ארוחת מנגל יכולה להגיע בממוצע לכ-3,000 קלוריות, מתריעה מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית דן-פתח תקווה, לקראת "המנגל המסורתי" ביום העצמאות.
אוברך מפרטת את הקלוריות: בהמבורגר גדול בממוצע, יש כ-520 קלוריות ובהמבורגר קטן בממוצע, יש כ-250 קלוריות. בקבב אחד יש כ-220 קלוריות ובמנת סטיק עסיסית – כ-500 קלוריות. בצלחת של צ'יפס, יש כ-400 קלוריות, בפיתה רגילה – כ-180 קלוריות ובלאפה – כ-400 קלוריות. בשלוש כפות של חומוס קנוי יש כ-200-150 קלוריות, בשלוש כפות חומוס+טחינה+שמן – כ-450 קלוריות, בכף טחינה מוכנה – כ-45 קלוריות ובכף טחינה גולמית – כ-90 קלוריות. בלחמניה+נקניקיה יש כ-500 קלוריות. בכוס בירה, 330 מ"ל, יש כ–112-150 קלוריות. בסלט ישראלי בממוצע, יש כ-110 קלוריות למנה ובצלחת גדולה הכוללת פלחי אבטיח – כ-500 קלוריות. בפחית קולה של 330 מ"ל, יש כ-139 קלורית.
אורבך מספקת שורת המלצות, בעזרתם ניתן יהיה לעבור את החג ללא תוספת קלוריות מיותרת: העדיפו את סוגי הבשר הרזים: עוף, הודו ובשר בקר רזה והכי מומלץ לאכול דגים מכל הסוגים אשר גם בריאים וגם דלי קלוריות.
גם מומלץ לבחור בחוכמה את התוספות. לוותר על הצ'יפס, לאכול תירס, או תפוח-אדמה אפוי. עדיף להימנע מאכילת פיתות משום שפיתה אחת מכילה 210 קלוריות – כמו שלוש פרוסות לחם. לקינוח מומלץ לאכול פירות. לדבריה גם עדיף להימנע מצריכת סלטי חומוס קנויים ואחרים, שגם מתקלקלים מהר ומכילים 30% שומן. במקומם עדיף להביא סלטים טריים (ירקות, חסה וכדומה) אשר תורמים לבריאות.
מנגלים ביום העצמאות (צילום: מרק ישראל סלם)
את סוגי הבשר הטחון (המבורגרים), יש לצלות ראשונים, מאחר שהם נוטים להיחשף לחיידקים ו"להתקלקל". עוד היא מציינת, כי אפשרי ואף מומלץ לשנות את התפריט הקונבנציונלי ולהחליף את מוצרי הבשר בדגים. "צריכת דגים מומלצת משום שהרכב השומנים שבהם בריא הרבה יותר מזה שבבשר", היא מסבירה.
לדבריה, אפשרי גם ללכת על הצד הצמחוני ולהכין שיפודי ירקות הכוללים עגבניות, בצלצלים ופלפלים, אשר תורמים לבריאות. במקביל, אפשרי לעשות מנגל צמחי משיפודי טופו, אשר עשיר בחלבון ודל בשומן, כאשר תיבול ברוטב ברביקיו – יוסיף טעם בעל ארומה עשירה, אשר עשירה יותר במרקמה. היא מסבירה עוד, כי אם משרים את הטופו קודם לכן בשום ושמן זית, יתווסף לכך גם היתרון הבריאותי–תזונתי שמצוי בהרכבם של מוצרים אלו.
אורבך ממליצה עוד להעדיף מים על נוזלים אחרים, או משקאות מופחתי קלוריות. היא מתריעה עוד, כי הבשר נוטה להתקלקל במהירות כאשר הוא נחשף לשמש. לפיכך, יש להביא את הבשר, בצידנית מבודדת השומרת על קירור המזון לתקופה ארוכה. את המזון יש להכניס לצידנית בסמוך לזמן היציאה אל הדרך ובנסיעות ארוכות יש להניח בצידנית חומרים מיוחדים השומרים על קור. במטרה למנוע חימום יתר של הצידנית, אין להניחה במקום חשוף לקרני השמש.
מוצרי מזון שונים, כמו חומוס, טחינה ומיונז, יש להקפיד להחזיר לצידנית מיד לאחר השימוש בהם, מאחר שחשיפתם לשמש ולחום לאורך זמן עלולה לגרום לקלקולם. כאמור, הם בכלל בסדר עדיפות נמוך. אורבך מציינת אפשרויות לפעילות גופנית מהנה וישראלית להורדת הקלוריות: במשחק מטקות של כעשר דקות- כ-100 קלוריות. בריקוד הורה של כעשר דקות – כ-45-50 קלוריות.
בניגוד לדיווחים שפורסמו בימים האחרונים לפיהם איראן מעוניינת בהפסקת אש מול ישראל, לדברי גורם ישראלי בטהרן לא מוכנים להתקדם להפסקת אש ומשא ומתן על תוכנית הגרעין.
לדברי הגורם, הפרסומים הדרמטיים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הלילה, באו על רקע הסירוב האיראני לחזור לשולחן המשא ומתן בנוגע לתוכנית הגרעין למרות התקיפות הישראליות בלב איראן. מי שיזם את הפניית בעניין החזרה למשא ומתן, כך לדברי הגורם, היא דווקא ארצות הברית. בארה"ב רצו להשתמש בתקיפות הישראליות כמנוף לחץ על איראן לחזרה למשא ומתן. ואכן, נשיא ארה"ב פרסם במהלך המבצע כי הוא מאמין שהפתרון בנושא הגרעין האיראני צריך להיות מדיני.
חמינאי (צילום: רויטרס)
עם זאת, כשבוושינגטון ניסו לפנות לטהרן, הם נתקלו בסירוב לדבר אפילו על חזרה לשולחן המשא ומתן עד שישראל לא תפסיק את התקיפות באיראן. המשמעות היא כי האיראנים מעוניינים בסיום המלחמה מצד ישראל, בטרם יהיו מוכנים לדון בנושא הגרעין.
טראמפ המתין שחמינאי יתעשת, אך אתמול בלילה "נשבר לו" והוא פרסם כי על כל תושבי טהרן להתפנות באופן מידי: "איראן הייתה צריכה לחתום על ה"הסכם" שאמרתי להם לחתום. איזה בושה, ובזבוז חיי אדם. בפשטות, לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני. אמרתי את זה שוב ושוב! כולם צריכים לפנות מיד את טהרן".
בנוסף, טראמפ התייחס לאגף הבדלני של המפלגה הרפובליקנית שמתנגד לתמיכה אמריקנית במלחמה הישראלית נגד איראן: "אמריקה תחילה פירושה הרבה דברים גדולים, כולל העובדה שלאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני".
בניגוד לישראל, באיראן אין התרעות מפני תקיפות אוויריות ואין מקלטים לרוץ אליהם. התקיפות של חיל האוויר, יחד עם דיווחים על סדרת מכוניות תופת שהתפוצצו בטהרן, הוסיפו לפאניקה והבלבול בקרב תושבי הבירה.
אפילו כמה מתומכי המשטר, כך דווח, כועסים על כך שההגנות שבהן התגאה המשטר נחשפו כחדירות כל כך.
דוניה לא נמית על תומכי המשטר, והיא נהגה להתריס נגד קוד הלבוש שלו כשיצאה לרחובות עם ראש חשוף. אך כעת, בשל דחיית המבחנים באוניברסיטה בשל המצב, היא לא יוצאת מהבית.
"אני כל כך מפחדת בלילה", היא אמרה. "אני לוקחת כמה כדורים כדי להירגע ולנסות לישון".
טהרן היא עיר גדולה, ובכל זאת כל שכונה נפגעה בדרך כלשהי מהנזק", סיפרה צעירה אחרת ל-BBC בשפה הפרסית. "בינתיים, כל מה שאנחנו עושים זה לבדוק את החדשות בכל שעה ולהתקשר לחברים וקרובי משפחה שהשכונה שלהם נפגעה כדי לוודא שהם עדיין בחיים".
היא ומשפחתה עזבו כעת את ביתם כדי לשהות באזור שבו אין מבני ממשלה ידועים, אם כי במדינה כמו איראן, קשה לדעת מי מתגורר לידך.
לדבריה, ההתקפות של ישראל מפלגות את הציבור האיראני. יש החוגגים את האבידות של המשטר, בעוד שאחרים כועסים על אלה שמעודדים את ישראל. הדעות משתנות שוב שוב במהירות, והמחלוקות קורעות משפחות מסוימות
האיחוד האירופי בוחר צד? שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, אישרה היום (שלישי) את הצורך הדחוף בעצירת ההסלמה בין ישראל לאיראן, ואמרה כי טהרן לא צריכה לפתח פצצה גרעינית.
"כולנו הסכמנו על הצורך הדחוף בהפחתת ההסלמה, לאיראן לא יכולה להיות פצצה גרעינית, דיפלומטיה היא הפתרון למנוע זאת והאיחוד האירופי ימלא את חלקו", אמרה לכתבים לאחר פגישה עם שרי החוץ של האיחוד האירופי.
"אנחנו לא יכולים להיות סלחניים כשאיראן מאיצה את תוכנית הגרעין שלה", הוסיפה קאלאס. "אנחנו מקיימים שיחות כדי להרגיע את המצב לאחר כישלון המשא ומתן בין וושינגטון לאיראן. איננו יכולים להיות סובלניים כאשר איראן מאיצה את תוכנית הגרעין שלה".
דגל האיחוד האירופי (צילום: Shutterstock)
מוקדם יותר דווח בסוכנות הידיעות "רויטרס" כי שרי החוץ של צרפת, בריטניה וגרמניה קיימו הלילה שיחה עם עמיתם האיראני ודחקו בו לחזור לדיפלומטיה ולהימנע מכל הסלמה אזורית או גרעינית".
"השרים קראו לאיראן לחזור לשולחן המשא ומתן במהירות האפשרית, ללא תנאים מוקדמים", מסר מקור דיפלומטי צרפתי וקרא לאיראן להימנע מכל צעד פזיז נגד אינטרסים מערביים.
מתקן הגרעין בנתנז אחרי התקיפה הישראלית (צילום: רויטרס)
דוברת הבית הלבן ציינה כי טראמפ עזב את פסגת ה-G7 בקנדה לכיוון וושינגטון בעקבות ההתפתחויות במזרח התיכון. הבית הלבן הודיע כי "הנשיא טראמפ יחזור לוושינגטון הלילה כדי שיוכל לטפל בעניינים חשובים רבים". בערוץ פוקס ניוז דווח כי טראמפ דרש שצוות המועצה לביטחון לאומי ימתין לו בחדר המצב בבית הלבן. על אף עזיבתו המוקדמת, הנשיא טראמפ הצטרף ליתר מנהיגי מדינות G7 וחתם על ההצהרה.
בתוך כך חשף נשיא צרפת עמנואל מקרון כי טראמפ סיפר למנהיגי קבוצת ה-G7 שמתקיימים דיונים להשגת הפסקת אש בין ישראל לאיראן, כך דווח בסוכנות הידיעות "רויטרס".
עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
עוד אמר כי האמריקאים הציעו להיפגש עם האיראנים, וכעת נותר לראות מה יקרה. מקרון הוסיף כי בהתחשב במטרה להשיג הפסקת אש במזרח התיכון, עזיבתו של טראמפ את פסגת ה-G7 היא צעד חיובי.