במקביל, טהראן שיגרה אזהרה ברורה לשכנותיה – בהן עיראק, כווית, איחוד האמירויות, קטאר, טורקיה ובחריין – שכל שיתוף פעולה, לרבות שימוש במרחב האווירי או בשטח המקומי על ידי כוחות אמריקניים לתקיפת איראן, ייחשב לפעולה עוינת. "לצעדים כאלה יהיו השלכות חמורות", הדגיש הבכיר, וציין כי המנהיג העליון עלי חמינאי הורה להעלות את רמת הכוננות של הצבא.
הבכיר הוסיף כי חמינאי הסמיך את שר החוץ עבאס עראקצ'י, או את סגנו מג'ד טח'ט-א-רוואנצ'י, לקחת חלק בשיחות שיתקיימו בעומאן – המדינה ששימשה בעבר כערוץ תקשורת בין איראן לארה"ב.
הדדליין של הצעתו של הנשיא דונלד טראמפ לאיראן לקבל את ההגבלות על תוכנית הגרעין שלה – ואולי למנוע תקיפה צבאית פוטנציאלית מצד ישראל, עומד להסתיים. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם טראמפ ביום שני בנושא, והודיע בפומבי שטראמפ אמר לו שאיראן צפויה להגיב להצעה בימים הקרובים.
בינתיים, סטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ למזרח התיכון, מתכנן לקיים סבב שישי של שיחות ישירות ועקיפות עם איראן ביום ראשון. על פי דיווחים, השיחות האלו יתקיימו בעומאן. גורמים אמריקאים וישראלים אישרו כי עדיין יש מאמצים דיפלומטיים להגיע לפתרון, אם כי כמה גורמים אמריקאים אמרו לרשת החדשות האמריקאי CBS שהם מאמינים שישראל עשויה להתכונן לתקיפה צבאית נגד איראן בזמן הקרוב.
מקורות אמרו לרשת ABC שהם לא יודעים אם לארצות הברית יש תפקיד בתקיפה תאורטית על איראן, אם כי ייתכן שהיא תוכל למלא תפקיד לוגיסטי ולשתף מידע מודיעיני עם ישראל שניתן להשתמש בו לתקיפה כזו.
הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) הצהירה היום (חמישי) כי איראן אינה עומדת בהתחייבויותיה בושא נשק גרעיני. איראן גינתה במהירות את הממצא כבעל מניעים פוליטיים. שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י האשים בפוסט ב-X את בריטניה, צרפת וגרמניה (המכונות יחד E3) בהסתה לעימותים. "טעות אסטרטגית גדולה נוספת של E3 תכריח את איראן להגיב בתוקף", אמר אראקצ'י בפוסט.
טראמפ הצהיר בפומבי ב-Truth Social בשבוע שעבר כי לא יאפשר לאיראן להעשיר אורניום, אך הבית הלבן לא חשף עד כה את תוכן ההצעה.
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, אמר היום כי מדינתו תמשיך להעשיר אורניום, והוסיף שהיא גם תבנה מחדש מתקנים אם ייהרסו, שכן המתיחות במזרח התיכון תלויה סביב הסכם הגרעין בין ארצות הברית לאיראן, ותקיפה ישראלית אפשרית אם לא יושג הסכם כזה.
נתניהו הטיל ספק זה זמן רב לגבי ניסיונות לרסן את תוכנית הגרעין של איראן בצורה דיפלומטית. נתניהו לחץ על טראמפ לספק את תמיכתה של ארצות הברית בפעולה צבאית ישראלית נגד איראן, בטענה כי טהרן נמצאת במצב חלש מבחינה היסטורית, לאור הצלחת החיסולים של בכירי חיזבאללה וחמאס.
במקביל, מזכיר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' הצהיר: "נתניהו ישים את ישראל במקום הראשון, וגם אנחנו נשים את ארצנו במקום הראשון. הנשיא טראמפ מחויב לתהליך שלום עם איראן ונותן לה כל הזדמנות, והשיחות נמשכות. הנשיא טראמפ מודע לאיום הנשקף מכך שאיראן תחזיק בנשק גרעיני, ואנחנו מחויבים ליצור תנאים התורמים לשלום ולשיחות כדי שאיראן לא תפתח נשק גרעיני. אנחנו פרוסים כראוי באזור כדי להיערך לכל מקרי החירום".
פיט הגסת' (צילום: רויטרס)
וויטקוף הזהיר סנאטורים רפובליקנים בכירים בשיחה פרטית בשבוע שעבר שאיראן עלולה להגיב לתקיפה ישראלית על מתקני הגרעין שלה במתקפת טילים נרחבת, שתתגבר על מערכות ההגנה הישראליות ותגרום לנזק ונפגעים בהיקף מאסיבי – כך דיווח הערב ברק רביד בוואלה.
לפי הפרסום, בכירים ישראלים אמרו כי ישראל מתכוננת לתקוף את מתקני הגרעין של איראן במהירות אם המאמצים הדיפלומטים של וויטקוף ייכשלו. לדבריו, תגובת הנגד של איראן עלולה להציף את מערכות ההגנה של ישראל ולגרום לנזקים כבדים.
ביום חמישי שעבר ערך ויטקוף תדרוך סגור על איראן עם קבוצת סנאטורים רפובליקנים, בהם ג'ים ריש, לינדזי גרהאם, ג'ון בארוסו ופיט ריקטס. הוא אמר להם כי תקיפות צבאיות מצד ישראל על מתקני הגרעין עומדות על הפרק אם לא יושג הסכם עם איראן. לאחר מכן העלה וויטקוף את נושא יכולות הטילים הבליסטיים של איראן, והביע חשש שישראל לא תוכל להתמודד עם מתקפה הכוללת מאות טילים. וויטקוף הזהיר כי מתקפה כזו עלולה לגרום לאבידות רבות ולנזק נרחב.
בנאום בניו יורק ביום רביעי, וויטקוף כינה את איום הטילים האיראניים "איום קיומי על ישראל שהוא לא פחות גדול" מאיום הגרעין. לפי הערכות המודיעין האמריקאי, לאיראן יש כ-2,000 טילים בליסטיים עם ראשי קרב המסוגלים לשאת טון של חומר נפץ ואף יותר – רבים מהם בטווח של ישראל.
בתוך כך, מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב (CENTCOM), גנרל אריק קורילה, מתכנן להגיע לישראל בשבת לשיחות עם בכירים בצה״ל ובדרג המדיני בנושא איראן, כך אמר בכיר ישראלי. הוא גם יבקר במדינות נוספות באזור.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בלם תקיפה דומה מצד ישראל לפני כמה חודשים, כדי לתת זמן המשא ומתן, ולפני שבועיים אמר שהוא הזהיר את ראש הממשלה בנימין נתניהו מפגיעה במתקני הגרעין של איראן בעיצומו של המשא ומתן.
כשנשאל הלילה על צמצום הסגל הדיפלומטי ומשפחות החיילים באזור, השיב טראמפ: "אתם תצטרכו להבין זאת בעצמכם". "הם עוזבים משום שזה יכול להיות מקום מסוכן, ואנחנו נצטרך לראות מה קורה", אמר הנשיא לכתבים. "נתנו הודעה לעזוב".
כשנשאל אם ניתן לעשות משהו כדי להוריד את גובה הלהבות באזור, אמר טראמפ: "לא יכול להיות להם נשק גרעיני. פשוט מאוד, הם לא יכולים להחזיק בנשק גרעיני".
בתוך כך, מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, הזהיר שהתגובה של איראן להתקפה תהיה שונה מבעבר, ותהיה "עוצמתית והרסנית יותר". איראן וישראל החליפו מהלומות ישירות באפריל ובאוקטובר בשנה שעברה, אז שיגרה טהראן מטחים של טילים וכטב"מים.
״4 באפריל 2024 שינה את ההבנה אצל מנהיגים בכל בעולם כי מתקפת טילים בליסטיים נרחבת יכולה להתרחש. מאותו רגע כל העולם מתעניין כיצד להתגונן מול איום שכזה״, כך אומר מנכ״ל התעשייה האווירית בועז לוי.
היום (חמישי) הודיעו בתעשייה האווירית כי חברת הבת אלתא מסרה את המכ״מ משימתי ה250. עשרות אלפי ניסיונות לפגוע מהאוויר במדינת ישראל יורטו עד כה באמצעות מכ"מי ה-MMR של התעשייה האווירית מה שהפך אותו למערכת הזיהוי המובילה בעולם.
לדברי בכירי התעשייה האווירית שהציגו היום את יכולות מערכות המכ״מ וכן חלק מהפיתוחים כולל את פיתוח טיל חץ 4 שאמור להחליף בקרוב את החץ 2 ובכך ישלים את יכולות היירוט של טילים בליסטיים המשוגרים ממרחק רב כמו איראן ותימן.
״המכ"ם הרב-משימתי מהווה נדבך מרכזי בארבע מערכות הנשק המרכזיות – ברק MX, כיפת ברזל, שרביט קסמים וספיידר והוא הנמכר ביותר בכל הזמנים בקטגוריה זו״, אומרים בצעדיה האווירית ומציינים את היכולות והיתרונות שלו אל מול מערכות מכ״מ וגילוי אחרות בעולם.
״המכ״מ הישראלי מציג תמונה אווירית באיכות גבוהה ומסוגל לטפל בו-זמנית ביעילות במגוון רחב של מטרות. מכ"מי התעשייה האווירית מאפשרים גילוי, סיווג והכוונת המיירטים – עד לנטרול רובם המכריע של האיומים האוויריים״.
השבוע קיימו במפעל אלתא באשדוד אירוע חגיגי לציון מסירת המכ"ם הרב-משימתי ה-250 מתוצרת אלתא. לאירוע הגיעו נספחים צבאיים ונציגי מדינות רבות שרכשו את המוצר או מתעניינים לרכוש אותו. אלא שבאמצע הטקס היו אלה החות׳ים מתימן שהציגו לנוכחים את יעילות המערכת – כך שבדיוק שנערך הטקס המכ"מים, ״אורן ירוק״ זיהה שיגור מתימן ומייד לאחר שיגור מיירטי חץ שנדרשו לפגוע בחלק נוסף של הטיל.
מערכות המכ״מ MMR זיהו שברים של יירוט הטיל התימני והוא שיגר מערכי ״כיפת ברזל״ לעבר הדברים לעיני האורחים. בתעשייה האווירית אומרים כי מכ"מים אלו, שהם המבצעיים ביותר בעולם, אמונים על גילוי, סיווג והכוונת המיירטים עד לנטרול כלל האיומים על מדינת ישראל, ומשמשים למטרות דומות גם את בעלות בריתה. עד כה התגלו ויורטו באמצעות המכ"ם עשרות אלפי ניסיונות אוויריים לפגוע במדינת ישראל.
״בישראל ובעולם, מהווה המכ"ם הרב-משימתי נדבך מרכזי בארבע מערכות הנשק המרכזיות – ברק MX, כיפת ברזל, שרביט קסמים וספיידר. המכ"ם נכנס למבצעיות לראשונה בשנת 2009 ומאז נמכר ללמעלה מ-20 מדינות באירופה, בצפון אמריקה, באסיה, בדרום אמריקה ובאפריקה בהיקף כולל של כ-25 מיליארד שקלים. המכ"ם מחובר למערכות שליטה ובקרה מקומיות, לרבות אלו של נאט"ו", אומר בכיר בצעדיה האווירית.
המערכת מתבססת על שילוב יכולות AI ולימוד מכונה, מסוגל המכ"ם לגלות מאות איומים שונים בו-זמנית כמו טילים בליסטיים וטילי שיוט, מל"טים, רחפנים ורקטות, ולהכווין את המיירט הרלוונטי עד לנטרול המטרה. הודות ליכולות עקיבה מתקדמות, מספק המכ"ם תמונת מצב אווירית אמינה ומדויקת, הכוללת איתור מטרות בעלות חתירה נמוכה, וזיהויין.
מנכ"ל IAI, בועז לוי אמר היום כי ״מכ"מי ה-MMR של התעשייה האווירית נמצאים בכל מערכות ההגנה של מדינת ישראל ולאורך השנים הוכיחו את יעילותם ודיוקם שוב ושוב, ובכך הצילו חיי אדם רבים. בתקופת המלחמה האצנו את יכולות הייצור של מערכות ההגנה וסיפקנו למדינת ישראל וללקוחותינו בעולם את המענה המתקדם ביותר להגנה על חיי אדם. אנו גאים בשיתופי הפעולה שיצרנו עם בעלי בריתנו ברחבי העולם, אשר מעידים יותר מכל על ההבנה העמוקה ששיתוף ידע וטכנולוגיה מהווה מרכיב מרכזי בהגנה מפני איומים קיימים ועתידיים".
עוד הוסיף ואמר: ״התפתחות האיומים האוויריים והשתנות שדה הקרב המודרני יצרו אתגרים חדשים ומורכבים למערכות הגילוי וההגנה האווירית. הרחבת השימוש בכלים דלי-חתימה, לצד עליה ניכרת בשימוש בכלים לא-מאוישים ורחפניים, בכלי נשק משוטטים, בטילי שיוט וביכולות בליסטיות משופרות – כל אלו חייבו מתן מענה גילוי סיווג וזיהוי משופרים, שיפור דיוק התמונה האווירית והגדלת שרידות הסנסורים ומערכות התמונה האווירית וההגנה האווירית״.
מכ"ם ה-MMR פועל בתחום תדר S ומספק יכולות גילוי והגנה אווירית ארוכות-טווח ותמיכה במערכות הנשק. השילוב שבין סנסורים אקטיביים נוספים כדוגמת מכ"ם נוסף בתחום תדר גבוה יותר, חוקרי זיהוי עמית טורף (זע"ט) מקלטים דיגיטליים, לבין סנסורים פאסיביים כגון מערכות גילוי אותות, חיישנים אלקטרו אופטיים (בתחום הנראה והאינפרה-אדום) ומערכת לגילוי שיגורים – מאפשר יכולות גילוי סיווג וזיהוי משופרות ויכולת אבחנה בין מטרות קרובות מאוד, וכל זאת גם במרחבים צפופים ובסביבת עמוסת מטרות ורעש.