רוחמה בוחבוט, שראתה את בנה אלקנה מתחנן בסרטוני חמאס; יאיר מוזס, שהוריו חזרו מהשבי וכעת אביו מתמסר למאבק; והדסה לזר, שאחיה שלמה הוחזר לקבורה אך ממשיכה להיאבק עבור חטופים אחרים: 18 חודשי מלחמה, לקראת פסח שני בלי 59 חטופים שנותרו מאחור, המשפחות מחכות לתשובות. "למי לא פנינו, והתחננו"
אדוני הנשיא טראמפ – זו ההזדמנות שלך להיכנס לספרי ההיסטוריה, לצד רוזוולט. הורה על תקיפת המתקן בפורדו וסייע לנו לעשות את העבודה המלוכלכת עבור שאר העולם. זה הזמן שלך להוביל קואליציה, כשמאחוריך מדינות אירופה, שתסיים את מפעל הגרעין האיראני ותאלץ את האייתוללות להגיע להסכם שלא יאפשר להם לשוב ולחדשו
נשיא ומנכ"ל צים, אלי גליקמן, אמר כי "נרתמנו להיענות לפנייה של הנהלות בתי החולים, והנחינו את אוניית הקו שלנו שהייתה בדרכה לארץ לאסוף את אנשי הצוות הרפואי מנמל לימסול בקפריסין ולהביאם בבטחה ארצה. אנו רואים זאת כחלק מהמחויבות שלנו לסייע ככל שביכולתנו למאמץ הלאומי בעתות חירום, ובפרט למערכת הרפואה והצוותים המסורים המצילים חיים יום־יום. צים היא החברה היחידה הממשיכה להגיע לנמלי ישראל בכל מצב, כפי שעשינו בכל שעת חירום במהלך השנים".
פרופ' אלי קונן, מנהל מכון הדימות בשיבא, שנמצא על המשט: "אנחנו חוזרים לישראל, והלב מתרחב מההירתמות והמסירות של כל הגורמים שפעלו כדי להחזיר אותנו הביתה. התחושה היא של שליחות אמיתית — לחזור ולהיות חלק מהמאמץ הלאומי, כל אחד בתחומו. יש כאן אנשי צוות מהשורה הראשונה שעמדו באי־ודאות, ועכשיו אנחנו חוזרים לעבודתנו בשיבא, בגאווה ובנכונות מלאה. זו לא רק חזרה פיזית, זו גם חזרה למקום שבו אנחנו הכי נחוצים. תודה ענקית לעובדי צים באונייה. קיבלו אותנו בסבר פנים יפות, בחום רב, ענו לכל בקשה או צורך שלנו במהלך השייט. האונייה לא ערוכה להכיל הרבה נוסעים, הם פינו את כל החללים הפרטיים שלהם – פינות אוכל, מועדון רגיעה שלהם… הכול היה לרשותנו, והם פינו לנו מקום… פשוט מדהימים".
בעיצומם של ימים טעונים לעם היהודי – עם מלחמות באוקראינה ובעזה, אנטישמיות גואה ברחבי העולם והתקפות ברשתות החברתיות – התקיימה היום (שלישי) ועידת הרבנים המתמדת של ועידת רבני אירופה (CER) בעיר מינכן, גרמניה. האירוע, שתוכנן להתקיים במקור בעיר סרייבו שבבוסניה, הועבר ברגע האחרון בעקבות ביטול חד-צדדי של המלון המקומי – בצעד שנתפס על ידי מארגני הכנס ככניעה לאנטישמיות ממוסדת.
ביטול בסרייבו: "המלון ביטל על רקע לחצים אנטי-יהודיים"
הרב פנחס גולדשמידט, נשיא ועידת רבני אירופה, סיפר: "היינו אמורים להיות בסרייבו. אך יום רביעי בבוקר החל גל מתקפות עלינו ברשתות החברתיות – כאילו הכנס שלנו תומך בפגיעה בפלסטינים. הצטרפו לכך גם פוליטיקאים מקומיים. ביום חמישי בבוקר קיבלנו הודעה שהמלון מבטל את ההזמנה. באופן לא ישיר, אך ברור – ממשלת בוסניה ביטלה את הכנס. מדינה ששואפת להצטרף לאיחוד האירופי נכנעת לאנטישמיות – זה סימן מדאיג."
גדי גרוניך, מנכ"ל CER, מוסיף: "התגובה של בוסניה הייתה מבישה. אבל בתוך יממה קיבלנו תמיכה בלתי רגילה מממשלת בוואריה, שהציעה לנו לארח את הכנס במינכן – וזה בדיוק מה שעשינו. הרצון לאחד את הקהילות ולשמר את העשייה הרבנית היה חזק מכל אתגר."
ועידת הרבנים (צילום: ג'וש ארונסון)
בצל מלחמות – שיחות עומק על קיצוניות דתית וחופש דת
על אף ההסלמה בדרום ישראל והמצב הביטחוני, כנס הרבנים לא בוטל – אלא הותאם למצב. חלק מהרבנים מישראל השתתפו בזום, בעוד עשרות אחרים הגיעו פיזית ממדינות שונות.
הרב גולדשמידט הסביר את הבחירה לא לדחות: "לא באירופה יש מלחמה. הקהילות זקוקות לחיזוק דווקא עכשיו. ביטול היה נתפס כחולשה. אנחנו נלחמים לא רק באנטישמיות – אלא גם בקיצוניות ההולכת וגוברת משני הצדדים הפוליטיים, כולל באירופה." הוא התייחס גם למקורות ההקצנה: "הרשתות החברתיות מגבירות את הקיטוב, אבל יש גם מדינות שמזינות את זה – רוסיה ואיראן, שמעוניינות להחליש את אירופה ואת ישראל. הן לא סתם מתערבות – הן מנסות לבודד אותנו מבפנים."
ישראל ורוסיה: "מדיניות נתניהו – לא להיכנס לעימות עם מעצמה"
הרב גולדשמידט נשאל על מדיניות ישראל כלפי רוסיה – המדינה שאירחה את חמאס מיד לאחר מתקפת 7 באוקטובר, אך נותרה כמעט ללא סנקציות מצד ירושלים: "נתניהו בחר לשמור על יחסים קורקטיים עם רוסיה, למרות הכול. הפילוסופיה שלו ברורה – לא לפתוח חזית מול מעצמות. זה נכון גם כלפי סין."
ומה אם תתרחש מהפכה באיראן? האם תהיה לכך השפעה על רוסיה? "לשינוי משטר באיראן תהיה השלכה עצומה – איראן חדשה לא תתמוך ברוסיה. זה יפגע משמעותית ביכולות הצבאיות של מוסקבה, כי היום איראן מספקת לה נשק. זה לא יפתור את המלחמה באוקראינה, אבל זה יחליש את ציר איראן-רוסיה-סין."
הרב אברהם בלייך, נציג הקהילה היהודית מקייב, הגיע אף הוא לכנס, וסיפר בהתרגשות על מצבה של יהדות אוקראינה: "זה היה כבוד עצום לייצג את הקהילה שלנו – שעוברת מדי יום טילים, פחד וקשיים. אבל גם פורחת. יש בתי ספר, בתי כנסת, סטודנטים – אנחנו ממשיכים לחיות. השותפות עם הקהילות האירופיות מחזקת אותנו מאוד. העולם לא שכח אותנו – וזה חשוב."
המאבק על השחיטה והמילה: חזית פוליטית קשה
רבני הוועידה עסקו גם בשאלות חופש הדת, בעיקר סביב סוגיות השחיטה והמילה, המותקפות לאחרונה במספר מדינות באירופה. הרב גולדשמידט תיאר את הקרב המשפטי שנכשל בבלגיה: "הקהילה שם בחרה ללכת לבתי משפט – אבל בארבע ערכאות לא הצליחו. אין פתרון משפטי. הדרך היחידה היא פוליטית, פנים-מדינתית. בעבר הייתה לנו גם תמיכה אמריקאית באירופה – היום זה כבר לא כך. כל מדינה דורשת מאבק עצמאי." רבני אירופה: "לא נשתוק. נמשיך להנהיג."
הרב יעקב גבאי, רב מז’נבה ורשם בית הדין האירופי של CER, סיכם: "יש מי שתהה מדוע לא לבטל את הוועידה בתקופה כזו. התשובה פשוטה – דווקא עכשיו, כשהעולם מפולג, האחדות שלנו היא התשובה. זה לא כינוס – זו הצהרה."
הרב דוד רוברטס מברלין הוסיף: "כשהעולם נופל לחשכה – תפקיד הרבנים הוא להחזיק את הלפיד. להפיץ אור, לחזק את הקהילות, ולהזכיר לאירופה שהקול היהודי – עם השורשים בתורה ובמוסר – חי ונחוץ יותר מאי פעם."
הוועידה במינכן היא לא רק מפגש – אלא איתות ברור: גם מול אנטישמיות, מול טילים, מול פילוג עולמי – הרבנים עומדים יחד, נחושים לשמור על גחלת היהדות באירופה ובעולם כולו.