
נכון לכתיבת שורות אלה, לא קיימת הנחייה המחייבת תשלום שכר לעובדים שנעדרו עקב הוראות פיקוד העורף. מנסיון העבר, הסדרים אלה פורסמו רק בשלבים מאוחרים יותר. לכן, יש להיערך מראש באמצעות תיעוד מסודר של היעדרויות ושל ירידה בהכנסות, על מנת לזכות בפיצוי רטרואקטיבי.
באופן כללי, בימים אלה כדאי שהמעסיקים ישמרו תיעוד מדויק של כל ההיעדרויות, חופשות כפויות, או חל"ת, יגדירו בכתב מי הם העובדים החיוניים, יתנו הנחיות ברורות לעובדים, גם לאלה שעובדים מהבית. בנוסף יש לתעד ירידות בהכנסות העסק. ולשמור על כל הזכויות הסוציאליות של עובדים.
אם עובד נעדר בזמן חירום ממקום עבודתו בשל הנחיה רשמית של רשות מוסמכת – יש איסור על פיטוריו – וזאת לפי הוראות חוק הגנה על עובדים בשעת חירום משנת 2006.
כמו כן, החוק מגן פני פיטורין על אחד ההורים לילד עד גיל 14 – או גיל 21 אם מדובר על ילד בעל צרכים מיוחדים . זאת כאשר העובד נעדר לצורך השגחה על ילדו, עקב סגירת מוסד החינוך. כאמור, הגנה זו תקפה אך ורק לאחד מהוריו. לכן, אם אחד מההורים נעדר לצורך השגחה על הילד – בן זוגו איננו מוגן מפני פיטורין.
אני ממליצה לפעול בשיקול דעת, להגיע להבנות עם העובדים כדי שמעסיקים לא ימצאו עצמם ללא עובדים כאשר תתאפשר חזרה לשגרה ויש לדאוג כי כל הסכמה שכזו תתועד בכתב.
הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין שמתמחה בדיני עבודה.
Source link