Connect with us

חדשות בעולם

אילון מאסק כמעט נחשף למידע על נשק אמריקאי סודי ביותר – כך זה נמנע

Published

on




עוזרים בכירים בפנטגון הכינו תדרוך עבור אילון מאסק בחודש שעבר אודות יותר מ-25 תוכניות נשק סודיות ביותר להתמודדות עם סין, עד שהיועץ המשפטי הבכיר של משרד ההגנה התערב, כך דווח אתמול (שישי) בוול סטריט ג'ורנל. היועץ המשפטי הכללי בפועל של הפנטגון, צ'ארלס יאנג, גילה כי תזכיר שהוכן להצגה בפני מאסק הכיל מידע על 29 "תוכניות גישה מיוחדות" הקשורות לסין, סיווג המיועד לסודות הרגישים ביותר של הצבא האמריקאי.

יאנג יצר קשר עם עוזר בכיר של שר ההגנה פיט הגסת', שהיה בנסיעה ביפן באותה עת, כדי לשאול אם השר אישר לחשוף את התוכניות המסווגות הקשורות לסין בפני איש העסקים המיליארדר. "התזכיר מוקפא עד שאתם תחזרו ותדונו בכך", כתב יאנג בהודעת טקסט שנבחנה על ידי הוול סטריט ג'ורנל. בסופו של דבר, מאסק מעולם לא קיבל את התדרוך.

בכירים במשרד ההגנה העלו חששות אתיים לגבי הצגת המידע בפני בן בריתו של הנשיא דונלד טראמפ, בין היתר בשל האינטרסים המסחריים הנרחבים של מאסק בסין. אולם הבלבול הפנימי לגבי השאלה האם מאסק יקבל מידע על התוכניות מדגיש את חוסר הסדר ברמות העליונות של הפנטגון בתחילת כהונתו של הגסת'.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

התכניות ליידע את מאסק אודות תוכניות הגישה המיוחדות גובשו סביב ביקורו בפנטגון ב-21 במרץ, שם נפגש עם הגסת' ובכירים צבאיים. לא ברור אם התזכיר הוכן לקראת אותה פגישה. התוכנית לתת לו תדריך סודי ביותר על סין באותו יום בוטלה לאחר שטראמפ למד על כך מהתקשורת.

לא הפנטגון ולא נציג של מאסק הגיבו לבקשות לתגובה. רשת CNN דיווחה קודם לכן על התזכיר הנוגע לסין שהוכן עבור מאסק. בכירי הפנטגון אמרו באותה עת כי מעולם לא תוכננה פגישה מסווגת על סין עם מאסק.

"בוודאי שלא הייתם מראים זאת לאיש עסקים", אמר טראמפ לכתבים באותה עת לגבי התדריך על סין שתוכנן תחילה. "לאילון יש עסקים בסין", המשיך ואמר כי הצגת תוכניות צבאיות בפניו תהיה בלתי ראויה. טראמפ הוסיף כי מאסק הגיע למשרד ההגנה בתפקידו כאדריכל של מאמצי התייעלות הממשל, וכי "הוא לא היה שם בענייני סין".

חלק מהפקידים האמינו שהגסת' הורה לצוות לרכז את המסמך על תוכניות הגישה המיוחדות עבור מאסק. אחרים טענו כי עוזרים במשרדו של סגן השר סטיבן פיינברג הבינו לא נכון את הנחיית הגסת' והיו מכינים את התדריך עד שיאנג עצר זאת ביעילות.

תוכניות גישה מיוחדות, הידועות כ-SAPs, מתייחסות בדרך כלל לתוכניות טכנולוגיות סודיות ביותר, לרוב בתחום כלי הנשק. הידע על תוכניות אלה מוגבל בדרך כלל לקבוצות קטנות של אנשים על בסיס הצורך לדעת.

הגסת' ביקש לטפח יחסים קרובים עם מאסק, ביודעו שראש התייעלות הממשל זוכה לאוזן קשבת מצד טראמפ, כך אמרו אנשים המכירים את פעולותיו. בכירים לשעבר בממשל אומרים כי לא הייתה סיבה שמאסק יצטרך לדעת חלק מהסודות הטכניים והשמורים ביותר על פיתוח נשק אמריקאי בהכנות לקונפליקט אפשרי עם סין.

"אין לך זכות למידע רק כי יש לך סיווג ביטחוני גבוה או שאתה חושב שאתה אדם חשוב", אמר ג'ון סייפר, ששימש כראש תחנה בסוכנות המודיעין המרכזית. "הדבר מבוסס על 'צורך לדעת' כדי להבטיח שהמידע מוגן".

תוכניות גישה מיוחדות הנוגעות לסין היו מוגנות אף יותר בקפידה, אמרו מומחים, במיוחד אם הן נוגעות לפיתוח נשק אמריקאי וטכנולוגיות חדשות. מספר קטן מהפקידים המעורבים פוטרו מהפנטגון בגלל האשמות לא מוכחות של הדלפות או הורדו בדרגה ממשרדו הקדמי של הגסת'.

פיט הגסת' (צילום: רויטרס)
פיט הגסת' (צילום: רויטרס)

הגסת' איים על בכירים צבאיים ופקידי הגנה במבחני פוליגרף בגלל טענות לא מוכחות להדלפות. הוא שינה במהירות את חבר היועצים במשרד הקדמי, דבר שגרם לעיכובים בעבודה בסוכנות הגדולה ביותר של הממשל. והוא הפך לחששן יותר ויותר לגבי חוסר נאמנות של הצוות, על פי גורמים רשמיים נוכחיים בהגנה.

הגסת' הכחיש שהפנטגון נמצא במהומה, וטען כי הפיטורין והמהלכים האחרים שעשה הכרחיים כדי לבצע את סדר היום שלו. "כפי ששמתם לב אולי, התקשורת אוהבת לקרוא לזה כאוס", אמר הגסת' בנאום ביום רביעי במכללת המלחמה של צבא ארה"ב בפנסילבניה, "אנחנו קוראים לזה מהלך שהיה צריך לקרות מזמן".

באירועים נפרדים שכללו מידע רגיש בחודש שעבר, הגסת' הכניס פרטים של תוכניות להתקפות אמריקאיות בתימן לשתי קבוצות צ'אט, אחת שנוצרה על ידי יועץ הביטחון הלאומי מייק וולץ עבור פקידים אחרים ואחרת שנוצרה על ידי הגסת' שכללה את אשתו, עורך הדין האישי שלו ואחרים.

המפקח הכללי של משרד ההגנה, לבקשת יושב הראש וחבר הדירוג של ועדת השירותים המזוינים של הסנאט, פתח בחקירה מוקדם יותר החודש לגבי הטיפול של הגסת' בצ'אט הראשון שנחשף. לפחות אחד משלושת העוזרים שהגסת' פיטר בגלל האשמות הדלפה ישתף פעולה עם החקירה, אמר אחד האנשים.





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות בעולם

ההתנהלות בעורף בעקבות התקיפה באיראן

Published

on




עקב המצב הביטחוני והמצב המיוחד שהוכרז בעורף לאחר התקיפה באיראן, ולאחר התייעצות עם שר הביטחון ישראל כץ, שר העבודה יואב בן צור חתם כעת (שישי) על הצו, שמשמעותו: עובדים במפעלים למתן שירותים קיומיים יכולים להמשיך ולעבוד בשטח שהוכרז ״במצב מיוחד בעורף״ בהתאם להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף.

המשמעות של הצו, היא, במידת הצורך ניתן יהיה לגייס את העובדים לקיום המשק החיוני בשעת חירום. תוקף הצו  עד יום י״ט בסיוון התשפ״ה (15 ביוני).

מדובר במפעלים המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כדוגמת תשתיות מים, חשמל, דלק, גז, רפואת חירום (בתי חולים, בתי חולים גריאטריים, מכוני דיאליזה, מוסדות סיעודיים ושירותים תומכים) , רפואה בקהילה (קופות חולים ושירותים תומכים), אספקת מזון, מוסדות רווחה ושירותים תומכים, שירותי תחבורה, נמלים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה ומפעלים התומכים את הצבא וכד'.

פתיחת מקלטים (צילום: עיריית אשקלון)
פתיחת מקלטים (צילום: עיריית אשקלון)

בתוך כך, המקלטים העירוניים ברשויות מקומיות ברחבי הארץ נפתחו, בעקבות הנחיות פיקוד העורף. בנתיבי איילון ובצירי תנועה נוספים הייתה תנועה ערה של כלי רכב, כאשר רבים מיהרו לשוב לבתיהם ורבים נוספים יצאו לקרובי משפחה וחברים, שבבתיהם קיימים מקלטים, מרתפים או ממ"דים.

לאור מצב החירום בעורף, מדוללת פעילות הרכבת וזו תופעלנה בקווים עיקריים וחיוניים. הרכבות הקלות בירושלים ובתל אביב לא יפעלו כלל עד להודעה חדשה, וגם התחבורה הציבורית תדולל.

באשר לטיסות, רבבות ישראלים השוהים בחו"ל אינם יכולים לשוב בטיסות לנתב"ג, בשל סגירת המרחב האווירי של ישראל. אתמול היה יום שיא של תנועת נוסעים בנמל התעופה בן גוריון מאז פרוץ המלחמה, כאשר במהלכו עברו כ-74,100 נוסעים ב-442 טיסות בינלאומיות נכנסות ויוצאות – בסך הכל יצאו מנתב"ג כ-38 אלף נוסעים בטיסות בינלאומיות ונכנסו לישראל כ-36,100 נוסעים.

לאחר ההודעה של שר הביטחון על מצב מיוחד בעורף, נוסעים רבים שהיו בנתב"ג, בצ'ק אין ובהמתנה לטיסות נאלצו לשוב על עקבותיהם. גם אלפי ישראלים שהיו אמורים לשוב לארץ, נאלצו להישאר בחו"ל. חברת התעופה ארקיע הודיעה, כי לאור המצב הבטחוני והנחיות פיקוד העורף ורשויות התעופה, היא מפסיקה את טיסותיה עד להודעה חדשה. שתי טיסות של החברה – מניו יורק ומקרואטיה, שהיו בדרכן לישראל הוסטו לנחיתה בנמל התעופה בלרנקה, קפריסין.

חברת אל על הודיעה על עצירת טיסותיה בקווים מישראל ואליה. גם חברת ישראייר הודיעה על הפסקת כל טיסותיה. בניסיון לתת מענה לנוסעים הרבים שנאלצו לשוב מנתב"ג לבתיהם, רכבת ישראל הודיעה על הפעלת רכבות מיוחדות במהלך השעות הקרובות.





Source link

Continue Reading

חדשות בעולם

עלי חמינאי מאיים: "ישראל תיענש קשות"; באיראן מאשימים את ארה"ב

Published

on




מנהיג איראן, האייתולה עלי ח’אמנאי, פרסם הבוקר (שישי) הודעה רשמית בעקבות המבצע הישראלי באיראן.  בהודעה שפורסמה בחשבון הטוויטר הרשמי שלו בשפה הפרסית נכתב: "המשטר הציוני, לפנות בוקר, ביצע פשע במדינתנו היקרה, כשהושיט את ידו המטונפת והמדממת לביצוע מתקפה. בפעולה זו, נחשפה שוב טבעו המרושע של המשטר – הפעם באמצעות תקיפת אזורים אזרחיים."

לדבריו, מדובר בהסלמה חמורה ובלתי מוצדקת, וכי "המשטר חייב לצפות לעונש קשה". עוד הוסיף: "ידה החזקה של הכוח הצבאי של הרפובליקה האסלאמית לא תחדל מלרדוף אחריו, בעזרת אללה. במתקפות האויב, מספר מפקדים ומדענים נהרגו כשהם שהידים. יורשיהם ועמיתיהם ימשיכו מיד את משימותיהם, אם ירצה השם".

ההודעה אינה כוללת שמות, אך מתכתבת עם דיווחים על חיסולם של בכירי המטכ"ל האיראני, בהם הרמטכ"ל מוחמד באקרי, לצד בכירים בתוכנית הגרעין ובמשמרות המהפכה.

גם דובר צבא איראן התייחס למתקפה, ואמר כי "התקפות ישראל קיבלו סיוע מארצות הברית". לדבריו, מדובר בשיתוף פעולה ישיר בין שתי המדינות, אשר יוביל לתגובה קשה מצד טהראן.

"על ארצות הברית לצפות לתגובה קשה מצד הכוחות המזוינים של הרפובליקה האסלאמית," אמר הדובר. "היא תשלם מחיר כבד על חלקה במתקפה הזו."





Source link

Continue Reading

חדשות בעולם

רוביו: ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפות נגד איראן

Published

on



לדבריו, "הנשיא טראמפ והממשל נקטו בכל הצעדים הדרושים על מנת להגן על כוחותינו, ואנו שומרים על קשר הדוק עם שותפינו האזוריים. ברצוני להבהיר: איראן לא צריכה לפגוע באינטרסים או באנשי צוות אמריקניים".

בעקבות התקיפות הרחבות של חיל האוויר נגד מתקני הגרעין ואתרים אחרים באיראן, לא ברור מה יעלה בגורל הפגישה שתוכננה ליום ראשון בין השליח המיוחד של טראמפ, סטיב וויטקוף, לבין שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י, בעומאן.



Source link

Continue Reading

כל העדכונים