תקיפה חריגה: בישראל מאשרים הבוקר (שלישי) כי צה"ל תקף בעוצמה מטרות בנמל חודידה בתימן וכי התקיפה התבצעה שלא באמצעות מטוסי חיל האוויר אלא באמצעות ספינות טילים של חיל הים. זאת, בהמשך לדיווחים של כלי תקשורת המזוהים עם המורדים החות'ים בתימן שדיווחו על תקיפות של צה"ל באזור נמל חודידה.
Reports now of several strikes by the Israeli Air Force against the Port of Hodeidah in Houthi-controlled Western Yemen, following an evacuation order issued for Hodeidah, Ras Isa, and Salif earlier tonight by the Israel Defense Force. pic.twitter.com/q4H5IAcVea
מצה"ל נמסר כי התקיפה בוצעה "בתגובה לתוקפנות שלטון הטרור החות׳י לעבר מדינת ישראל, במסגרתה שוגרו טילי קרקע-קרקע וכלי טיס בלתי מאוישים לעבר שטח המדינה ואזרחיה".
עוד נמסר, כי התקיפה נועדה להעמיק את הפגיעה בשימוש הצבאי שנעשה בנמל, אשר הותקף על ידי צה״ל בשנה האחרונה וממשיך לשמש לפעולות טרור.
לפי צה"ל הנמל שהותקף משמש להעברת אמצעי לחימה ומהווה דוגמה נוספת לשימוש ולניצול הציני של שלטון הטרור החות׳י של תשתיות אזרחיות לקידום פעולות טרור.
כמו כן נמסר, כי "התקיפה בוצעה לאחר אזהרות מקדימות רבות של צה״ל לצורך צמצום פגיעה אפשרית באוכלוסייה האזרחית במרחב. שלטון הטרור החות׳י פועל בשנה וחצי האחרונות בתוקפנות, בהכוונה ובמימון איראני על מנת לפגוע במדינת ישראל ובבנות בריתה, לערער את הסדר האזורי ולשבש את חופש השיט העולמי. לנוכח השימוש הצבאי שעושה שלטון הטרור החות׳י בנמל זה, צה״ל שב ומזהיר את השוהים בנמל להתרחק ולהתפנות מהמרחב".
דובר צה"ל בערבית, אל"ם אביחי אדרעי, פרסם הלילה אזהרה דחופה לכל הנמצאים בנמלים הימיים שנשלטים על ידי החות'ים: נמל ראס עיסא, נמל אלחודידה ונמל אלצאליף.
"לאור השימוש שעושה שלטון הטרור החות'י בנמלי הים לטובת פעילות הטרור שלו, אנו מפצירים בכל מי ששוהה בנמלים להתפנות מהם ולהתרחק מהם עד להודעה חדשה. אי התפנות מהנמלים עד להודעה חדשה מסכנת אתכם. פינוי הנמלים ישמור על ביטחונכם", נכתב בהודעה.
התמונה בכתבה פורסמה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. מערכת האתר מכבדת זכויות יוצרים ומשקיעה מאמצים באיתור בעלי זכויות יוצרים לצורך שימוש בחומרים המופיעים באתר. אם לדעתכם נפגעה זכותכם כבעלי זכויות יוצרים בחומר המופיע באתר זה, הנכם מתבקשים לפנות באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]
רס"ן נ' בן 31, נשוי לאב לילדה טייס קרב מטייסת "אבירי הזנב הכפול", מספר בריאיון בלעדי לוואלה על התקיפה חסרת התקדים – רחוק יותר משכל טייס ישראלי יכל היה לדמיין
"עד הרגע שהמראתי לא באמת האמנתי שזה יקרה, זה מסוג הדברים שאתה מתכונן אליו כל כך הרבה זמן ומתכוננים לזה ועד הרגע האחרון הייתי בטוח שזה לא יצא. כשאתה ממריא עם כל מטוסי חיל האוויר רק אז נופל האסימון של האירוע ההיסטורי הזה, לא חשבתי שזה יקרה עד שזה קרה.
"עד שלא המראתי לא חשבתי שזה יקרה, יש הכנות רבות כדי להמריא אבל ברגע שאתה ממריא עם עשרות של מטוסי קרב אתה מבין שזה באמת קורה״ מספר רס״ן במילואים נ׳ טייס F15 שלקח חלק התקיפה הראשונה ביום חמישי באיראן ומאז הוא יצא לשלוש גיחות תקיפה באיראן. רסן נ׳ מנהל מוצר בהייטק. הוא ואישתו מצפים ללידה בקרוב. מאז ה7 באוקטובר חייו מתנהלים סביב שירות המילואים ״משעה תשע בבוקר בשבעה באקוטובר אני מגוייס. מאז לא הסתיים, המערכה פה באיראן זה גם חלק ולקחתי לראשונה בחמישי בערב. בשנה וחצי האחרונות יצא לנו לטוס ולתקוף בכל מקום אפשרי בערך״.
מטוסי קרב של חיל האוויר לפני התקיפה באיראן (צילום: דובר צה"ל)
לדברי רס״ן נ׳ זאת פעם ראשונה שהוא פועל מעל שמי איראן ״תחושה מדהימה. אם נשים דברים על השולחן אני כבר 10 שנים בצוות אוויר וכל השנים אתה מתכונן לרגע הזה. עשינו הרבה דברים אבל איראן זה הקצה של הקצה, להגיע בטיסה 1,500 ק"מ ולתקוף בטהרן זה כל מה שעבדנו עליו כל השנים ואתה מבין שאתה עושה משימה היסטורית.
לא סתם צה"ל פתח במלחמה הזאת היה את האיום האיראני שהיה צריך להביא לסיומו, אז להיות חלק ממי שתוקף זה ממש חלק משמעותי״. לדבריו רק לקראת ההמראה הוא הבין מה מטרת המשימה: ״עד הרגע שהמראתי לא באמת האמנתי שזה יקרה, זה מסוג הדברים שאתה מתכונן אליו כל כך הרבה זמן ומתכוננים לזה ועד הרגע האחרון הייתי בטוח שזה לא יצא״.
רס״ן ר מספר על מורכבות המשימה ״טיסה מקצה לקצה היא סדר גודל של 4 שעות בדרך צריך תדלוק אווירי עוברים בדרך מעל שמי סוריה ומעל שמי עיראק שזה ברור אבל לפני שנה לא יכלנו לדמיין שאנחנו נטוס ככה מעל שמי סוריה ועיראק. זה טיסה ארוכה עד שאתה מגיע לאיראן. שאתה חוצה קו לאיראן עם כמות האיומים שיש שם הרמת חדות עולה 2 קליקים למעלה״.
תקיפה באיראן (צילום: רויטרס)
בתשובה מה השלב שהוא מרגיש אנחת רווחה? הוא משיב בחיוך: ״בגדול יש שלושה רגעים כאלה, הראשון שאתה מטיל את הפצצות והן מתחילות את התנועה ליעד. הנקודה השניה שאתה חוצה קו בין איראן לעיראק. הנקודה השלישת זה בנוקדה על הקרקע״.
באשר לעורף הפרטי הוא מספר כיצד עידכן את אישתו המשימה שלקח: ״כשאני נוחת כתבתי הודעה לאישתי והתכוננתי לגיחה הבאה״. מאז הוא הספיק לבצע עוד תקיפות והוא מספר כי ״כל גיחה זה עולם ומלואו״.
במשרד הביטחון הישראלי מאשימים את נשיא הצרפתי בהחלטה למנוע את הצגת הביתן הישראלי בסלון האווירי בצרפת. ״נתחיל קצת מהרקע של הדברים", כך מספרים מהמשרד, "לפני שנה היינו בתערוכת יורו סאטורי ביוני 2024, בהשתתפות של משרד הביטחון ועוד 60 תעשיות, וגם אז היה ביטול, שהרקע של הביטול אז היה ארגונים פרו-פלסטינים שלחצו על ההנהלה לבטל את התערוכה, ובסופו של דבר הם ביטלו. מאז, אנחנו נמצאים איתם בהתדיינות משפטית על גובה הפיצוי, כי אנחנו דורשים פיצוי על כל המרכיבים של הביטול, שלנו ושל התעשיות, אנחנו דורשים לא רק את השכירות על תא השטח, אלא גם את עלויות ההקמה".
"לאחר מכן, בנובמבר התקיימה עוד תערוכה שנקראת יורו נבל, שמשרד הביטחון לא משתתף בתערוכה הזו, רק התעשיות, ושם יש שש תעשיות שגם הן מנהלות תביעה, כי גם אותן ביטלו ברגע האחרון. לגבי לה-בורז'ה – חיכינו ממש עם הסיכומים ובתחילת אפריל סיכמנו את ההשתתפות של משרד הביטחון, לאור אמירות מפורשות שלהם, שאנחנו נוכל להשתתף בניגוד לשתי התערוכות הקודמות. בתערוכה היו אמורים להשתתף משרד הביטחון פלוס שבע תעשיות: אלביט, רפאל, תעשייה אווירית, ניו וויזן עשות אשקלון, מנועי בית שמש ואירונאוטיקס".
הביתנים הישראלים לפני ואחרי (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
"למרות שהשמיים נסגרו בעקבות הלחימה, נעשה מאמץ אדיר של התעשיות לקחת עובדים שלהם, גם ישראלים וגם זרים מאירופה ולהביא אותם לפריז כדי שהם יוכלו להציג. גם במשרד נעשה מאמץ אדיר, גם הנספח שלנו וגם אנשים שלנו שיצאו ככוח חלוץ כדי להיות שם ולהקים את הביתן שלנו למרות כל הקשיים״ – כך אומר ראש סיב״ט תא"ל (מיל) יאיר קולס.
״צריך להבין שההחלטה פה על הביטול היא בעצם החלטה עם רקע פוליטי, מדיני, מסחרי. השנה, זכינו בעסקה עם אחת המדינות באירופה עם משרד ההגנה ואנשים מאותו משרד הגנה אומרים לנו, תקשיבו, תשמרו את זה בסוד שזכיתם במכרז, כי אנחנו נוציא את זה רק כשנקבל אישור של הממשלה שלנו, כי אם מקרון ידע מזה, הוא יפעיל לחצים על הדרג המדיני שלנו. הוא אישית מפעיל לחץ כדי שהתעשיות של צרפת יזכו, ופשוט פה הייתה התנהלות נבזית של הרגע האחרון, וכמובן הדרך שבה זה בוצע, לסגור אותנו במין גטו כזה, שזה דבר שהוא לא קביל ולא היה בעבר.
"בנוסף, הנספח שלנו בפריז, אלוף משנה שגיא, לפני שבוע מקבל תג כדי להיכנס לביתן. בתג זה השם, הדרגה, התפקיד. ביום חמישי מורידים לו את הדרגה, אתמול בלילה מורידים לו גם את הדרגה וגם את התפקיד. זו דרך שהיא לא קבילה, היא לא מתרחשת מול אף מדינה אחרת״, הוסיף קלוס.
מנכ"ל משרד הביטחון- אלוף (מיל') אמיר ברעם אמר היום בעקבות המשבר : ״קודם כל צריך לומר שלה-בורז'ה, זו התערוכה הגדולה והחשובה בעולם. זה לא ביטול של עוד איזו תערוכה ולא נורא, זה נורא מאוד, מכיוון שזה מפגש של תעשיינים, מדינות, מתעניינים, וגם פורום לדון בו בדברים. ברגע שמדינת ישראל על התעשיות הגדולות שלה, והמאוד מוצלחות, לא יכולה להציג את הרכיב ההתקפי, אלא רק את הרכיב ההגנתי זה מעורר סימן שאלה גדול".
"אני כמשרד הביטחון, אחראי לעסקאות בין מדינה למדינה, שלוקחת תחת חסותה את התעשיות שתחתיה, מתוך כוונה להביא ולבנות מערכות נוספות בצה״ל. כלומר, הרווח של משרד הביטחון הוא לא רק ההצלחה הכלכלית של מדינת ישראל, ושל התעשיות, זה גם לבנות מערכות בצה״ל. לכן הדבר הזה הוא כל כך חשוב לנו מבחינה עסקית. אני אקשור את האירוע של לה- בורז'ה, גם למה שקורה עכשיו במלחמה. כי בעיניי הדברים הם משולבים אחד בשני. אם אתם מסתכלים על הפעולה באיראן, יש בה שני מאמצי בניין כוח אדירים".
מלחמת התעשיות
"הרכיב הראשון בפתיחת המתקפה באיראן, זה היכולת להביא כל מיני סוגים של חימושים, ממרחקים של מאות קילומטרים, בתזמון אחד לחדר מיטות, שבו ישן מדען הגרעין החשוב ביותר בקבוצת הנשק, של האיראנים שמפתח נשק גרעיני, או ביכולת להגיע לכל השכבה המובילה של הפיקוד והשליטה האיראנית- להגיע לכל צמרת הפיקוד האיראני בתזמון אחד, ממרחק של מאות קילומטרים, עם חימושים שפוגעים בהם ולא פוגעים באחרים. כדי לייצר יכולות כאלו ולחבר אותן למודיעין בזמן אמת, זה מאמץ של עשרים שנה בתעשיות הביטחוניות הישראליות".
"זה רכיב אחד התקפי בלתי רגיל ביכולת הישראלית. הדבר השני המשמעותי באירוע הזה שקורה עכשיו, פתיחת המסדרון לטהרן. יש פריצות דרך משמעותיות מאוד מבחינת טכנולוגיה, ל"א, שילוב אמל"ח , הסתרה, זוויות, וטקטיקה שמתחברת לאופרציה מעולה שפותחה בחיל האוויר. אנשים שמבינים איך הדברים האלה עובדים ומסתכלים על כל סוגיית ההתמודדות עם נ"מ במרחב האיראני ושכבות ההגנה, אומרים, זה בעצם רגיל מבחינה התקפית מבחינת התעשייה הישראלית".
"ולכן, העסק הזה מאוד מאוד מלחיץ את הצרפתים. יש מאבק אדיר שהוא מנוהל ברמת מדינה בצרפת, בין התעשיות הצרפתיות לבין שאר התעשיות בעולם והתעשייה הישראלית – מאוד מטרידה אותם. כי היא לא רק מציגה את הדברים בתערוכה, היא גם מוכיחה את הדברים הלכה למעשה. ולכן כשאתה אומר, אין בעיה, ישראלים יציגו רק את הרכיב ההגנתי, ולא יציגו את הרכיב ההתקפי, לא להתבלבל. זה לא רק משיקולים של מדיניות, בעיניי, אנטישמית באופן מוחלט, בוטה, גסה. אבל זה לא רק זה- יש פה גם הדרה מסיבות עסקיות".
"יש פה רצון למנוע מהתעשיות הישראליות המוצלחות להתמודד עם התעשיות האחרות, בדגש על הצרפתיות. זה הרקע לדברים. זה מאפיין את צרפת יותר מאשר האופן שבו זה מאפיין מדינות אחרות, וזה הנשיא הצרפתי באופן אישי. הוא מוביל באופן אישי את הקידום ואת הדחיפה של התעשיות הצרפתיות, ועל הרקע הפוליטי, אי ההסכמות הפוליטיות עם מדינת ישראל, הוא חוסם גם דברים אחרים. ולכן- זה קשור גם לרקע הכללי ביחס לכל המלחמה של השנה וחצי האחרונות, אבל גם לשבוע האחרון של המלחמה עם האיראנים עם היכולות הישראליות".
כיפת ברזל (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
יואב תורג׳מן, מנכ״ל רפאל התייחס אף הוא ואמר כי, ״יש מי שבונה חומות באישון לילה, אבל אנחנו כאן כדי לבנות גשרים ולחזק אותם. מערכות ההגנה של רפאל ניצבות כיום בחזית – מצילות חיים, עוצרות איומים ומגנות על ערכי העולם החופשי. בעלות בריתנו בנאט”ו סומכות עלינו, והטכנולוגיות שלנו פועלות ברחבי העולם, מעצבות את שדה הקרב המודרני ומגינות על אזרחים בזמן אמת. כיסוי המערכות שלנו בווילונות שחורים לא יוכל להסתיר את השפעתן – אלא רק לחשוף את חוסר הנוחות של מי שאינם יכולים לשאת את הצלחתנו. זוהי לא רק פגיעה בישראל – זהו כשל מוסרי. אנו עומדים כאן בגאווה, גלויים, נחושים ולא נרתעים״.