Connect with us

כלכלה

אבנר הייזלר: האם הרפורמה בתחום הסיעוד השיגה את מטרותיה?

Published

on



הכתבה נכתבה בשיתוף אבנר הייזלר


הרפורמה של ביטוח לאומי בתחום הסיעוד, שנכנסה לתוקף בשנים האחרונות, הוצגה לציבור כמהלך חברתי חשוב שמטרתו לשפר את תנאי חייהם של האזרחים הוותיקים והסיעודיים במדינה. ואולם לדברי אבנר הייזלר, המתמחה במימוש זכויות רפואיות וכלכליות, ייתכן שהיא עלולה להזיק דווקא לאותם מבוטחים שהתיימרה לשרת.

אבנר הייזלר: "הרפורמה הוצגה כהתייעלות, אך בפועל מדובר בשינוי שמקשה על מבוטחים לקבל את מה שמגיע להם".

הרפורמה של המוסד לביטוח לאומי בתחום הסיעוד נכנסה לתוקפה בינואר 2018 והוטמעה באופן הדרגתי בשנים שלאחר מכן. הרפורמה הוצגה כמהלך חברתי כולל, שמטרתו הייתה "להפוך את הקשיש למרכז הטיפול". בפועל, במהלך השנים שחלפו מאז החלה, עלו טענות רבות על כך שלא רק שהיא לא השיגה את יעדיה, אלא אף הגבירה את הקושי והבעייתיות בתחום זה.  

לדברי הייזלר אבנר, רו"ח ויזם חברתי העוסק בליווי משפחות במימוש זכויות רפואיות, "הכוונה של המוסד לביטוח לאומי אולי הייתה חיובית, אבל היישום בפועל משאיר רבים ללא המענה לו הם זקוקים." הרפורמה, לטענתו, גרמה לכך שיותר מבוטחים מוצאים את עצמם מול מערכת קשה, מחמירה ולא נגישה, שאינה מותאמת לקשיים ולצרכים שלהם.

מה כלל השינוי?
אבנר הייזלר מסביר מהו מנגנון התמיכה של הביטוח הלאומי בחולים סיעודיים ומהם השינויים שחלו בו ברפורמת 2018: "גמלת סיעוד של ביטוח לאומי מיועדת לאנשים אחרי גיל פרישה, עם רמת הכנסה נמוכה, ושנמצאים במצב תפקודי כזה שמצריך עזרה קבועה בניהול חיי היומיום שלהם. עד סוף 2017 הגמלה חולקה לשלוש דרגות בלבד, בהתאם למידת התלות של המבוטח בעזרת הזולת, כפי שנקבעו לאחר בדיקת תפקוד של המבוטח בביתו (ADL – Activities of Daily Living) : נמוכה – דרגה 1; בינונית – רמה 2 וגבוהה – דרגה 3.

הגמלה ניתנה בדרך כלל בצורת שירותי סיעוד – בין אם בשעות טיפול ביתי ובין בקבלת שירותים נוספים, ורק אם שירותים אלו לא היו זמינים במקום מגוריו של המבוטח, ניתן היה לקבל את תמורתם בכסף". הרפורמה עשתה שני שינויים עיקריים, מסביר אבנר הייזלר: גם הגדילה את מספר דרגות הסיעוד משלוש לשש, במטרה לדייק את ההתאמה בין רמת התלות של המבוטח לבין היקף הסיוע שהוא מקבל, ובמקביל גם הרחיבה מאוד את האפשרות להמיר חלק מהשירותים הללו בכסף ישיר.

הבטחות מול מציאות
על פניו, מדובר במהלך חיובי: התאמה מדוייקת יותר ואפשרות לגמישות רבה יותר בבחירת סוג הסיוע. ואולם לדברי הייזלר אבנר, הביצוע בפועל רחוק מלהיות אידיאלי. "ישנן כמה בעיות. ראשית, לצד העלייה במספר הדרגות, חלה הקשחה של מבחני התפקוד. הדרישה לתלות מלאה בעזרה בביצוע פעולות בסיסיות (רחצה, הלבשה, אכילה, שליטה על סוגרים, ניידות בבית) הפכה נוקשה יותר והרבה פחות גמישה. לדוגמה, מבוטחים שבעבר קיבלו ניקוד על כך שהם זקוקים לעזרה מסוימת ברחצה, עלולים כיום להיחשב כ"עצמאים" אם הם מסוגלים להפעיל את מקלחת היד בכוחות עצמם.

שנית, אם בעבר אדם שהוגדר כסיעודי היה יכול ליהנות ממספר שעות טיפול שבועיות ברור ויציב, כיום, תהליך האבחון ארוך ומעורפל יותר, והרבה מבוטחים מדווחים על ירידה בהיקף הסיוע בעקבות שינויי סיווג. בנוסף, ישנה תחושה גוברת כי מטרת הרפורמה אינה רק סוציאלית אלא גם תקציבית – ניסיון לצמצם את הוצאות הביטוח הלאומי באמצעות סינון מחמיר יותר". התוצאה בפועל, אומר אבנר הייזלר, היא ריבוי בירוקרטיה, מבחנים נוקשים יותר שמקשים על קבלת ההטבה, ואפילו ירידה בהיקף התמיכה לאוכלוסיות חלשות.

ההשפעה על אוכלוסיות מוחלשות
אבנר הייזלר עומד על כך שהפגיעה משמעותית במיוחד כאשר מדובר על מבוגרים, משפחות עולים ומשפחות ללא תמיכה כלכלית יציבה. אוכלוסיות אלה מתקשות גם ככה להתמודד עם הדרישות הבירוקרטיות, ולעיתים מוותרות מראש. ודווקא עבורן, כל שעת טיפול שנשללת עלולה להביא לפגיעה ממשית באיכות החיים ולעיתים גם בבריאות הפיזית והנפשית.

אבנר הייזלר מדגיש כי רבים מהמבוטחים אינם מודעים לזכויותיהם או לכך שאפשר לערער על החלטות הביטוח הלאומי. "אם הרפורמה נועדה להקל, היא לא השיגה את המטרה. להיפך. האזרחים שזקוקים לנו הכי הרבה מוצאים את עצמם לבד, נאבקים במערכת קרה ומסורבלת. האיזון בין יעילות כלכלית לצדק חברתי עדיין לא הושג"

הפתרון, לדבריו, טמון בשקיפות גבוהה יותר, שיתוף ציבור אמיתי בתהליך קבלת ההחלטות, והקלה על הדרישות הביורוקרטיות. "המערכת הסיעודית לא יכולה להתנהל כעסק שמטרתו חיסכון – היא חייבת לשים את האדם במרכז", הוא מסכם.

הכתבה נכתבה בשיתוף אבנר הייזלר





Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלכלה

"מה קרה מלחמה?": תורים בסופרים וחנויות הנוחות מהחשש לתגובה איראנית

Published

on


למרות השעה המוקדמת, והחשש מתגובה למתקפת הפתע של ישראל על איראן, ישראלים רבים פקדו את הסופרים שכבר נפתחו ואת חנויות הנוחות, ואחרים ממתינים בחוץ לפתיחת רשתות השיווק הגדולות. במקביל וולט הודיעה כי "ייתכנו שיבושים ועיכובים בפעילות באזורים מסוימים"



Source link

Continue Reading

כלכלה

כך יוביל חוק הגיוס לקריסה כלכלית של המדינה

Published

on



תקציב 2025 קרס כבר ביום אישורו. החריגה הצפויה היא כ-25 מיליארד שקל, והממשלה תיאלץ להעלות מיסים או לקצץ עמוקות במשרדים החברתיים. התחזיות לשנים 2026-2028, לפי התחזית באופטימית יחסית של האוצר, עגומות עוד יותר, עם צמיחה חלשה, גירעון גבוה, עלייה חדה ביחס חוב תוצר לכיוון 75 אחוזים, והמשך פגיעה ברמת החיים של האזרח הישראלי.

ואם זה לא מספיק, באחת מההתנהגויות החובבניות והמסוכנות שידע שר אוצר בישראל, סמוטריץ' מקדם מהלכים שמסכנים את הקשר של ישראל עם המערכת הבנקאית העולמית, מה שעלול להביא לניתוק ממערכת SWIFT, פגיעה קשה בייבוא וייצוא, והגבלה ממשית על אזרחים ישראלים לבצע תשלומים בינלאומיים בכרטיסי אשראי.

כל הנתונים, כל ההתראות, כל הסימנים מובילים לחדלות פירעון. ישראל צועדת בעיניים פקוחות לתוך תהום כלכלית. העתיד של מדינת ישראל תלוי בכוח העבודה שלה. וכשיוצאים מנקודת הנחה שהחרדים לא יתגייסו ולא יצאו לעבודה, כי גם אם סנקציות כלכליות יאושרו, אף אחד לא יאכוף אותן, הגיע הזמן לשקול חשיבה הפוכה. לא מתוך שנאה לחרדים, אלא מתוך פטריוטיות ודאגה אמיתית למדינה.

זאת בדיוק הגישה שמציע נאור נרקיס, מייסד תנועת "ישראל נאורה", ששמה למטרה להפריד בין הדת למזומן, ולהחזיר את הקול הליברלי לשולחן מקבלי ההחלטות. כדי לעשות את שינוי העומק הזה, מבקש נרקיס להפיץ את הקורס "חוזרים בתבונה", פרויקט שמבקש לחולל תהליך חילון עמוק, שקט, רחב היקף, כדי סייע לעשרות אלפי צעירים חרדים לעזוב את החברה החרדית ולהצטרף לציבור הישראלי החופשי. ליצור משקל נגד, שיגדיל את אוכלוסיית הנושאים בנטל, מתוך הבנה שהחרדים לא יהיה שם לעולם.

איבדנו את הבית הזה פעמיים, וחזרנו אליו אחרי 2,000 שנים. הבוקר הזה הביא אתו את ההבנה העמוקה שאין מקום לאופטימיות ואנחנו בדרך לאבד אותו בפעם השלישית ומהר מהצפוי.



Source link

Continue Reading

כלכלה

בגלל תקלה עולמית בשירותי ענן: שיבושי צפייה זמניים לחלק ממנויי yes

Published

on


השיבושים ביס

לקוחות החברה התלוננו על קושי בצפייה בטלוויזיה בגמר הפלייאוף בכדורסל בין הפועל י-ם למכבי ת"א. מהחברה נמסר כי השיבושים נוצרו "בעקבות תקלת אינטרנט עולמית". מוקדם יותר, גוגל ואמזון הודיעו על תקלות בשירותי הענן שלהן 



Source link

Continue Reading

כל העדכונים