הפיצוץ העז שהרעיד את נמל שהיד רג'אי בדרום איראן והותיר בינתיים לפחות 20 הרוגים ו-516 פצועים, עלול להסתמן כמכה משמעותית למשטר האיראני. על פי גורמים רשמיים באיראן, הפיצוץ לא נגרם ממכל אמוניה כפי שדווח תחילה, אלא ממכל שתכולתו עדיין אינה ידועה. מאחורי הכותרות הדרמטיות מסתתרת פגיעה אפשרית בעורק חיים אסטרטגי של המשטר האיראני, וכן מדובר בנמל שדרכו עובר כ-90 אחוז מהייבוא של איראן.
"מדובר בנמל הכי חשוב של המשטר האיראני, כי זה לא רק הנמל הכי גדול באיראן, אלא זה בדיוק החלק שמשמש את משמרות המהפכה להעברת נשק לארגוני טרור, לחיזבאללה, לחותים, להעביר נפט בצורה לא חוקית לסין", הסביר בריאיון למעריב בני סבטי, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). לדבריו, במקום זה פועלות "כל מיני מכליות שנעלמות, ובעצם אוספות משם נפט, או מביאות סחורות שאיראן צריכה. המיקום הזה והנמל הזה, הוא חשוב מאוד מאוד לקיום של המשטר האיראני".
פיצוץ בדרום איראן (צילום: רשתות ערביות)
למרות הנזק החמור, סבטי נזהר מלקבוע את סיבת האירוע. "מאוד מוקדם לדעת אם זה תאונה או חבלה מכוונת, אני אישית קשה לי להאמין שמדובר בחבלה, בעיתוי הזה, בגלל השיחות שיש בין איראן לארצות הברית", הוא מדגיש. עם זאת, האצבע המאשימה כבר מופנית לעבר ישראל במעגלים מסוימים באיראן. "זה דבר שהוא נהוג ונפוץ, אין שום בעיה לחלק מהאיראנים שמקורבים למשטר להאשים את ישראל. המשטר באופן רשמי לא מאשים, כי אולי גם לא כדאי לו בעת הזאת", מציין סבטי.
עוצמת הפיצוץ והנזק מעוררים דאגה רבה. סבטי ציין: "המצב הוא מאוד מאוד קשה, יש הרוגים ומאות פצועים במקום, והפגיעה מאוד מאוד קשה, יש כאלה שמשווים את הפיצוץ הזה לפיצוץ שהיה בלבנון לפני כמה שנים, שזה ממש פוצץ את הכול. כמובן שזה לא באותו סדר גודל, אבל בכל זאת, פיצוץ מאוד גדול".
ההשלכות של הפיצוץ עלולות להיות חמורות במיוחד אם נפגעו תשתיות קריטיות. "החלק הזה שהתפוצץ, הוא מאוד מאוד חיוני לקיום של המשטר האיראני. אם נפגעו שם תשתיות שמפריעות למשמרות המהפכה ולהעברת נפט, ולקבלת סחורות חשובות, אז זה באמת יכול להביא לפגיעה קשה", הסביר סבטי.
פיצוץ בדרום איראן (צילום :רשתות ערביות)
בין השמועות המתרוצצות, עולה אפשרות מדאיגה במיוחד: "יש גם שמועות ממש עכשיו שאיראן אולי אחסנה שם דלק לטילים, שהגיע אולי מסין", ציין סבטי, אך הדגיש: "זו רק שמועה, חייבים להדגיש".
בשלב זה, רבות השאלות הפתוחות. "המידע עדיין לא ברור, ואנחנו צריכים לחכות לכל מיני אישורים, יכול להיות שהמשטר האיראני יסתיר את האמת", אמר סבטי. אך בשורה התחתונה, הוא העריך: "בכל מקרה, יש שם פגיעה שיכולה להיות מהותית נגד הכלכלה של המשטר האיראני, בייחוד משמרות המהפכה והנשק שהם מעבירים או מקבלים".
ההצלחה הגדולה של השלב הראשון במלחמה של ישראל נגד איראן הביאה לכך שחיל האוויר נמצא בשליטה מוחלטת בשמי טהראן, וגרמה ללשכת ראש הממשלה להרהר ברצינות באפשרות של שינוי משטר ברפובליקה האסלאמית.
בצה"ל בוחנים ומנסים לנתח את השינוי בהיקף השיגורים של הטילים האיראנים לעורף ישראל אתמול והלילה. חיל האוויר ריכז בימים האחרונים מאמץ לפגוע בשני מרכזי כובד שעשויים להביא לתוצאה של הפחתת השיגורים של הטילים.
הראשון – פגיעה במשגרים, בטילים ובמרחבי השיגור. את עיקר הפעולה עשה חיל האוויר בזכות מודיעין מדויק של אמ"ן, אבל גם בשל העובדה כי הוא אוחז שטח במערב איראן בעזרת כטמ"מים. מרכז הכובד השני הוא פגיעה במערכי הפיקוד של מערך הטילים, וכולל גם מערכים טקטיים ברמה של קרונות השיגור.
הבוקר (שלישי) מפרסם צה"ל סרטונים של תקיפות המערכים שבוצעו הלילה על ידי מטוסי חיל האוויר. לפי צה"ל, גם הלילה הושמדו עשרות תשתיות לאחסון ולשיגור טילי קרקע-קרקע ומשגרי טילי קרקע-אוויר של המשטר האיראני.
בצה"ל אומרים כי מטוסי קרב של חיל האוויר השלימו הלילה מספר גלי תקיפות לעבר עשרות מטרות צבאיות של המשטר האיראני במערב איראן. במסגרת גלי התקיפות, חיל האוויר תקף עשרות תשתיות לאחסון ולשיגור טילי קרקע-קרקע, אתרים לאחסון כטב"מים ומשגרי טילי קרקע-אוויר במערב איראן.
צה"ל אישר כי השלים את השמדת מנהרת הבכירים של חמאס – בה הסתתרו וחוסלו מחמדסינוואר, אחיו של יחיא סינוואר, ומפקד חטיבת רפיח של חמאס, מוחמד שבאנה. המתחם התת-קרקעי אותר ונוטרל במבצע ממוקד של כוחות צוות הקרב של חטיבת גולני, בפיקוד אוגדה 36, בשיתוף יחידות מיוחדות ובהכוונת אגף המודיעין.
במהלך השבועיים האחרונים פעלו הכוחות במרחב בית החולים האירופי שבחאן יונס, ואיתרו תשתית תת-קרקעית משמעותית של חמאס – כולל המנהרה בה נמצאה גופתו של מוחמד סינוואר. לאחר חקירת התוואי על-ידי יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה הקרבית, ובשיתוף יחידות נוספות, הוחלט לסתום את המנהרה באמצעות מבצע לוגיסטי והנדסי מורכב.
אבי אשכנזי בחאן יונס (צילום :אבי אשכנזי)
בהובלת גדוד ההנדסה של חטיבת גולני ובשיתוף האגד הלוגיסטי האוגדתי, הוזרמו כ־250 קוב של בטון לעומק התוואי, באמצעות עשרות משאיות ומערבלי בטון – עד לאטימתו המלאה. בצה"ל מדגישים כי הפעולה בוצעה באופן ממוקד ומדויק, ללא פגיעה במבנה בית החולים שמעל המנהרה.