לאחר עצירת הטלת המכסים נגד עשרות מדינות והעלאתם דווקא על סין, הנשיא דונלד טראמפ מגדיל את העימות עם סין, בתקווה שיוכל ללחוץ על בייג'ינג, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל".
עבור טראמפ, ההחלטה להשהות הרבה מתוכנית התעריפים ההדדיים שלו מדגישה את הדאגה הגוברת שלו לגבי המצב הכלכלי. על ידי הסלמה נגד סין הוא נמנע מנסיגה מלאה ממדיניות התעריפים שלו, מה שמקשה עוד יותר על חזרה מהיעד האחרון שנותר, אמרו אנליסטים. "אני חושב שהסינים מעריכים את זה והם יותר ויותר חושדים שמשא ומתן יעזור להם. טראמפ חייב לנצח על סין", אמר בכיר במכון מחקר.
דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Kevin Mohatt)
נשיא סין שי ג'ינפינג, מצדו, ככל הנראה ימשיך להגיב להסלמת הצעדים של טראמפ בגישה ישירה שמגבירה עוד יותר את הסיכוי לקרב ממושך. לפי הדיווח, נראה שטראמפ ושי נמצאים במסלול התנגשות שבו ממשלת סין מוכנה להמשיך להגיב בתגובה לכל מהלכי הסלמה נוספים של וושינגטון.
עוד דווח ב"רויטרס", כי בעקבות המכסים חברות סיניות מתכוננות להעלות מחירים או לעזוב את השוק. וואנג שין, ראש איגוד המסחר האלקטרוני "שנזאן" המייצג יותר מ-3,000 מוכרי אמזון, אמר ל"רויטרס" כי "לכולם יהיה קשה מאוד לשרוד בשוק האמריקני", כי התעריפים עלולים להוביל לעיכובים במכס ולעלויות לוגיסטיות גבוהות יותר.
"אז עבור כולנו בעסקי המסחר האלקטרוני חוצה גבולות היום, זו באמת מכה חסרת תקדים", הוסיף. "חלק מהמוכרים מחפשים להעלות את המחירים בארה"ב בעוד שאחרים מחפשים למצוא שווקים חדשים", אמר וואנג.
פוסט ששותף ע"י דובר משרד החוץ הסיני על המכסים החדשים (צילום: רשתות חברתיות)
מוכרים ששוחחו עם "רויטרס" אומרים שהם יחפשו להעלות את מחירי הייצוא שלהם לארה"ב, בעוד שניים מתכננים לעזוב את השוק לחלוטין. בריאן מילר, שמכר באמזון משנג'ן במשך שבע שנים, אמר ל"רויטרס" שהוא לא רואה סיבה לפתח מוצרים חדשים בסביבה הנוכחית וצפה שהוא ומוכרים אחרים יצטרכו להעלות מחירים בצורה תלולה כאשר המלאי הנוכחי יגמר בעוד חודש או חודשיים.
וואנג שין מוסיף כי "לאור ההשפעה הקשה על המפעלים והיצרנים הקטנים של סין, התעריפים עלולים להוביל להאצה מהירה בשיעור האבטלה בסין".
פוסט ששותף ע"י דובר משרד החוץ הסיני על המכסים החדשים (צילום: רשתות חברתיות)
לאחר ששיחות הגרעין בין איראן לארצות הברית התפוצצו בשל מתקפת הענק של ישראל, הוול סטריט ג'ורנל מדווח כי טהרן אותתה לוושינגטון: "מוכנים לחזור לשיחות, כל עוד לא תשתתפו בתוקפנות הישראלית". במקביל הודיעו כי הם מוכנים למגעים להפסקת אש מול ישראל.
העיתון מעריך כי להנהגה הישראלית אין אינטרס לנצור את האש בשלב הזה, בשל מה שמוגדר כ-"נזק המינימלי" שנגרם בעקבות המתקפות האיראניות – 24 אזרחים הרוגים ב-48 שעות, עשרות פצועים ונפגעי חרדה והרס רכוש ומבנים במיליוני שקלים.
בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי איראן ביקשה מקטאר, סעודיה ועומאן לדחוק בנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ללחוץ על ישראל להסכים להפסקת אש מיידית, כך מסרו שני מקורות איראניים ושלושה מקורות אזוריים לרויטרס.
בנימין נתניהו בזירת הנפילה בבת ים (צילום: אבי אוחיון, לעמ)
מתקפות ישראל על איראן גרמו לנזק רב, הכולל הרג של מדעני גרעין בכירים, וחיסול צמרת משמרות המהפכה באופן שמבודד את המנהיג העליון עלי חמינאי. עם זאת, אנליסטים ששוחחו עם העיתון העריכו כי הפגיעה במתקני הגרעין עצמם צנועה יחסית, וחיסולו המוחלט יצריך מערכה אווירית ממושכת.
הפסקת אש תסייע לאיראן לארגן מחדש את כוחותיה ולנסות להדוף את הלחצים הבינלאומיים, אך ההישג הגדול שתרשום יהיה מניעת סיוע צבאי אמריקאי למתקפות הישראליות. כזכור, לפי דיווחים, ישראל זקוקה לחימושים חודרי בונקר שנמצאים בידי ארצות הברית, במטרה להשמיד את המתקן הגרעיני התת קרקעי בפורדו.
לאחר אזהרת דובר צה"ל בערבית ששוגרה היום (שני) לתושבי מחוז 3 בטהרן, אזור בצפון מזרח העיר שעל פי דיווחים נחשב לחשוב מאוד בשל נוכחותם של מוסדות רגישים, התיעודים הגיעו – צה"ל תקף את הבניין, הפריע לשידור החי והעלה את הבניין בלהבות.
חיל האוויר תקף את אחד מסמלי השלטון המרכזיים באיראן, הנחשב לסמל של משמרות המהפכה באיראן והוא נחשב בעיני תושבי איראן כאחד המרכיבים העוצמתיים של השלטון לצד מטה משמרות המהפכה ומטה משטרת הפנים של איראן. פגיעה בבניין רשות השידור בטהרן היא מעבר לאיתות של ישראל לערער את השלטון.
תקיפת מרכז התקשורת של המשטר האיראני (צילום: דובר צה"ל)
מדובר צה"ל נמסר שמרכז התקשורת הזה שימש את הכוחות המזוינים לקידום פעולות צבאיות בכסות אזרחית, תוך שהוא משתמש באמצעים ובנכסים שלו. טרם התקיפה, צה"ל הזהיר את האוכלוסייה בצורה אפקטיבית, לרבות באמצעות שיחות טלפון. כמו כן, התקיפה בוצעה באופן ממוקד כדי למזער את הפגיעה בבלתי מעורבים ככל הניתן.
בהודעת הפינוי של דובר צה"ל נמסר: "אזרחים יקרים, למען ביטחונכם, אנו מבקשים שתעזבו מייד את האזור במחוז 3 של טהרן. בשעות הקרובות צבא ישראל ינקוט פעולה באזור זה כדי לתקוף את התשתית הצבאית של המשטר האיראני, בדיוק כפי שעשה בימים האחרונים סביב טהרן. נוכחותך באזור זה מסכנת את חייך. בשעות הקרובות כוחות ההגנה יפעלו באזור בהתאם לפעולותינו בימים האחרונים סביב טהרן, כדי לתקוף מבנים צבאיים השייכים למשטר האיראני".
כתב איראני בשטח מדווח על תקיפת בניין התאגיד (צילום :רשתות ערביות)
האיום בסופו של דבר התממש, ונראה כעת שבניין התאגיד המפואר בטהרן עולה בלהבות, וכל העובדים שהיו בו נאלצו להתפנות. על פי דיווחים ערביים כמה מהעובדים נהרגו בתקיפה. בסרטון שהופץ ברשת ניתן לראות את מגישת השידור מדברת – ודבריה נקטעים כשחלק מהאולפן קורס. היא וצוות השידור בורחים מהאולפן, והשידור נפסק. בהמשך השידור חזר ממקום אחר.
אחד הכתבים דיווח על האירוע מחוץ לבניין, ואמר: "זהו ה-IRIB, מרכז הפיקוד של מלחמת התקשורת האיראנית והמרכז לחיזוק תדמית הסמכות האיראנית והקהילה האיראנית ותבוסת המשטר הציוני. אני לא יודע אם עמיתיי היו בפנים, הייתי בקומה הראשונה. נורו פצצות. אני לא יודע כמה אנשים נהרגו או נפצעו". בזמן שהוא דיבר למצלמה נראה שידו מגואלת בדם.
כ-20 אלף תביעות לפיצויים בשל נזקי רכוש מנפילות הטילים הוגשו למס רכוש ברשות המיסים מפרוץ מבצע "עם כלביא". ברשות המיסים מעריכים, כי היקף הנזקים עד כה עומד על כשני מיליארד שקל. בניסיון לעמוד בפניות הרבות, תוגברו הצוותים וברשות גם מגבשים "מסלול ירוק", שיאפשר במקרים של נזקים קלים לקבל את הפיצוי ללא צורך בבדיקת מעריך מטעמה ושמאי.
ההערכות הן שעשרות בניינים שקרסו, או ניזוקו באורח קשה, שאינו מאפשר להתגורר בהם, צפויים להיהרס בהתאם לחוות דעת של מהנדסים ובמקומם ייבנו בניינים חדשים. המלחמה גם גובה מחיר כבד במשק. ההערכות הן שהנזק היומי בשל השבתת מקומות עבודה שאינם חיוניים בשל מצב החירום, עומד על למעלה ממיליארד שקל.
רשתות המזון (צילום: אבשלום ששוני)
מאות אלפי בעלי עסקים, שאינם עובדים מפרוץ המלחמה, עדיין אינם יכולים לבקש פיצוי, כפי שקרה בתקופת הקורונה ולאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל. זאת, מאחר ויש צורך בחקיקה בכנסת. אבל הדיון בוועדת הכספים של הכנסת צפוי להתקיים ככל הנראה רק בשבוע הבא ואז ניתן יהיה לקדם את חוק הפיצוי לשעת חירום.
בינתיים, על פי נתוני חברת שבא, המפתחת ומנהלת את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי חיוב, סוף השבוע הראשון של המלחמה, הוביל לירידה בהוצאות של הציבור בכרטיסי אשראי בהיקף של 11.9% לעומת סוף השבוע שקדם לו. בסוף השבוע האחרון, היקף ההוצאות באשראי עמד על סכום כולל של 1.319 מיליארד שקל ואילו בסוף השבוע שלפניו, הסתכמו ההוצאות ב-1.477 מיליארדי שקלים.
מפילוח הנתונים עולה, כי עלייה של 13.8% נרשמה בהיקף ההוצאות של הציבור בעסקאות אונליין – 588.85 מיליון שקל בסוף השבוע האחרון, לעומת 517.45 מיליוני שקלים בסופ"ש שלפניו. הענף שרשם סוף השבוע האחרון את הצמיחה הגדולה ביותר הוא רשתות המזון, כאשר ההוצאות בכרטיסי אשראי הם זינקו בשיעור של 55.3%. בימים שישי ושבת האחרונים, נרשמו הוצאות בסך של 422.8 מיליוני שקלי בשתות המזון, לעומת 271.8 מיליוני שקלים בסופ"ש הקודם.
"הירידה בהוצאות של הציבור באשראי מגיעה על רקע סגירת ענפי מסחר רבים במשק, כתוצאה מהנחיות פיקוד העורף לציבור", העריכו בחברת שבא – "עם זאת, הירידה של הסופ"ש הראשון נמוכה במידה משמעותית לעומת מה שהתרחש בתחילת המלחמה. בימים הראשונים שלאחר ה-7 באוקטובר 2023, היקף ההוצאות של הציבור בכרטיסי אשראי נתך בשיעור של 30% לעומת השבוע שקדם לו".