הדד-ליין שהציבו המפלגות החרדיות לניסיונות להגיע להסכמות סביב חוק הגיוס מתקרב. בשיחות הרבות שקיימו שליחי ראש הממשלה עם נציגי המפלגות החרדיות ביממה האחרונה, הבהירו האחרונים כי אין כל שינוי בהחלטת הרבנים: אם עד יום רביעי לא יובא חוק גיוס המקובל על ההנהגה הרבנית – יהדות התורה וש"ס יצביעו בעד החוק לפיזור הכנסת בקריאה טרומית.
עם זאת, בתוך המפלגות החרדיות עצמן קיים ויכוח פנימי גם סביב סוגיית הקדמת הבחירות: יש רבנים ופוליטיקאים הסבורים כי די בהצבעה בעד הצעת החוק לפיזור הכנסת שתעלה האופוזיציה, אולם קיימים גם גורמים קיצוניים יותר הדורשים ליזום את ההצעה באופן עצמאי ולא להסתפק בהצטרפות ליוזמה של האופוזיציה.
הרב דב לנדו (צילום: שלומי כהן, פלאש 90)
אמש, לאחר סבב שיחות אינטנסיבי שקיימו שליחי נתניהו עם בכירים במפלגות החרדיות – במהלכן הועבר המסר כי "יש לתת זמן לראש הממשלה לפעול לאור המצב הביטחוני המיוחד, ובמוקד: סוגיית הגרעין האיראני" – התברר כי מסע השכנוע לא הרשים את הנהגת מפלגת "דגל התורה".
מנהיגי דגל התורה, הרב ברוך מרדכי אזרחי והרב דב לנדו, נועדו אמש לדיון שהוגדר "דרמטי", ובסיומו התקבלה ההחלטה כי חברי הכנסת של "דגל התורה" יתמכו בהצעת החוק לפיזור הכנסת, הצפויה לעלות להצבעה במליאה מחר בערב. במהלך הפגישה הביע הרב הירש את עמדתו, שלפיה בשל חוסר ההתקדמות בגיבוש חוק הגיוס – אין מנוס מתמיכה בפיזור הכנסת.
בעיתון "יתד נאמן", ביטאון "דגל התורה", דווח הבוקר (שלישי) כי "יהדות התורה תצביע בעד פיזור הכנסת". לפי הדיווח, בעקבות הכרעת גדולי ישראל ולאחר החלטת מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, הוחלט כי אם לא תהיה התקדמות בחוק הגיוס – יהדות התורה תצביע מחר כאיש אחד בעד החוק לפיזור הכנסת.
בסביבת נתניהו לא מוותרים: לדברי גורמים במפלגות החרדיות, השיחות והמגעים מאחורי הקלעים נמשכים גם היום ללא הפסקה. אף שנתניהו לא כינס עד כה דיון נוסף על חוק הגיוס בהשתתפות יולי אדלשטיין, אריאל אטיאס ויוסי פוקס – לאחר שהדיון האחרון בהרכב זה התקיים ביום חמישי האחרון – ממשיכים שליחים מטעמו לשוחח עם נציגי החרדים ועם אדלשטיין בניסיון לגשר על הפערים ולמנוע את המשבר.
יולי אדלשטיין (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בנוסף, היום פנו גורמים מטעם ראש הממשלה למפלגות החרדיות בבקשה לדחות את ההצבעה על פיזור הכנסת בשבוע – ולתת שבוע נוסף למאמץ להגיע להסכמות. בשלב זה, החרדים לא נתנו תשובה חיובית: מבחינתם, אם לא יובא חוק גיוס עד מחר בערב – הם יתמכו בפיזור הכנסת בקריאה טרומית.
אם לא יחול שינוי בתוכנית, הקואליציה והאופוזיציה נערכות לשעות הערב – כשברקע גם ביקור צפוי של נשיא ארגנטינה, חבייר מיליי, שעתיד לשאת נאום במליאת הכנסת בשעה 19:00.
דבריה של שרת התחבורה מירי רגב, שקראה לישראלים התקועים בחו”ל “ליהנות בינתיים”, עוררו תגובות נזעמות בקרב אלו שמוצאים עצמם רחוקים מהבית, משפחה ותחושת ביטחון בסיסית. עבור רבים מהם, לא מדובר בחופשה, אלא בתחושת תקיעות מלווה באי-ודאות, חרדה ולחץ.
רמי ומזי פנחסוב, ששהו באתונה, תיארו מציאות קשה: “הגענו ביום רביעי והיינו אמורים לחזור אתמול. יש לי בן מגויס שאשתו ילדה לפני פחות מחודש ואין להם ממ”ד, אז היא אצלנו בבית, ובן נוסף שקיבל צו 8 – שוחרר רק לאחרונה מהצבא. הילדים שלנו בני 17 ו-13 נשארו לבד. אנחנו מטפסים פה על הקירות מרוב דאגה. לגבי מירי רגב – מדובר באמירה בעייתית. אם יהיה מנגנון פיצוי – נשתדל ליהנות, אבל כרגע זו לא מציאות ליהנות ממנה”.
ל מיכה ורינת מבוקינג סאנשיין יחד עם קרן שלהבת והבובה באתונה (צילום: פרטי)
תדהר חסון, שנמצא בצרפת בדרכו לחבר בגרמניה, לא הסתיר את דעתו: “אני לא חושב שצריך אותי כדי להבין שמדובר באמירה הזויה. לי אישית אין מחויבויות בארץ, אבל קשה לי להאמין שזה נכון לגבי כל התקועים. חוסר התוכנית, חוסר המענה – פשוט משאיר אותך בלי כיוון ובלי פתרון”.
גם קרן שלהבת, בובנאית שמצאה את עצמה תקועה באתונה יחד עם בן זוגה והבובה שלה ג’סי טורס, משתפת ברגשות דומים: “הגענו כדי לחגוג את יום ההולדת שלי, ובשישי בבוקר הודיעו לנו שאין טיסות. לשמחתי זוג ישראלים בשם מיכה ורינת אירחו אותנו ללא תשלום. אבל האי ודאות מעיבה על הכל. אמירות כמו ‘תיהנו’ אולי נאמרו בחצי קריצה, אבל עבור מי שנתקע במדינה זרה בלי כסף, בלי תרופות או בלי ויזה בתוקף – זה לא מצחיק”.
שלהבת מוסיפה בביקורת נוקבת: “העובדה שאין עד עכשיו מתווה מסודר להחזרת אזרחים – זו עדות לניתוק מהמציאות. לא מדובר בתיירי יוקרה אלא באזרחים שנתקעו. כשמדינה סוגרת את השמיים – זו זכותה. אבל חובתה גם לדאוג לאזרחיה ולהחזיר אותם בבטחה ובמהירות”.
הקריאות של אזרחים שנמצאים בחו”ל רחוק מלהיות קול זניח. מדובר בסיפורים אישיים של חרדה, אחריות משפחתית ותחושת נטישה. תגובתה של שרת התחבורה הפכה עבור רבים לסמל של ניתוק ולא של הרגעה.
לאחר ששיחות הגרעין בין איראן לארצות הברית התפוצצו בשל מתקפת הענק של ישראל, הוול סטריט ג'ורנל מדווח כי טהרן אותתה לוושינגטון: "מוכנים לחזור לשיחות, כל עוד לא תשתתפו בתוקפנות הישראלית". במקביל הודיעו כי הם מוכנים למגעים להפסקת אש מול ישראל.
העיתון מעריך כי להנהגה הישראלית אין אינטרס לנצור את האש בשלב הזה, בשל מה שמוגדר כ-"נזק המינימלי" שנגרם בעקבות המתקפות האיראניות – 24 אזרחים הרוגים ב-48 שעות, עשרות פצועים ונפגעי חרדה והרס רכוש ומבנים במיליוני שקלים.
בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי איראן ביקשה מקטאר, סעודיה ועומאן לדחוק בנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ללחוץ על ישראל להסכים להפסקת אש מיידית, כך מסרו שני מקורות איראניים ושלושה מקורות אזוריים לרויטרס.
בנימין נתניהו בזירת הנפילה בבת ים (צילום: אבי אוחיון, לעמ)
מתקפות ישראל על איראן גרמו לנזק רב, הכולל הרג של מדעני גרעין בכירים, וחיסול צמרת משמרות המהפכה באופן שמבודד את המנהיג העליון עלי חמינאי. עם זאת, אנליסטים ששוחחו עם העיתון העריכו כי הפגיעה במתקני הגרעין עצמם צנועה יחסית, וחיסולו המוחלט יצריך מערכה אווירית ממושכת.
הפסקת אש תסייע לאיראן לארגן מחדש את כוחותיה ולנסות להדוף את הלחצים הבינלאומיים, אך ההישג הגדול שתרשום יהיה מניעת סיוע צבאי אמריקאי למתקפות הישראליות. כזכור, לפי דיווחים, ישראל זקוקה לחימושים חודרי בונקר שנמצאים בידי ארצות הברית, במטרה להשמיד את המתקן הגרעיני התת קרקעי בפורדו.
לאחר אזהרת דובר צה"ל בערבית ששוגרה היום (שני) לתושבי מחוז 3 בטהרן, אזור בצפון מזרח העיר שעל פי דיווחים נחשב לחשוב מאוד בשל נוכחותם של מוסדות רגישים, התיעודים הגיעו – צה"ל תקף את הבניין, הפריע לשידור החי והעלה את הבניין בלהבות.
חיל האוויר תקף את אחד מסמלי השלטון המרכזיים באיראן, הנחשב לסמל של משמרות המהפכה באיראן והוא נחשב בעיני תושבי איראן כאחד המרכיבים העוצמתיים של השלטון לצד מטה משמרות המהפכה ומטה משטרת הפנים של איראן. פגיעה בבניין רשות השידור בטהרן היא מעבר לאיתות של ישראל לערער את השלטון.
תקיפת מרכז התקשורת של המשטר האיראני (צילום: דובר צה"ל)
מדובר צה"ל נמסר שמרכז התקשורת הזה שימש את הכוחות המזוינים לקידום פעולות צבאיות בכסות אזרחית, תוך שהוא משתמש באמצעים ובנכסים שלו. טרם התקיפה, צה"ל הזהיר את האוכלוסייה בצורה אפקטיבית, לרבות באמצעות שיחות טלפון. כמו כן, התקיפה בוצעה באופן ממוקד כדי למזער את הפגיעה בבלתי מעורבים ככל הניתן.
בהודעת הפינוי של דובר צה"ל נמסר: "אזרחים יקרים, למען ביטחונכם, אנו מבקשים שתעזבו מייד את האזור במחוז 3 של טהרן. בשעות הקרובות צבא ישראל ינקוט פעולה באזור זה כדי לתקוף את התשתית הצבאית של המשטר האיראני, בדיוק כפי שעשה בימים האחרונים סביב טהרן. נוכחותך באזור זה מסכנת את חייך. בשעות הקרובות כוחות ההגנה יפעלו באזור בהתאם לפעולותינו בימים האחרונים סביב טהרן, כדי לתקוף מבנים צבאיים השייכים למשטר האיראני".
כתב איראני בשטח מדווח על תקיפת בניין התאגיד (צילום :רשתות ערביות)
האיום בסופו של דבר התממש, ונראה כעת שבניין התאגיד המפואר בטהרן עולה בלהבות, וכל העובדים שהיו בו נאלצו להתפנות. על פי דיווחים ערביים כמה מהעובדים נהרגו בתקיפה. בסרטון שהופץ ברשת ניתן לראות את מגישת השידור מדברת – ודבריה נקטעים כשחלק מהאולפן קורס. היא וצוות השידור בורחים מהאולפן, והשידור נפסק. בהמשך השידור חזר ממקום אחר.
אחד הכתבים דיווח על האירוע מחוץ לבניין, ואמר: "זהו ה-IRIB, מרכז הפיקוד של מלחמת התקשורת האיראנית והמרכז לחיזוק תדמית הסמכות האיראנית והקהילה האיראנית ותבוסת המשטר הציוני. אני לא יודע אם עמיתיי היו בפנים, הייתי בקומה הראשונה. נורו פצצות. אני לא יודע כמה אנשים נהרגו או נפצעו". בזמן שהוא דיבר למצלמה נראה שידו מגואלת בדם.