האפיפיור פרנציסקוס, מנהיג הכנסייה הקתולית מאז 2013 והראשון בתולדותיה שמוצאו מאמריקה הלטינית, הלך לעולמו בתחילת השבוע בגיל 88. פרנציסקוס, ששמו האזרחי היה חורחה מריו ברגוליו, סבל ממספר בעיות בריאותיות בשנים האחרונות, ובכך הגיע לסיומה כהונה בת 12 שנים, שהתאפיינה בשאיפה לשקיפות ורפורמות לצד פילוגים פנימיים במוסד הדתי העתיק.
פרנציסקוס, יליד ארגנטינה, היה האפיפיור הראשון שאינו אירופי זה 1,300 שנה, הראשון מהמסדר הישועי, ובטח הראשון שנמנה עם מועדון אוהדי מועדון הכדורגל של סן לורנזו. הוא נבחר לתפקיד ב־2013 בעקבות התפטרותו של בנדיקטוס ה־16, ועמד בראש הכנסייה בתקופה של קיטוב, משברים ורפורמות.
בשבועות האחרונים מצבו הבריאותי של האפיפיור היה במגמת שיפור לאחר שחרורו מבית החולים ברומא שם אושפז במשך כחמישה שבועות וטופל בשל סיבוכים נשימתיים שהתלוו לזיהום. מקורביו מסרו כי המשיך לעקוב מקרוב אחר ענייני הכנסייה גם מתוך מיטת חוליו, ואף ערך מספר פגישות מצומצמות עם אנשי דת בכירים עד ימים ספורים לפני מותו.
עקב המצב הביטחוני והמצב המיוחד שהוכרז בעורף לאחר התקיפה באיראן, ולאחר התייעצות עם שר הביטחון ישראל כץ, שר העבודה יואב בן צור חתם כעת (שישי) על הצו, שמשמעותו: עובדים במפעלים למתן שירותים קיומיים יכולים להמשיך ולעבוד בשטח שהוכרז ״במצב מיוחד בעורף״ בהתאם להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף.
המשמעות של הצו, היא, במידת הצורך ניתן יהיה לגייס את העובדים לקיום המשק החיוני בשעת חירום. תוקף הצו עד יום י״ט בסיוון התשפ״ה (15 ביוני).
מדובר במפעלים המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כדוגמת תשתיות מים, חשמל, דלק, גז, רפואת חירום (בתי חולים, בתי חולים גריאטריים, מכוני דיאליזה, מוסדות סיעודיים ושירותים תומכים) , רפואה בקהילה (קופות חולים ושירותים תומכים), אספקת מזון, מוסדות רווחה ושירותים תומכים, שירותי תחבורה, נמלים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה ומפעלים התומכים את הצבא וכד'.
פתיחת מקלטים (צילום: עיריית אשקלון)
בתוך כך, המקלטים העירוניים ברשויות מקומיות ברחבי הארץ נפתחו, בעקבות הנחיות פיקוד העורף. בנתיבי איילון ובצירי תנועה נוספים הייתה תנועה ערה של כלי רכב, כאשר רבים מיהרו לשוב לבתיהם ורבים נוספים יצאו לקרובי משפחה וחברים, שבבתיהם קיימים מקלטים, מרתפים או ממ"דים.
לאור מצב החירום בעורף, מדוללת פעילות הרכבת וזו תופעלנה בקווים עיקריים וחיוניים. הרכבות הקלות בירושלים ובתל אביב לא יפעלו כלל עד להודעה חדשה, וגם התחבורה הציבורית תדולל.
באשר לטיסות, רבבות ישראלים השוהים בחו"ל אינם יכולים לשוב בטיסות לנתב"ג, בשל סגירת המרחב האווירי של ישראל. אתמול היה יום שיא של תנועת נוסעים בנמל התעופה בן גוריון מאז פרוץ המלחמה, כאשר במהלכו עברו כ-74,100 נוסעים ב-442 טיסות בינלאומיות נכנסות ויוצאות – בסך הכל יצאו מנתב"ג כ-38 אלף נוסעים בטיסות בינלאומיות ונכנסו לישראל כ-36,100 נוסעים.
לאחר ההודעה של שר הביטחון על מצב מיוחד בעורף, נוסעים רבים שהיו בנתב"ג, בצ'ק אין ובהמתנה לטיסות נאלצו לשוב על עקבותיהם. גם אלפי ישראלים שהיו אמורים לשוב לארץ, נאלצו להישאר בחו"ל. חברת התעופה ארקיע הודיעה, כי לאור המצב הבטחוני והנחיות פיקוד העורף ורשויות התעופה, היא מפסיקה את טיסותיה עד להודעה חדשה. שתי טיסות של החברה – מניו יורק ומקרואטיה, שהיו בדרכן לישראל הוסטו לנחיתה בנמל התעופה בלרנקה, קפריסין.
חברת אל על הודיעה על עצירת טיסותיה בקווים מישראל ואליה. גם חברת ישראייר הודיעה על הפסקת כל טיסותיה. בניסיון לתת מענה לנוסעים הרבים שנאלצו לשוב מנתב"ג לבתיהם, רכבת ישראל הודיעה על הפעלת רכבות מיוחדות במהלך השעות הקרובות.
מנהיג איראן, האייתולה עלי ח’אמנאי, פרסם הבוקר (שישי) הודעה רשמית בעקבות המבצע הישראלי באיראן. בהודעה שפורסמה בחשבון הטוויטר הרשמי שלו בשפה הפרסית נכתב: "המשטר הציוני, לפנות בוקר, ביצע פשע במדינתנו היקרה, כשהושיט את ידו המטונפת והמדממת לביצוע מתקפה. בפעולה זו, נחשפה שוב טבעו המרושע של המשטר – הפעם באמצעות תקיפת אזורים אזרחיים."
לדבריו, מדובר בהסלמה חמורה ובלתי מוצדקת, וכי "המשטר חייב לצפות לעונש קשה". עוד הוסיף: "ידה החזקה של הכוח הצבאי של הרפובליקה האסלאמית לא תחדל מלרדוף אחריו, בעזרת אללה. במתקפות האויב, מספר מפקדים ומדענים נהרגו כשהם שהידים. יורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מיד את משימותיהם, אם ירצה השם".
גם דובר צבא איראן התייחס למתקפה, ואמר כי "התקפות ישראל קיבלו סיוע מארצות הברית". לדבריו, מדובר בשיתוף פעולה ישיר בין שתי המדינות, אשר יוביל לתגובה קשה מצד טהראן.
"על ארצות הברית לצפות לתגובה קשה מצד הכוחות המזוינים של הרפובליקה האסלאמית," אמר הדובר. "היא תשלם מחיר כבד על חלקה במתקפה הזו."
לדבריו, "הנשיא טראמפ והממשל נקטו בכל הצעדים הדרושים על מנת להגן על כוחותינו, ואנו שומרים על קשר הדוק עם שותפינו האזוריים. ברצוני להבהיר: איראן לא צריכה לפגוע באינטרסים או באנשי צוות אמריקניים".
בעקבות התקיפות הרחבות של חיל האוויר נגד מתקני הגרעין ואתרים אחרים באיראן, לא ברור מה יעלה בגורל הפגישה שתוכננה ליום ראשון בין השליח המיוחד של טראמפ, סטיב וויטקוף, לבין שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י, בעומאן.