Connect with us

תרבות

אירוויזיון: "ישראל נתנה לנו הכי הרבה נקודות – אז החזרנו לה אהבה"

Published

on




בראיון לפודקאסט "זה אירוויזיון?!" (בהנחיית דור סגל אלבוקרק ורפאל יפרח), שוחחנו עם שלושת חברי להקת The Busker – דיוויד, שון וז'אן – נציגי מלטה לאירוויזיון 2023, לרגל יציאת המיני-אלבום החדש שלהם ״Talking Back״, שמושק לראשונה בישראל. לא באירופה, לא במלטה – דווקא כאן.

"החלטנו להשיק את האלבום קודם כל בישראל," מספר ז'אן, "כי הקהל שלכם היה הראשון שנתן לנו תחושת בית. בזמן ההכנות לאירוויזיון קיבלנו מכם כל כך הרבה תמיכה, הודעות, חיבוק חם… והכי הרבה נקודות בגמר! אז עכשיו אנחנו מחזירים לכם אהבה".

האלבום, שנשמע כמו שילוב בין ג'סטין טימברלייק לדיסקו, כבר זוכה לאהדה בארץ – וגם נכנס לפלייליסט של MTV ושל תחנות רדיו מקומיות. אבל לפני שנדבר על האלבום, חזרנו איתם לרגעים הגדולים (והכואבים) של תחרות הזמר הגדולה באירופה.

"החוויה הכי עוצמתית שחווינו"

כדי להתחיל שאלנו את השלושה איך היה לייצג מדינה קטנה כמו מלטה על הבמה הגדולה בעולם. "הרגשה מטורפת," אומר שון. "קהל כזה ענק מריע לשיר שאתה כתבת? זה משהו שאתה לא שוכח. זה חלום של כל מוזיקאי."

דיוויד מוסיף: "אנחנו באנו מאפס. מנגני רחוב במלטה. את השיר כתבנו עם עוד שני חברים, הקלטנו לבד, לא האמנו שנגיע עד לאירוויזיון. כל התהליך הזה הפך אותנו ללהקה אחרת – מגובשת, אסירת תודה. היינו עטופים בצוות מדהים, שהפך למשפחה. זו חוויה שלא ניתנת לשחזור."

אבל כמו שקורה לעיתים קרובות באירוויזיון – לא כל סוף הוא סוף טוב. ״The Busker״ לא עלו לגמר, למרות ביצוע צבעוני, קליט ומקורי שכלל גם החלפת סוודרים מפתיעה. שאלנו אותם – אם היו עושים משהו אחרת בדיעבד?

"לא ההופעה – אלא ההכנה," אומר ז'אן. "לאחרונה שחררנו סרט תיעודי שנקרא "Dance our own story". וזה היה אחד הנושאים שדיברנו עליו בסרט, יש בו שיחות בינינו על מה היינו עושים אחרת. אחד הדברים שחשבנו עליו בשיחות הללו היה שהתחלנו לעבוד מאוחר ביחס למדינות האחרות, זה השפיע על התוצאה. כאשר משלחות אחרות היו כבר בשיא העשייה אנחנו רק התחלנו, והיינו כל הזמן בפער שקשה לסגור".

"הדבר היחיד שאני קצת מתחרט עליו הוא השינוי בכוריאוגרפיה," חושף דיוויד. "בקדם במלטה היה לנו ריקוד קליל וכיפי, ואז בתחרות עשינו משהו מורכב יותר – אבל זה דווקא הרחיק אותנו מהאותנטיות. בנוסף, מהרגע הראשון ההימורים הראו שלא נעלה לגמר. זה מכניס אותך לתחושת כישלון עוד לפני שעלית לבמה. וגורם לך לעבוד קשה הרבה יותר… אולי אפילו קשה מדי." שון מסכים עם דיוויד, ״הקונספציה שהיינו בה מהשנייה הראשונה, לפיה לא משנה מה נעשה – לא נגיע לגמר. היא אחת הסיבות שעבדנו כל כך קשה על לעבוד קשה. לפעמים ליותר מדי מאמץ יש אפקט שלילי. כנראה עדיף היה להשאיר את הכול פשוט יותר, המורכבות רק הקשתה על הכול״.

שאלנו את חברי הלהקה לגבי ההתנהלות בזמן האירוויזיון, והאם היו מחוברים להימורים ולמתרחש ברשתות. שון, מצידו, מספר שהוא וז'אן היו מכורים להימורים. "ראינו כל תגובה, כל דירוג. ניסינו להתעלם מהשלילי – אבל זה קשה."

"אני בכלל לא הסתכלתי על הימורים," חותך דיוויד. "רק רציתי להתרכז בהופעה."

שאלנו גם על הביקור בישראל כחלק מההופעה של חברי הלהקה בפסטיבל Israel Calling בתל אביב, חודשים לפני התחרות. "זה היה אחד הרגעים הכי טובים בכל המסע," נזכר דיוויד. "היינו בישראל רק 48 שעות, אבל הספקנו המון. אחת החוויות שאני הכי זוכר הייתה שקיבלנו 3 חדרים נפרדים – וכולנו התרגשנו… כי במרבית הארצות בהן ביקרנו כל משלחת קיבלה חדר אחד… אלא שבסופו של דבר הלכנו לישון יחד באותו חדר. היינו כל כך רגילים אחד לשני, שזה פשוט הרגיש מוזר להיפרד."

"הנוף היה לים, והאנשים שפגשנו, הכול היה מושלם, והאנרגיה הייתה כמו בבית," מוסיף שון. "יש בישראל משהו שמזכיר את מלטה – קטן, חמים, נעים, לבבי, בנוסף האוכל הישראלי הוא משהו מיוחד מאוד שאני זוכר מאוד לטובה! אפילו לקחו אותנו לשתול עץ יחד עם שאר המשלחות שהגיעו לפסטיבל״.

שאלנו אותם על הסערה סביב השיר של מלטה בתחרות השנה – שבו נדרשה הזמרת מיריאנה קנטה לשנות את המילה "Kant" (״שירה״ במלטזית) כי היא נשמעת כמו קללה באנגלית. "זה משחק מילים גאוני!" צוחק שון.

"אבל זו לא קללה," מסביר דיוויד. "זה שיר על איך שאומרים למריאנה מה לעשות – והיא אומרת מנגד: אני ״מגישה שירה״. עצוב שלא הבינו את זה. זו מילה מאוד לגיטימית בשפה שלנו. למה להגביל את זה?"

כאן שיתפנו אותם בסיפור על "הורה" של אבי טולדנו (באירוויזיון 1983), המילה ״הורה״ שבשוודית משמעותה "זונה" לא גרמה אז לאיגוד השידור האירופאי לדרוש את החלפתה… "ברור שזו צביעות," מסכים שון.

אי אפשר היה שלא לשאול אותם על הרגע הכי צורם באירוויזיון של השנה שעברה: עדן גולן, הנציגה הישראלית, שקיבלה קריאות בוז על הבמה – בגלל סיטואציה פוליטית שהיא עצמה לא קשורה אליה.

"אני לא מכיר לעומק את הסיטואציה בישראל," מבהיר דיוויד בזהירות, "אבל ברור לי דבר אחד – אסור לבוז לאמן. זו אלימות. זה רוע לשמו. אומנות אמורה לאחד – לא לפלג. אני גם לא בטוח שאני מייצג את מלטה כשאני על הבמה. אני לא מרגיש שמדינה שלמה יכולה לשים עליי את הדגל ולהגיד – אתה אנחנו. זה לא עובד ככה."

"אפילו במלטה, כשמשהו קורה – אנחנו לא תמיד מבינים אותו לעומק," מוסיף שון. "אז על סכסוך כמו זה שיש בישראל – קשה מאוד לשפוט. בסוף זו תחרות שירים, לא פוליטיקה. והאמן לא אמור לספוג את המחיר."

חזרנו איתם לשאלה הכי מסקרנת: האם הייתם רוצים לחזור לאירוויזיון? שון לא מהסס: "כן! עכשיו! תשלחו אותנו שוב!" בכלל היה ניכר ששלושתם מאוד להוטים לעשות סיבוב נוסף בתחרות… ולכן הצענו להם לנסות את מזלם בקדם האירוויזיון של סאן מרינו, אליו מגיעים פעמים רבות נציגים שייצגו מדינות אחרות בעבר.

ומה לגבי השיר הישראלי השנה, New Day Will Rise של יובל רפאל? יצא לכם לשמוע אותו? "שמעתי – והוא מדהים," אומר ז'אן. "רגשי, שונה מאוד ממה שישראל הייתה שולחת לתחרות בדרך כלל. מאוד נוגע ללב." "אני מחכה לראות אותו בשידור חי," מוסיף שון. "לא שומע שירים מראש – רוצה להתרגש בלייב."

ולסיום – מה שיר האירוויזיון שלכם שהוא גילטי פלז'ר? שון: "שוודיה 2023 – מרקוס ומרטינוס. כל כך טובים!" דיוויד: "סן מרינו 2019 – Say Na Na Na. קרינג' מתוק!" ז'אן: "מולדובה 2022 – Zdub & Advahov Brothers – "Trenulețul" – אהבתי את האווירה, שיר יפה ומצחיק יחד."

והשיר האהוב עליכם השנה? ז'אן ודיוויד בחרו באוסטריה. אבל דיוויד גם מוסיף את אוסטרליה: "לא האמנתי ששיר כזה יבוא משם." אני הייתי חייב להתערב ולומר שמעבר לכך שהשיר של אוסטרליה לא צפוי הנציג מאוד נעים לעיניים… שון, כאמור שומר את עצמו למשדר ולא שמע את השירים, ולכן לא יכול לבחור.

המפגש עם חברי The Busker השאיר אותנו עם חיוך. שלושה מוזיקאים שבאו מהרחוב, צמחו בכוחות עצמם, ולא שכחו לרגע מאיפה התחילו – או מי תמך בהם בדרך. בראיון כן, מרגש ולא מתאמץ, הם דיברו על הצלחות, אכזבות, קשר עמוק לישראל, ואהבה פשוטה למוזיקה. בלי יחסי ציבור מוגזמים, בלי פוזה – רק שלושה לבבות פתוחים שמחפשים לחבר אנשים דרך צלילים.

מוזמנים להאזין למיני-אלבום החדש שלהם Talking Back





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרבות

אר. קלי אושפז בעקבות מנת יתר בכלא; עורכי דינו טוענים לניסיון חיסול

Published

on


אר. קלי

הזמר, שהורשע בעבירות סחר מיני, הובהל לבית חולים לאחר מנת יתר – לטענת עורכי דינו, כתוצאה ממינון חריג של תרופות שקיבל. במסמכים שהוגשו לבית המשפט נטען כי מדובר בניסיון חיסול מכוון מצד גורמים בשירות בתי הסוהר, וכי קלי מצוי בסכנה מיידית. התובעים הפדרליים דחו את הטענות ואמרו כי בקשת השחרור שלו מבזה את קורבנותיו



Source link

Continue Reading

תרבות

נוטלה וסיגריות

Published

on


נעם חורב

אם אתם לא מוצאים את עצמכם. אם אתם פותחים וסוגרים את המקרר. לא נרדמים בלי כדור שינה. כוססים ציפורניים עד שאין כבר אצבעות. אם איבדתם תחושת זמן. אם חיסלתם ארגז יינות ביומיים. אם אתם קרועים בין דאגה להורים לדאגה לילדים, אתם לא לבד



Source link

Continue Reading

תרבות

הטרנד החדש בתל אביב: אלפים ישנים בתחנות הרכבת התת-קרקעיות

Published

on




בעקבות החלטת הממשלה על מצב חירום והנחיות משרד התחבורה ופיקוד העורף, נותרות תחנות הרכבת הקלה התת-קרקעיות פתוחות כמחסות ומרחבים מוגנים לציבור ברחבי גוש דן, בעוד הקו האדום נשאר סגור.

נת”ע פתחה 9 תחנות תת-קרקעיות בבני ברק, רמת גן, תל אביב ופתח תקווה, וכן את מעבר אורלוב, כמרחבים מוגנים. מאז הסבת התחנות למחסות, שוהים בהן יותר מ-2,000 אזרחים מדי לילה – חלקם לשהיות קצרות ואחרים ללילה שלם.

בתחנות נצפות משפחות וצעירים המצוידים במזרנים, כסאות ואפילו אוהלים להקלת השהייה הלילית. לרבים מהשוהים אין ממ”ד או מקלט קרוב למגוריהם, והם מעדיפים לבלות לילה שקט ללא השכמות וחרדה מפני התרעות, בתחנה הממוגנת והממוזגת. האינטרנט מתמלא בסיפורים שמעלים השוהים מהתחנות, מה שהופך לטרנד חברתי ניכר.

תושבי תל אביב ברציף הרכבת הקלה (צילום: מאיה כהן)
תושבי תל אביב ברציף הרכבת הקלה (צילום: מאיה כהן)

התחנות נבנו כמרחב מוגן הכולל אלמנטים המיועדים לעמוד במתקפת טילים מאסיבית: דלתות הדף, גנרטורים ומערכת סינון אוויר מתקדמת, בעומק של כ-30 מטרים מתחת לפני הקרקע. היום נפתחו התחנות ארלוזורוב – תל אביב ואם המושבות בפתח תקווה/בני ברק, בנוסף ל-7 התחנות שכבר פתחו בראשית המערכה. אמש, בסיוע פיקוד העורף, נפתחו כניסות נוספות בכל התחנות להקלת הירידה המהירה בעת הצורך, והוקמו שלטי הכוונה.

במקור נקבע כי האחריות להפעלת התחנות כמחסות תהיה של הרשויות המקומיות, אך בהחלטת שרת התחבורה מירי רגב ומנכ”ל נת”ע איתמר מאיר הוחלט כי נת”ע תוביל את ההפעלה באמצעות כוח האדם של החברה. כל הכניסות מאובטחות על ידי אנשי מקצוע מטעם נת”ע במשמרות 24/7, בתגבור חיילי פיקוד העורף. נציגי הרשויות המקומיות מטפלים בבאי התחנות.

במקביל מטפלים אנשי נת”ע ותבל בנזקים שנגרמו לתחנות עקב נפילות סמוכות, במטרה להפעיל מיידית את התחנות עם חידוש פעילות הרכבת הקלה בסיום המערכה. נת”ע פועלת לשיפור השהייה בתחנות: יוגבר שירות הניקיון, תתקיים הפעלה לילדים ותותקן מערכת להטענת סלולאריים. כסאות ומזרנים סופקו על ידי הרשויות המקומיות.

משחקים משחקי חברה, עובדים, יש אפילו ווי-פיי. תושבי תל אביב ברציף הרכבת הקלה (צילום: מאיה כהן)
משחקים משחקי חברה, עובדים, יש אפילו ווי-פיי. תושבי תל אביב ברציף הרכבת הקלה (צילום: מאיה כהן)

איתמר בן מאיר, מנכ”ל נת”ע, מסר: “עם קבלת ההנחיה ממשרד התחבורה על הסבת תחנות הקו האדום למרחבים מוגנים והפסקת פעילות הקו, פעלנו לפזר את הרכבות במקומות מחסה וגייסנו את עובדי החברה להכנת התחנות לשהיית הציבור. התחנות שנבנו כמקלטים בטוחים פתוחות לציבור 24/7. ברבים מהבתים והבניינים לאורך התוואי אין ממ”דים או מקלטים סמוכים, ואנו קוראים לציבור לא להסס ולהגיע ל-9 התחנות שלנו הפזורות מפתח תקווה, בני ברק, רמת גן ותל אביב.”

נת”ע קוראת לציבור להישמע להוראות צוות הרכבת הקלה, לעקוב אחר השילוט ולהיות ערניים במדרגות הירידה לתחנות לשמירה על השלום.





Source link

Continue Reading

כל העדכונים