במאמר יוצא דופן שפורסם היום (שלישי) בעיתון וושינגטון פוסט, שיגר שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, מסר פומבי ברור לארצות הברית: איראן מוכנה לחזור לשולחן המשא ומתן – אבל בתנאים שלה.
לפי עראקצ'י, איראן מסכימה לשוב לשיחות סביב תוכנית הגרעין שלה, אך היא לא מוכנה לשיחות ישירות עם וושינגטון. במקום זאת, היא מציעה מסלול עקיף, באמצעות תיווך – בדומה למה שקרה בסיבוב הקודם של השיחות. עומאן, שכבר שיחקה בעבר תפקיד בתיווך בין הצדדים, עשויה לשוב לזירה. "סבב השיחות הקרוב הוא הזדמנות, באותה המידה שהוא רגע של מבחן" כתב עראקצ'י.
הטלוויזיה האיראנית אישרה היום (שישי) כי מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי ורמטכ"ל צבא איראן מוחמד באקרי חוסלו במתקפת הפתע הלילית של ישראל על המדינה. על פי דיווחים בתקשורת האיראנית, במתקפה חוסלו גם סגן הרמטכ"ל רולאם-עלי רשיד, ושני בכירים בפרויקט הגרעין האיראני: מוחמד מהדי טהראנצ'י – פיזיקאי בכיר באיראן, ופריידון עבאסי – לשעבר ראש האירגון לאנרגיה אטומית של איראן.
בדיווח נוסף, נמסר כי עלי שמח'אני – ראש תוכנית הגרעין האיראנית ויועץ בכיר למנהיג העליון חמינאי, נפצע קשה בתקיפה. חמינאי עצמו הגיב למתקפה ואיים כי "ישראל תקבל עונש קשה". המנהיג העליון של איראן אישר שכמה מפקדים בכירים ומדענים נהרגו בתקיפות, אך הוסיף שיורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מידית במשימות שלהם. בצבא איראן איימו כי ישראל "תשלם מחיר כבד" על המתקפה.
עקב המצב הביטחוני והמצב המיוחד שהוכרז בעורף לאחר התקיפה באיראן, ולאחר התייעצות עם שר הביטחון ישראל כץ, שר העבודה יואב בן צור חתם כעת (שישי) על הצו, שמשמעותו: עובדים במפעלים למתן שירותים קיומיים יכולים להמשיך ולעבוד בשטח שהוכרז ״במצב מיוחד בעורף״ בהתאם להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף.
המשמעות של הצו, היא, במידת הצורך ניתן יהיה לגייס את העובדים לקיום המשק החיוני בשעת חירום. תוקף הצו עד יום י״ט בסיוון התשפ״ה (15 ביוני).
מדובר במפעלים המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כדוגמת תשתיות מים, חשמל, דלק, גז, רפואת חירום (בתי חולים, בתי חולים גריאטריים, מכוני דיאליזה, מוסדות סיעודיים ושירותים תומכים) , רפואה בקהילה (קופות חולים ושירותים תומכים), אספקת מזון, מוסדות רווחה ושירותים תומכים, שירותי תחבורה, נמלים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה ומפעלים התומכים את הצבא וכד'.
פתיחת מקלטים (צילום: עיריית אשקלון)
בתוך כך, המקלטים העירוניים ברשויות מקומיות ברחבי הארץ נפתחו, בעקבות הנחיות פיקוד העורף. בנתיבי איילון ובצירי תנועה נוספים הייתה תנועה ערה של כלי רכב, כאשר רבים מיהרו לשוב לבתיהם ורבים נוספים יצאו לקרובי משפחה וחברים, שבבתיהם קיימים מקלטים, מרתפים או ממ"דים.
לאור מצב החירום בעורף, מדוללת פעילות הרכבת וזו תופעלנה בקווים עיקריים וחיוניים. הרכבות הקלות בירושלים ובתל אביב לא יפעלו כלל עד להודעה חדשה, וגם התחבורה הציבורית תדולל.
באשר לטיסות, רבבות ישראלים השוהים בחו"ל אינם יכולים לשוב בטיסות לנתב"ג, בשל סגירת המרחב האווירי של ישראל. אתמול היה יום שיא של תנועת נוסעים בנמל התעופה בן גוריון מאז פרוץ המלחמה, כאשר במהלכו עברו כ-74,100 נוסעים ב-442 טיסות בינלאומיות נכנסות ויוצאות – בסך הכל יצאו מנתב"ג כ-38 אלף נוסעים בטיסות בינלאומיות ונכנסו לישראל כ-36,100 נוסעים.
לאחר ההודעה של שר הביטחון על מצב מיוחד בעורף, נוסעים רבים שהיו בנתב"ג, בצ'ק אין ובהמתנה לטיסות נאלצו לשוב על עקבותיהם. גם אלפי ישראלים שהיו אמורים לשוב לארץ, נאלצו להישאר בחו"ל. חברת התעופה ארקיע הודיעה, כי לאור המצב הבטחוני והנחיות פיקוד העורף ורשויות התעופה, היא מפסיקה את טיסותיה עד להודעה חדשה. שתי טיסות של החברה – מניו יורק ומקרואטיה, שהיו בדרכן לישראל הוסטו לנחיתה בנמל התעופה בלרנקה, קפריסין.
חברת אל על הודיעה על עצירת טיסותיה בקווים מישראל ואליה. גם חברת ישראייר הודיעה על הפסקת כל טיסותיה. בניסיון לתת מענה לנוסעים הרבים שנאלצו לשוב מנתב"ג לבתיהם, רכבת ישראל הודיעה על הפעלת רכבות מיוחדות במהלך השעות הקרובות.
מנהיג איראן, האייתולה עלי ח’אמנאי, פרסם הבוקר (שישי) הודעה רשמית בעקבות המבצע הישראלי באיראן. בהודעה שפורסמה בחשבון הטוויטר הרשמי שלו בשפה הפרסית נכתב: "המשטר הציוני, לפנות בוקר, ביצע פשע במדינתנו היקרה, כשהושיט את ידו המטונפת והמדממת לביצוע מתקפה. בפעולה זו, נחשפה שוב טבעו המרושע של המשטר – הפעם באמצעות תקיפת אזורים אזרחיים."
לדבריו, מדובר בהסלמה חמורה ובלתי מוצדקת, וכי "המשטר חייב לצפות לעונש קשה". עוד הוסיף: "ידה החזקה של הכוח הצבאי של הרפובליקה האסלאמית לא תחדל מלרדוף אחריו, בעזרת אללה. במתקפות האויב, מספר מפקדים ומדענים נהרגו כשהם שהידים. יורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מיד את משימותיהם, אם ירצה השם".
גם דובר צבא איראן התייחס למתקפה, ואמר כי "התקפות ישראל קיבלו סיוע מארצות הברית". לדבריו, מדובר בשיתוף פעולה ישיר בין שתי המדינות, אשר יוביל לתגובה קשה מצד טהראן.
"על ארצות הברית לצפות לתגובה קשה מצד הכוחות המזוינים של הרפובליקה האסלאמית," אמר הדובר. "היא תשלם מחיר כבד על חלקה במתקפה הזו."