זה התחיל בהצהרה אמיצה בטיקטוק והסתיים בהודאה כואבת, מלאה בדמעות ומוזיקה של פוליקר. מלך זילברשלג, כתב חדשות 12 לשעבר ודמות מוכרת ברשתות החברתיות, חשף השבוע את מאבקו בהתמכרות לוויד – קנאביס, בעגה היומיומית.
כשהוא במראה חדש ללא פאות והלבוש החרדי, סיפר כי לאחר שניסה להיגמל לחלוטין מהסם, הוא נפל אחרי יומיים בלבד. “עשיתי את השאכטה הכי מגעילה בחיים”, הודה בפני עוקביו. עוד הוסיף כי הלילה בו נפל הגיע לאחר שעות ארוכות של ניסיונות שווא להירדם, וניסיון ההימנעות מהסם הסתיים בקריסה. על אף הנפילה, זילברשלג לא איבד תקווה – הוא הודיע שיחזור לספור מחדש, בניסיון נוסף להיגמל.
השיתוף של זילברשלג עורר הדים ברשתות והחזיר את נושא השימוש בקנאביס לכותרות – במיוחד בעידן שבו הסם הפך ללגיטימי יותר בעיני רבים, ואף חוקי לשימוש עצמי בחלק מהמדינות בעולם. בישראל, אמנם הקנאביס עדיין נחשב סם מסוכן לפי פקודת הסמים, אך היחס הציבורי אליו הפך רך יותר, מה שגרם לרבים להתעלם מהנזקים הבריאותיים הכרוכים בשימוש בו – ולעיתים, גם מהסיכון להתמכרות.
מלך זילברשלג. ניסה להיגמל – ונפל (צילום: אור גפן)
קנאביס הוא צמח המכיל עשרות חומרים פעילים הידועים בשם קנאבינואידים. המרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח הוא THC (טטרה-הידרו-קנאבינול), שאחראי לתחושת ה”היי” המוכרת. לצד זאת, קיים גם ה-CBD – חומר נוסף שאינו גורם להשפעה פסיכואקטיבית, אך מצוי לעיתים בתרופות מבוססות קנאביס רפואי.
על אף הפופולריות של הקנאביס, בעיקר בקרב צעירים, מחקרים רפואיים מצביעים על שורה של נזקים אפשריים לעוסקים בשימוש קבוע. המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) מציין כי שימוש ארוך טווח בקנאביס עלול לגרום לפגיעה בזיכרון, ביכולת הריכוז, ובתפקודים נוירולוגיים אחרים, במיוחד בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים. מחקר שפורסם בכתב העת JAMA Psychiatry מצא כי שימוש יומיומי בקנאביס מעלה את הסיכון להפרעות פסיכוטיות, ובפרט בקרב אוכלוסיות רגישות גנטית או פסיכיאטרית.
זילברשלג במראה החדש. חוסר שקט ועצבנות (צילום: מתוך טיקטוק)
הסיכון לא מסתיים במערכת העצבים. שאיפת עשן הקנאביס, כמו כל חומר בעירה, עלולה לגרום נזק לריאות. מחקרים מצאו קשר בין עישון קנאביס לבין ברונכיטיס כרונית, שיעול קבוע, ואף שינוי בתפקודי הריאה. קנאביס שנצרך דרך עישון גם מכיל חומרים מסרטנים הדומים לאלו המצויים בעשן טבק. בתוך כך, יש להדגיש כי צריכת קנאביס באמצעות אידוי (וופורייזר) או אכילה מפחיתה אמנם את השפעת העשן, אך לא מבטלת את ההשפעות הפסיכואקטיביות של THC.
נוסף על כך, מחקרי אוכלוסייה מהשנים האחרונות מצביעים על קשר בין שימוש קבוע בקנאביס לבין עלייה בתסמיני דיכאון וחרדה. ישנם גם דיווחים רפואיים על הופעת תסמונת הקאה כרונית (CHS), שבה המשתמשים סובלים מהתקפי הקאות קשים ומתמשכים הנגרמים מחשיפה ממושכת לקנאביס.
ההתמכרות עצמה לקנאביס נחשבת אמנם קלה יותר מזו לאלכוהול או אופיאטים, אך קיימת. לפי המכון הלאומי לשימוש בסמים בארצות הברית (NIDA), כ-9% מהמשתמשים בממוצע עלולים לפתח תלות בקנאביס – וכאשר מדובר בצעירים שהחלו להשתמש לפני גיל 18, הסיכון עולה לכ-17%. התלות מתבטאת בצורך הגובר לצרוך את הסם, קושי בהפסקה, תסמיני גמילה כמו עצבנות, קשיי שינה, חוסר תיאבון וחרדה, ולעיתים גם ירידה בתפקוד היומיומי.
הסיבה לכך שקנאביס עלול לגרום לתלות נובעת ממנגנוני פעולה של THC במוח: החומר משפיע על מערכת הדופאמין – אותו נוירוטרנסמיטר שאחראי על תחושת התגמול וההנאה. כשמשתמשים בקנאביס לאורך זמן, הגוף מתרגל לרמות דופאמין גבוהות באופן מלאכותי, וכשהסם נעלם – מגיעים תסמיני גמילה המלווים בחוסר שקט, עצבות ולעיתים כאב פיזי של ממש.
הבשורה החדשה מגיעה דווקא מהתחום האסתטי: הזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה. בשונה מהשימוש הקוסמטי המוכר, כאן מדובר בטיפול רפואי לכל דבר. הבוטוקס מוזרק לשריר הלעיסה הראשי – המאסטר ולעיתים גם לשרירים באזור הרקות – וגורם להרפייתם. התוצאה היא הפחתה דרמטית בלחץ המופעל על הלסת והשיניים, ולעיתים קרובות הקלה כמעט מיידית בתסמינים.
ההליך קצר, מתבצע על ידי רופא שיניים מוסמך, אינו דורש הכנה מראש או תקופת החלמה, ונמשך כמה דקות בלבד. במקרים רבים הוא משולב עם שימוש בסד לילה, ליצירת מעטפת הגנה רחבה יותר.
הטיפול מיועד למבוגרים מגיל 18 ומעלה, במיוחד עבור אלה הסובלים מברוקסיזם בשינה או בעירות, כאבים כרוניים בשרירי הלסת או כאבי ראש במיוחד בבוקר, שחיקה או שברים בשיניים, וכן לאנשים שמתקשים בפתיחת הפה. מדובר בפתרון יעיל, בטוח ונגיש, שיכול לשפר משמעותית את איכות החיים – במיוחד בתקופות מתוחות כמו זו.
ד"ר חגי סלוצקי הוא מומחה לרפואת שיניים ציבורית והרופא הראשי של רשת מרפאות השיניים כללית סמייל
אומנם אין לנו שליטה על מהלך המלחמה, אבל יש לנו שליטה על ההתנהלות הפרטית שלנו. עצם ההבנה של ההשפעות האפשריות של השינה עלינו חשובה. קבלו כמה עצות לשיפור איכות השינה:
• לכו לישון חצי שעה לפני הזמן ה"רגיל": חלק גדול מהשיגורים נעשה בשעות הלילה המאוחרות, לכן אם נלך לישון חצי שעה לפני הזמן "הרגיל" שלנו, נגדיל את הסיכוי שנרוויח חצי שעה של שינה איכותית.
• התכוננו בצורה מודעת יותר לתהליך השינה: כבו את הטלוויזיה שעתים לפני הכניסה למיטה, ולא רק ברגע האחרון, קבעו זמן גלילה בנייד שלאחריו תשימו אותו בצד (לא לכבות אותו – הוא כלי חשוב וחיוני).
• שנו את הזמן בו אתם מתקלחים לפני השינה: פעולה זו יוצרת אפקט מרדים אצל רבים מאיתנו.
• נסו לאכול ארוחה קלה יחסית בערב: על מנת לא להעמיס על מערכת העיכול.
• ותרו או צמצמו בצורה ניכרת את צריכת האלכוהול, העישון (למיניו) בתקופה זו: כיוון שאלה חומרים שנותנים תחושה של הירדמות אבל בעצם עלולים להגביר את המתח בו אנו נמצאים ולפגוע בתהליך השינה.
חשוב לזכור, אנחנו לא בתקופה רגילה ולכן נשים לב לדברים אליהם אנחנו לא רגילים. תשומת לב זו, בליווי של שינויים, אפילו קטנים – אבל כאלה שנוכל להקפיד לעשות יום אחרי יום – יתרמו לנו ולסובבים אותנו לעבור את התקופה הזו בצורה טובה יותר.
יואב רודניקי, פסיכולוג קליני, מנהל מרפאת ברה"ן ילדים ונוער, מחוז מרכז במאוחדת