותן ארבע כוסות מסורתיות.
אז איזה יין לבחור השנה? האם תירוש באמת יכול להחליף יין? מה בעצם ההבדל בין יין אדום ללבן מבחינה בריאותית?
כוס ראשונה: יין אדום עשיר ומסורתי
היין האדום הוא הבחירה המסורתית לליל הסדר. הוא מיוצר מענבים אדומים שנשארים עם קליפותיהם במהלך התסיסה, מה שמעניק לו את הצבע העמוק והטעם המיוחד. מחקרים מראים שצריכה מתונה של יין אדום מועילה לבריאות – כוס אחת ביום לנשים ושתיים לגברים עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. היין האדום גם יכול לעזור בהפחתת רמות הסוכר בדם ולהקטין את הסיכון לפתח סוכרת.
היתרון הבריאותי העיקרי של היין האדום נובע מהרכיבים שבו: האלכוהול מסייע להעלאת רמות הכולסטרול הטוב ומשפר את זרימת הדם, בעוד נוגדי החמצון שבו מפחיתים את הנזק של רדיקלים חופשיים בגוף. נוגד החמצון המרכזי ביין האדום הוא הרזברטרול, שמקורו בקליפת הענבים האדומים. חומר זה נמצא גם במזונות אחרים כמו קטניות, דבש, רימונים ואוכמניות. במשפט אחד: היין האדום הוא הכוכב התזונתי של היינות.
כוס שנייה: יין לבן קל ורענן
היין הלבן מיוצר מענבים בהירים או מקליפות ענבים כהים שהוסרו לפני התסיסה. יינות לבנים ואדומים מציעים תכולת קלוריות ואלכוהול דומה. אך היין הלבן מספק פחות נוגדי חמצון, מאחר שהוא נטול הקליפה, שבה יש ריכוז גבוה של נוגדי חמצון. ולכן ההשפעה שלו על הבריאות נחשבת כפחות טובה, אם כי גם בו יש כמות לא מבוטלת של נוגדי חמצון.
הבדל נוסף הוא שביין הלבן יש ערך נמוך של טאנינים ביחס ליין אדום. הטאנינים הם תרכובות כימיות מקבוצת הפוליפנולים, שנמצאות בקליפת הענבים, בזרעים ובגבעולים, ונותנות ליין את המרירות והעפיצות. ביינות אדומים יש יותר טאנינים מאשר ביינות לבנים, דבר שמסייע לפוטנציאל ההתיישנות שלהם. בנוסף, הטאנינים פועלים כנוגדי חמצון עם השפעות אנטי־דלקתיות.
בסך הכל היין הלבן אולי בנחיתות תזונתית לעומת היין האדום בכמות נוגדי החמצון שבו, אך הוא בדרך כלל אינו נוסך תחושה של כבדות כמו היין האדום, ולכן קליל יותר לצריכה לעומת היינות האדומים, חמצמץ ורענן, מה שהופך אותו לאידיאלי לשתייה בסדר ארוך וליד ארוחה עשירה.
פסטיבל יין לבן (צילום: ולדיסלב גורניך)
כוס שלישית: תירוש – יותר ממיץ ענבים
לפני יותר מעשור השם תירוש היה נחלתם של יקבי כרמל בלבד. אך לאחר תביעה של המתחרים השם הפך לגנרי וניתן לקרוא בשם זה לכל מיץ שמופק בשיטה מסורתית. תירוש הוא לא יין ואינו מכיל אלכוהול. למעשה השימוש העיקרי במונח תירוש הוא עבור נוזלים המיועדים להתססה ומהם מכינים משקאות אלכוהוליים.
ניתן להשתמש בתירוש כמו שהוא או לאחר פסטור ואז הוא נקרא מיץ. מיץ זה מכיל את הנוזל שמופק מהפרי – מים, סוכרים, חומצות אורגניות, מינרלים ושאר הרכיבים התזונתיים המצויים בפרי מלבד השמן. בעבר הפיקו את התירוש על ידי דריכת הענבים, והיום מפיקים אותו באמצעות מיצוי.
על פי ההלכה היהודית, עדיף לשתות יין ממש בארבע הכוסות של סדר הפסח, אך מותר גם לשתות מיץ ענבים. זוהי אפשרות מצוינת עבור ילדים ונוער, נשים בהיריון או מי שאינו שותה אלכוהול מסיבות בריאותיות. באופן כללי זו גם אפשרות מומלצת לנהגים.
נשאלת השאלה אם למיץ ענבים יש השפעה תזונתית טובה. ולמעשה השאלה היא אם הסגולות שמיוחסות ליין האדום נובעות מהמרכיבים האלכוהוליים שלו, או מהמרכיבים שאינם אלכוהוליים. תירוש עשיר בנוגדי חמצון, במיוחד רסברטרול ופוליפנולים המצויים בקליפת הענבים האדומים ותורמים לעלייה בכולסטרול הטוב. עם זאת, נראה כי גם למרכיבים האלכוהוליים יש תרומה, ולכן היין מכיל יתרונות תזונתיים משמעותיים יותר. חיסרון תזונתי של התירוש הוא ברמת הסוכר הגבוהה שבו, גם אם מדובר בסוכר טבעי.
תירוש הוא לא מיץ ממותק, ויש בו ערך תזונתי הודות לנוגדי החמצון. כדאי לשלב אותו בארוחת הסדר כדי להפחית את כמויות האלכוהול, ועבור ילדים ונוער הוא הבחירה המועדפת.
כוס רביעית: יין מתוק
בקהילות רבות, יין מתוק נחשב לבחירה מסורתית לליל הסדר. יין מתוק הוא יין המכיל רמות גבוהות של סוכר, מה שנותן לו טעם מתוק וקל לטעימה. ישנם סוגים שונים של יינות מתוקים, כמו מוסקט, סוטרן, פורט וריזלינג. מה שמבדיל ביניהם הוא דרכי הייצור, סוג הענבים ורמות הסוכר בסיום התסיסה.
יין מתוק יכול להתאים כמשקה קינוח או לשתייה לצד הקינוח, ולכן יכול להתאים לכוס הרביעית. שימו לב כי בשל תכולת הסוכר הגבוהה (עד 10%), יין מתוק עלול להיות פחות מתאים לאנשים עם סוכרת או למי שמנסים להפחית בצריכת הסוכר.
אף שהוא מכיל את היתרונות של האלכוהול ונוגדי החמצון, יין מתוק לא משתווה בדיוק ליין אדום או לבן מבחינה תזונתית, בעיקר בגלל תכולת הסוכר הגבוהה שבו, שעשויה להוות חיסרון בריאותי. אם המטרה היא ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של היין, יין אדום יהיה הבחירה המועדפת.
ארבע המלצות תזונתיות / לארבע כוסות לליל הסדר: 1. לשתות תוך כדי אכילה: אלכוהול נספג לאט יותר בקיבה מלאה. 2. לשתות לאט: מלבד העובדה שזה חלק מהטקס, שתייה איטית מאפשרת לגוף להתמודד טוב יותר עם האלכוהול. 3. כוסות קטנות: לנסות למזוג מעט יין בכל אחת מארבע הכוסות או לחלופין להשתמש בכוסות קטנות יותר. 4. להרבות בשתייה של מים במהלך הסדר: אלכוהול גורם להתייבשות, במיוחד בשילוב עם ארוחה מלוחה.
בימים אלה, שמי יודע עד מתי יימשכו, אנחנו נמצאים עם הילדים בבית, עוטפים ומחבקים אותם כדי להרגיע, להפיג מעט חרדות ולתת תחושת ביטחון. הדרך הטובה והמתוקה לעשות זאת, לדעתי, היא להיכנס איתם למטבח ולהכין עוגיות.
רצוי לבחור עוגיות שיש לעצב, כלומר, לחרוץ בהן צורות בחורצנים מתאימים, למלא במליות או לצפות בציפויים ולעטר בעיטורים. למה? כי זה לוקח זמן, זה מעסיק ובעיקר מנתק מרעשי הרקע. ולא פחות חשוב: בתום ההכנה מתקבלות עוגיות טעימות הנשמרות לאורך זמן. חסרונן היחיד הוא שאם לא שומרים עליהן היטב, הן נחטפות במהירות. ואז מכינים עוד. אלה עוגיות שמשלימות כל לגימה של משקה מהביל או צונן.
העבודה במטבח יכולה להיות תרפויטית (צילום: פסקל פרץ-רובין)
בחרתי להציע לכם להתחיל בהכנת מתכון קלאסי לעוגיות פרח אהובות. אגב, זה הזמן ללמד את הילדים מידות, יחסים וכמויות, לישת בצק והכנת עוגיות תוך דיוק ועיצוב. כל זה ליצירת עוגיית כריך בצורת פרח, שהריבה האדומה מבצבצת ממרכזה. יש להקפיד גם על בחירת התבנית המתאימה וסידור העוגיות בתוכה.
אופן ההכנה: 1. מעבדים במערבל חשמלי, בעזרת וו גיטרה, את החמאה החתוכה לקוביות, הסוכר והקמח, עד לקבלת מרקם פירורי. 2. מוסיפים את הביצה וממשיכים לעבד יחד עד לקבלת בצק הניתק מהדפנות של קערת המערבל. 3. מפזרים מעט קמח על משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס”מ. 4. יוצרים בעזרת חותכן מספר זוגי של עוגיות בצורת פרח, או בכל צורה רצויה אחרת. 5. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. במחצית מכמות העוגיות קורצים עיגול במרכז העוגייה (ליצירת חור במרכזה). רצוי להיעזר בצנתר זילוף. 6. שומרים על המחצית השנייה של העוגיות שלמות. 7. אופים 22 דקות בחום 180 מעלות, בתנור שחומם מראש. מצננים. 8. מניחים בכפית מעט ריבה במרכז העוגיות השלמות. מכסים בעזרת העוגיות עם החור ומפדרים באבקת סוכר.
המוצר קטן להפתיע (650 מ"ל קיבולת), בטח בהתחשב במקביליו האימתניים מפעם, ואפילו בבלנדרים הקלאסיים של המותג. הגודל הזה – שמייצג כמות אישית אך בכיף יכול לספק שני משתמשים צמאים לפינוק – לא בא על חשבון המנגנון המרסק, הטכנולוגיה והסוללה היעילה. הוא פשוט נייד יותר, כמעט ממזרי.
אחד מיתרונותיו הבולטים הוא יכולת לעבוד היטב גם ללא חיבור לחשמל, בפעולה שמתבססת על טעינת הסוללה (מצוינת לכשעצמה, עם הספק של לפחות עשרים עירבולים וחיווי מצב מתבקש), ויציאה לדרך עם שייקר מלא ומוכן לפעולה, על בסיס שלוש תכניות מובנות – משקאות חלקים מפירות ויוגורט למשל, תוצרים סמיכים יותר דוגמת רטבים, משקאות חלבון וממרחים, וכן כתישת קרח אינטנסיבית, בואכה קוקטיילים או סתם צינון קיץ לגיטימית.
השימושיות, כפי שניתן לצפות מנינג'ה, חלקה וטבעית, יציבה ובטיחותית. כשכולם אומרים לך שאתה יכול לשתות ישירות מהמכל, פה באמת עומדים בזה. כשכולם מבקשים ממך שטיפה ידנית, פה קופצים ראש בשמחה ישירות לתוך המדיח.
הלוק הכללי של השייקר-בלנדר מדבר צעיר ודינמי (כולל ארבעה צבעים לבחירה – אפור, כחול, כסוף וסגול) אבל בעיקר מעודד שימוש, מוצא מקום קבוע כמעט על כל שיש וכמעט בכל מטבח, וזז יפה למקום העבודה, לפיקניקים ולטיולים, לחדר הכושר ולאימוני-חוץ. יומיום ישראלי, עכשיו קצת יותר טוב.