סרטון שפורסם בניו יורק טיימס, התגלה בטלפון הנייד של חובש שנמצא יחד עם 15 עובדי סיוע אחרים ב"קבר המוני" בעזה, מראה שהאמבולנסים ומכונית הכיבוי שבהם הם נסעו היו מסומנים בבירור והיו להם אורות אזהרה דולקים כאשר חיילי צה"ל פגעו בהם במטח יריות.
גורמים מהסהר האדום הפלסטיני אמרו במסיבת עיתונאים ביום שישי באו"ם שתווכה על ידי הפדרציה הבינלאומית של אגודות הצלב האדום והסהר האדום כי הציגו את ההקלטה בת כמעט שבע דקות, שהושגה על ידי הניו יורק טיימס, למועצת הביטחון של האו"ם.
מנגד, סא"ל נדב שושני, דובר צה"ל לתקשורת הבינלאומית, אמר מוקדם יותר השבוע שכוחות ישראלים לא "תקפו באופן אקראי" אמבולנס, אלא שמספר כלי רכב "זוהו מתקדמים בצורה חשודה" ללא פנסים ראשיים או אותות חירום לעבר כוחות ישראליים, מה שהוביל אותם לירות. סא"ל שושני אמר מוקדם יותר השבוע שתשעה מההרוגים היו מחבלים. לפי הדיווח בטיימס, ישראל לא הגיבה מיידית לבקשת תגובה על הסרטון.
🚨 NEW EVIDENCE: Medics Massacre @nytimes obtained footage of Israel attacking the 15 massacred medics in Gaza.
A paramedic says his last prayer as the IDF immediately starts shooting & killing them.
הטיימס השיג את הסרטון מדיפלומט בכיר באו"ם שביקש לא להזדהות. הטיימס אימת את המיקום והעיתוי של הסרטון, שצולם בעיר רפיח. הסרטון, שצולם ממה שנראה כחזית פנים של רכב נע, מראה שיירה של אמבולנסים ומכונית כיבוי, מסומנים בבירור, עם פנסים ראשיים ואורות מהבהבים דולקים, נוסעים דרומה בכביש צפונית לרפיח בשעות הבוקר המוקדמות.
יומיים חלפו מאז פגיעת הטיל האיראני בבת-ים, וכוחות החילוץ וההצלה ממשיכים בעבודתם הקשה באתר ההרס. עד כה הוצאו מההריסות שמונה גופות של תושבי העיר, ארבע מהן כבר הובאו למנוחות. יחד עם זאת, עדיין מתבצעים חיפושים אחר נעדרת אחת שטרם אותרה, ואזורי הרס נוספים בעיר ממשיכים להיסרק על ידי הכוחות.
פיקוד העורף מגדיר את היקף ההרס כחסר תקדים בישראל. שטח נרחב של כ-120 דונם נפגע, ובתוכו קרוב ל-80 מבנים שספגו נזקים. בין הבניינים הפגועים, 22 מבנים מוגדרים כנמצאים בסכנת קריסה מיידית וצפויים להיהרס ללא דיחוי. התוצאה הקשה: כ-1,500 תושבים איבדו את בתיהם ונותרו ללא מקום מגורים. העירייה פעלה מיד לפינוים למלונות, כאשר העלות הכספית המלאה נושאת על ידי הרשות המקומית.
אפרת סרנגה (צילום: ללא)
הרשויות מעריכות כי האזור יישאר חסום לציבור במשך שבועות רבים, עד להשלמת עבודות החילוץ והשיקום הראשוני שמבוצעות בשיתוף פיקוד העורף, העירייה והמשטרה. אולם התמונה הכוללת מדברת על תהליך ארוך טווח: השיקום המלא של האתר צפוי להימשך כחמש שנים שלמות.
בתוך הקושי והכאב, התרחש היום רגע שהביא קורטוב של תקווה: בדירה שנפגעה מכוח הפיצוץ ונזנחה, הצליחו צוותי פיקוד העורף והמשטרה לאתר שני גורי כלבים שנותרו בחיים. הגילוי התרחש יותר מיומיים לאחר הפגיעה. הגורים פונו על ידי עיריית בת-ים לקבלת טיפול רפואי מתאים, תוך מאמצים לאתר את בעליהם.
צביקה ברוט, ראש עיריית בת-ים, אמר: "חטפנו מכה קשה ואיבדנו את טובי אנשינו וילדינו – אבל הרוח הבת-ימית שלנו חזקה ואנחנו ננצח. אנחנו מתחילים מיד לבנות מחדש את מה שנהרס, ונעשה זאת בראש מורם ותוך מתן רוח גבית לצה״ל, לאנשי חיל האוויר ולכל זרועות הביטחון להשלמת המשימה".
לראשונה מאז תחילת התמרון הקרקעי הרביעי כוחות צה״ל פועלים לכבוש פעם נוספת את כפר ג׳באליה. לאחר שכבר כבש אותה שלוש פעמים קודם. בצה״ל אומרים כי כחלק מהרחבת הלחימה במסגרת מבצע ׳מרכבות גדעון׳, ולראשונה מאז תחילת התמרון הקרקעי, כוחות אוגדה 162 החלו בימים האחרונים בכיתור כפר ג׳באליה במטרה לאתר ולהשמיד תשתיות טרור מעל הקרקע ומתחתיה.
בפיקוד אוגדה 162, נלחמים צוות הקרב של חטיבה 401, אשר פועלים מאז תחילת הכיתור להשמדת תשתיות טרור בכפר ג׳באליה. עד כה, הושמדו משגרים, פירי מנהרות תשתיות טרור מעל לקרקע ומתחתיה, וחוסלו מחבלים רבים.
כוחות צוות הקרב של חטיבת גבעתי איתרו אמצעי לחימה רבים, השמידו תשתיות טרור וחיסלו עשרות מחבלים במרחב. במהלך הפעילות במרחב כפר ג׳באליה, זיהו כוחות גבעתי מספר מחבלים שנעו לעברם מכיון הכפר. הכוחות הכווינו כלי טיס של חיל האוויר שתקף את חוליית המחבלים וחיסל אותם.
המטוס תוכנן בסוף שנות ה-60 כמטוס העליונות האווירית של נושאות המטוסים האמריקניות, והציע שני חידושים דרמטיים. הראשון: כנפיים מתקפלות, שניתן לשנות את הזווית שלהן כך שיהיו פרוסות בעת נחיתה ויאפשרו למטוס להנמיך לנושאת המטוסים במהירות איטית יחסית ונשלט יותר, או שניתן להעבירן למצב שבו הן משוכות לאחור, מה שמגביר מאוד את מהירות המטוס. השני: טיל אוויר אוויר Aim-54 פניקס, שהציע כבר לפני יותר מ-50 שנה טווח של 200 קילומטרים, נועד במקור להפיל מפציצים רוסיים במהירות, וגם ב-2025 רק טילי אוויר אוויר בודדים מגיעים אליו. הוא פספס את מלחמת ויטנאם, אבל השתתף במלחמת המפרץ. הייצור שלו הסתיים ב-1991 והוא יצא משירות בארצות הברית ב-2006.
איראן הייתה הלקוח הזר היחידי של המטוס, לאחר שצוות של חיל האוויר הישראלי בחן אותו אחרי מלחמת יום הכיפורים והעדיף לרכוש את האף-15, בנימוק שמנועיו חלשים מדי. בימי השאח הזמינה איראן 80 מטוסים וכמעט 800 טילי פניקס, שכמעט כולם סופקו לה עד למהפכה האסלמית ב-1979. תחת שלטון האייטולות כיכב האף-14 במלחמת איראן-עיראק, צבר כ-55 הפלות, ביניהן של מיג 25, כאשר העיראקים הצליחו להפיל לפי ההערכות בין 12 ל-16.